Zobacz pełną wersję : Zbiorniczek plyny hamulcowego i sprzegla ten sam w Civic 97?
Czy w Hondzie Civic 1997 rok (1.4 - D14A8) jest jeden ten sam zbiorniczek plynu hamulcowego i sprzegla (hydraulicznego) ? Czy jesli mam wymienie plyn (widze ze jego jakosc nie za dobra) to poprawi mi sie hamowanie i moze opusci branie sprzegla ?
Sprzeglo mi bierze troche wysoko (3/4), a hamulce mam dobre ale nie zahamuje z piskiem.
Ile taka wymiana moze kosztowac w jakims serwisie Shella czy Carmanie i ile to czasu zajmuje ? Pytam sie, bo moze jak bede kiedys w wiekszym miescie to wpadlym jesli zajeloby to krotko.
Zbiorniczki masz dwa : 1 większy od hamulców , 2 mniejszy od sprzęgła ( bliżej lewego koła). Co do sprzęgła to spróbuj odpowietrzyć układ przy siłowniku sprzęgła , a co do hamulców to nie zaszkodzi wymienić płyn hamulcowy ( powinno się wymieniać co dwa lata ). Wymiana płynu w carmanie lub innym warsztacie zajmie jakieś 30 minut jeśli uda im się odkręcić Ci wszystkie odpowietrzniki przy kolach. Pozdro
Czy ten silownik od sprzegla znajde pod maska czy gdzies przy pedale ? Tam jest zwykly odpowietrznik ?
Wiem, jak odpowietrza sie hamulce. Czy tak samo sprzeglo ze pompowac a pozniej okrecic odpowietrznik zeby spuscic powietrze ?
A w ogole ile w razie wymiany wchodzi plyny do ukladu sprzegla i jaki powinien byc stosowany ? Czy jakis serwis poza ASO jest w stanie solidnie i dobrze wymienic mi ten plyn ? Mam troche jakies brazowej mazi w zbiorniczku i chcialbym to jakos zalatwic.
W ramach takiej luznej uwagi chcialbym wtracic, ze do Carmana i innych tego typu serwisow nie poszedlbym sie nawet wysrac na posadzke.
Do ukladu sprzegla wlewasz normalny plyn hamulcowy DOT 3/4.