PDA

Zobacz pełną wersję : Obliczanie spalania przez komp. Honda Civic 1.6 2005

Mirro32
10-04-12, 17:09
Mam dziwne zachowanie kompa liczacego spalanie tj.
Niemal kazdorazowo po odpaleniu znika ostatni wyni tj. ostatnia srednia i liczy sie od nowa
Nawet po przejechaniu wielu km z licznika dziennego srednia sporo potrafi sie zmieniac po odpaleniu
Generalnie mam pytanie czy to norma ?
Jak działa ten komp ( mysle ze liczy jakoś srednią tj. srednia / dzienny licznik ) ale efekt jest u mnie nieco inny
Dodatkowo wartosc finalna z kompa rozni sie od tego co wychodzi na stacji z obliczeń .
Ma ktoś pomysł co jest grane ?

owsikk
10-04-12, 17:59
Baaardzo dziwna sprawa...
Czasem sam się kasuje Trip2, ale żeby Trip1 się resetował i Total nie nabijał jak trzeba to pierwsze słyszę. Może ktoś przed sprzedażą cofał licznik w tej Hance, albo jakoś nieudolnie przerabiał z licznika angielskiego... Na chwilę obecną tylko tyle mi przychodzi do głowy :/

Mirro32
10-04-12, 19:32
Ja nie mam zadnych Tripów ?? tylko
General dystans
Dystans dzienny
i spalanie srednie
+ widoczna temperaturke i tyle

Czy cos w tym temacie sie da zrobic ?

owsikk
10-04-12, 20:12
Na pewno dobrze patrzysz? W każdym aucie, przed czy polifcie są pozycje:
1. Total (General distance)
2. Trip1
3. Trip2

inne pozycje, tj. temperatura, średnie spalanie itp wychodziły w zależności od wersji samochodu (licznika)

Może jak przerzucasz przyciskiem to raz patrzysz na Trip1, drugi raz na Trip2... a ten drugi sam się kasuje co jakiś czas.

Mirro32
10-04-12, 20:21
Hmm no to problem bo na 100% mam tylko jeden trip ( dzienny dystans _1 ) + temp+ general i tyle

Oj chyba bez Twojej pomocy w tym temacie nici z rozwiazania problemu.
Posiadam tylko pokrętło ktore pokrecając zmieniam jasnosc podswietlenia a naciskajac wybieram miedzy Total / Trip / spalanie

Adi87
13-06-12, 23:11
Ja w moim Ep2 1.6 Sport też mam tylko general, trip1, spalanie i temp.

bruno
16-06-12, 13:24
Potwierdzam. General, Trip (tylko 1), temp, spalanie. EP2 2004

Limak9
23-06-12, 20:44
EU8 tak samo przebieg total, trip 1, srednie spalanie z dystansu trip 1.

Mirro32
27-06-12, 17:06
Dzięki panowie_ tylko teraz jeszcze jedno pytanko w tym temacie tj.
Jak Wam zlicza te spalanie_ bo u mnie niemal każdorazowo zlicza od odpalenia tj. są przez chwile kreska po czym wyliczona jest średnia która wg. mnie jest średnią od odpalenia do zgaszenia ( tak przynajmniej mnie się wydaje i wynika z obserwacji )

Banehallow
27-06-12, 18:35
W moim EU9 dieselku, jest Total, Trip1 i średnie spalanie, temperatura zewn. zawsze wyświetlana.
A co do spalania, to w przypadku jak resetuje trip to zaczyna mi liczyć od nowa, nawet po wyciągnięciu aku średnie spalanie tak jakby bylo dalej naliczane, bo nie pojawiają się kreski.