Zobacz pełną wersję : Telepie budą
Witam wszystkich mam taki problem jak wrzuce jedynke i puszczam sprzęgło bez gazu to strasznie mi trzęsie budą tak jakby podskakuje jak dodam wiecej gazu to odczuwalne jest troche mniej sprzęgło mi nie slizga na wstecznym jest tak samo na pózniejszych biegach jest ok nic nie szarpie tylko przy ruszaniu z jedynki co to moze byc.
A jakie masz obroty wtedy?
A jakie masz obroty wtedy?
ponizej 1 tys cos ok 900 a 800
to jest moja druga honda i w poprzedniej przy takich obrotach tak strasznie nie telepało budą tylko zmulało silnik nic nie było czuc a tu tak az podskakuje mysle jechac do mechanika zeby mi sprawdził poduszki po całym silnikiem.
Myslalem, ze masz jakies nienormalne obroty i to od tego, ale widać to był zły trop.
trop z poduchami silnika jest dobry...
A zobaczy to gołym okiem czy któras poducha jest walnieta bo patrzyłem pod maske i nie zauwazyłem jakis pekniec.
sprawdziłem i przy ruszaniu z obrotów 1500 juz prawie tego nie czuc podjade do mechanika to obluka co i jak a wie ktos ile poszczególne poduchy kosztują i jakiej firmy najlepiej czy nie ma wiekszego znaczenia.
cały czas trzęsie czy tylko na zimnym?
Nie na zimnym tak nie telepie dopiero jak sie troche nagrzeje ale na zimnym są wieksze obroty i to z tego na postoju nic nie telepie tylko jak ruszam z jedynki albo do tyłu jak np: puszczam powoli sprzęgło i wtedy telepie wcisne i przestaje jak dodam wiecej gazu przy ruszaniu to juz bardzo mało czuc ale czuc.
Obstawiam docisk w sprzęgle.
Jak nie potwierdzą się te najbardziej powszechne przypuszczenia, to obstawiam skrzywione koło zamachowe.
Witam
chcę się dołączyc do tematu, ponieważ mam ten sam problem w Accordzie 99r.
u mnie zrobiło się tak po wymianie całego sprzęgła na nowe. Auto nie rusza płynnie tylko szarpie.. na poczatku myslałem, ze może tarcza i docisk muszą się w jakiś sposób dotrzeć i ułożyć ale przejechałem już 2tyś km i jest tak nadal.. Zastanawiam sie jeszcze nad wymianą płynu w układzie sprzęgła ponieważ jest hydrauliczne..
Jesli ktoś może coś doradzić to bardzo bym prosił o pomoc...
Myśle, że czeka Cię grubsza robota.
Przy amatorskiej wymianie sprzęgła zdarza się, że podczas zakładania skrzyni cos nie pasuje, nie jest wycentrowana tarcza i zakłada się to na siłę. Podczas mocowania się ze skrzynią łatwo coś skrzywić. Niewielkie bicie tarczy daje taki efekt.
Podobnie przy zabrudzeniu fragmentu tarczy czymś tłustym.
ja miałem ten sam problem jest to wina docisku wsprzęgle na starym sprzęgle auto ruszając z małych obrotów chciało wylecieć w powietrze!!!,jak wymieniłem sprzegło(ja wymieniałem całośc na raz z dociskiem) problemy ustały :aloha:
darkBLUEkefir
19-08-07, 13:23
u mnie w sumie problem bardzo podobny, na zimnym silniku jest ok bo na ssaniu auto jest ale juz jak sie silnik nagrzeje to zaczyna mi buda latac, tylko ze na luzie a nie podczas jazdy. obroty sa niby normalne bo ok 900 a telepie czasem bardzo mocno po czym spadaja jeszcze nizej i sie robi tragedia. dziwne jest tez to ze jak auto stoi na luzie i mam wcisniety pedal hamulca to mocno telepie a jak odpuszcze pedal to na jakas chwile obroty sie wyrownuja po czym znowu to samo: telepie. krzywe kolo zamachowe? hmm no nie wiem czemu niby mialoby sie skrzywic, jak kupilem auto to tego nie bylo. w czym moze tkwic problem? aha i jak ruszam z tak niskich obrotow to czuje jakby auto mialo mi zgasnac, trzeba wiecej gazu dodawac, ale tez reakcja na pedal gazu jest jakas opozniona... :/
michalm320
19-08-07, 18:37
Witam wszystkich mam taki problem jak wrzuce jedynke i puszczam sprzęgło bez gazu to strasznie mi trzęsie budą tak jakby podskakuje jak dodam wiecej gazu to odczuwalne jest troche mniej sprzęgło mi nie slizga na wstecznym jest tak samo na pózniejszych biegach jest ok nic nie szarpie tylko przy ruszaniu z jedynki co to moze byc.
Na 100% sprzęgło, tez zaczyna mi sie to robić a mam przebieg 172 tysiące, więc już dawno sprzęgło powinno paść
Po przeczytaniu Waszych odpowiedzi i po swoich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że właśnie ten współczynnik tarcia jest zbyt niski i postanowiłem przypiec spzęgło w swoim aucie. Podczas wyjazdu z garażu na wstecznym biegu zapiąłem ręczny i na pół sprzęgle dałem ostro w palnik i tak przytrzymałem do momentu aż spod auta wydobył się niebieski dym i smród spalonego sprzęgła. Powiem Wam szczerze, ze był to ryzykowny krok, ale problemu już nie ma, telepanie ustąpiło....
Pitbull228
20-03-10, 14:07
doszliście do czegoś:) bo ja niestety mam to samo...
Pittbul jakie masz objawy? U mnie bardzo drży buda jak ruszam aż prawie silnik zgasnie jak nie dodam gazu hmm ale sproegło bierze mi dobrze
Mi tak trzęsło przy ruszaniu i łożysko oporowe było normalnie wcięte w docisk chyba na 2mm ...
Za to jak trzęsie na wolnych obrotach to może być coś z zapłonem (silnik pracuje na 3 gary itp.)
Pitbull228
24-03-10, 08:55
Djadi telepie budą na boki tylko jak ruszam tak do 30 km/h potem jest to już nieodczuwalne...ostatnio wpadłem w wielką wyrwę w jezdni, i objawy się nasiliły...dzisiaj sprawdzę czy przypadkiem nie pogiołęm stalówki...
tez to mam takie jakby podkakiwanie podczasz ostrzejszego ruszania ale jakos nie zwracalem na to uwagi wczesniej, zobaczymy co bedzie jak zmienie opony na letnie