Zobacz pełną wersję : SONDA LAMBDA ???
witam mam problem ze zbyt duzym spalaniem , wczoraj zatankowałem za 100 zł benzyny i przejchałem w trasie zaledwie 200 km , otóż ostatnio wyciąłem katalizator i jest wolny przelot (wspawana rurka ) i prawdopodobnie sonda teraz wariuje i daje zbyt dużą mieszanke , co mam z takim fantem zrobić ??? wywalić sonde ?? kupić nową ?? załozyc spowrotem katalizator ?? prosze o pomoc gdyz to mnie wykańcza finansowo ;/
jaki dokładnie to model?
bo jak z sondą w kolektorze wydechowym to nie powinno mieć wycięcia kata znaczenia, masz jakieś błędy na kompie?
d16z2 , sonda jest w kolektorze , miałem jeszcze wymienianą uszczelke pod głowicą i pierścienie na tłokach , co mogli spierdzielić że tak teraz pali ten samochód ???? na kompie mi cały czas miga dioda w równych odstępach non stop , albo się komp zjebał albo poprostu pokazuje błąd numer jeden ???
Błąd sondy, więc spalanie najpewniej z jej powodu jest tak duże, nie wiem czemu miało by to mieć coś wspólnego z wycięciem kata skoro sonda jest przed nim - może zbieg okoliczności.
Najprostszym wyjściem byłoby sprawdzenie sondy na oscylatorze - i jej ew. wymiana.
PS. Próbowałeś reset kompa?
może mieć wpływ na to końcowy tłumik sportowy ??? tylkoże sam tłumik ma około 35 cm a rura była dorabiana i gięta tak aby połaczyć go ze środkowym . może to jakoś wpływa na wypływ tych spalin ??? i jeszcze jedno co jesli sonda jest dobra ??? co w takich wypadkach się robi ??
[ Dodano: Wto 10 Lip, 2007 ]
kompa resetowałem , i po tym niby błąd znika ale przy większej prędkości zapala sie check engine i historia się powtarza ;/
wydaje mi się, że nie powinno to mieć znaczenia
sprawdź sondę lub wymień powinniśmy wiedzieć więcej