PDA

Zobacz pełną wersję : Zbiorniczek plyny hamulcowego i sprzegla ten sam w Civic 97?

gregorb
10-06-05, 21:47
Czy w Hondzie Civic 1997 rok (1.4 - D14A8) jest jeden ten sam zbiorniczek plynu hamulcowego i sprzegla (hydraulicznego) ? Czy jesli mam wymienie plyn (widze ze jego jakosc nie za dobra) to poprawi mi sie hamowanie i moze opusci branie sprzegla ?

Sprzeglo mi bierze troche wysoko (3/4), a hamulce mam dobre ale nie zahamuje z piskiem.

Ile taka wymiana moze kosztowac w jakims serwisie Shella czy Carmanie i ile to czasu zajmuje ? Pytam sie, bo moze jak bede kiedys w wiekszym miescie to wpadlym jesli zajeloby to krotko.

TOMI 3D
10-06-05, 22:48
Zbiorniczki masz dwa : 1 większy od hamulców , 2 mniejszy od sprzęgła ( bliżej lewego koła). Co do sprzęgła to spróbuj odpowietrzyć układ przy siłowniku sprzęgła , a co do hamulców to nie zaszkodzi wymienić płyn hamulcowy ( powinno się wymieniać co dwa lata ). Wymiana płynu w carmanie lub innym warsztacie zajmie jakieś 30 minut jeśli uda im się odkręcić Ci wszystkie odpowietrzniki przy kolach. Pozdro

gregorb
10-06-05, 23:08
Czy ten silownik od sprzegla znajde pod maska czy gdzies przy pedale ? Tam jest zwykly odpowietrznik ?

Wiem, jak odpowietrza sie hamulce. Czy tak samo sprzeglo ze pompowac a pozniej okrecic odpowietrznik zeby spuscic powietrze ?

A w ogole ile w razie wymiany wchodzi plyny do ukladu sprzegla i jaki powinien byc stosowany ? Czy jakis serwis poza ASO jest w stanie solidnie i dobrze wymienic mi ten plyn ? Mam troche jakies brazowej mazi w zbiorniczku i chcialbym to jakos zalatwic.

elmer
11-06-05, 08:15
W ramach takiej luznej uwagi chcialbym wtracic, ze do Carmana i innych tego typu serwisow nie poszedlbym sie nawet wysrac na posadzke.

Do ukladu sprzegla wlewasz normalny plyn hamulcowy DOT 3/4.