Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gotuje się silnik :(

Pr0miL
10-04-12, 11:30
Witam,

Ostatnio wracałem z uczelni i zauważyłem, że wskazówka, która pokazuje temperaturę cieczy chłodzacej ustawiła się w górnej części skali - bardzo blisko czerwonego pola... ( zwykle była wychylona w górę mniej więcej w 1/3 skali)...
Po powrocie do domu nie wyłaczałem silnika, otworzyłem szybko maskę i okazało się że wentylator nie pracuje... Dodatkowo sprawdziłem stan płynu w zbiorniku wyrównawczym (poziom był na kresce MIN), więc dolałem ok 0,5l zwykłej wody...

Co może być przyczyna nie działajacego wentylatora...? Mam nadzieję że usunięcie tej usterki rozwiaże problem z przegrzewaniem się silnika...?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

reXio
10-04-12, 11:31
Po 1 wymien termostat.

CRX1
10-04-12, 11:40
Sprawdż styki na czujniku od wentylatora chłodnicy,sprawdż czujnik,możesz też sprawdzić sam wentylator ,czy działa.Sprawdż stan płynu w chłodnicy.Zbiorniczek uzupełniłeś ,ale ważny jest też stan w samej chłodnicy.

MikeFoto
10-04-12, 12:03
Co może być przyczyna nie działajacego wentylatora...? Mam nadzieję że usunięcie tej usterki rozwiaże problem z przegrzewaniem się silnika...?

I tak i nie.
Mogło się zdarzyć, że poszła uszczelka pod głowicą, temperatura w górę ale wentylator się nie włączy bo niema płynu (co świadczyło by także dlaczego nie ma płynu w zbiorniczku). Taką sytuację miał znajomy.

Moim zdaniem na początku, musisz odkręcić korek wlewu oleju i zobaczyć czy nie ma na nim lepkiej mazi w kolorze kawy cappuccino. Jeśli jest - uszczelka pod głowicą.
Przypuśćmy że nie ma. Dolej płynu do zbiorniczka wyrównawczego, odkręć korek przy chłodnicy - jeśli nie widać płynu - dolej. Pościskaj ręką przewody gumowe aż powylatują bąbelki powietrza. Jeśli dolałeś i więcej nie wchodzi - obejrzyj dokładnie czy nie ma wycieków płynu - zwłaszcza koło obudowy rozrządu. Jeśli nie ma - odpalaj.

Niech pochodzi chwilę. Obejrzyj czy nie ubywa płynu ze zbiorniczka wyrównawczego - jeśli tak - dolej.

Jeśli mimo wszystkich tych prac temperatura rośnie - winny jest termostat.

michal660
10-04-12, 14:44
To może Ja też coś dodam od siebie, jakieś 2 tygodnie temu u mnie działo się to samo wskazówka cieczy podchodziła do czerwonego pola. Uszczelkę pod głowicą wykluczyłem bo to nie było to, więc pomyślałem termostat. Kupiłem nowiutki za 38zł wymieniłem i niby wszystko było ok, temperatura była na swoim miejscu czy to w mieście czy w trasie. Ale dzisiaj jadąc po autostradzie przeciągłem hondę jakieś 5 kilometrów przy prędkości 160 km/h po czym zjechałem do miasta i znowu się zaczęło to samo, wskazówka u samej góry, nawet nie pomagało chłodzenie silnikiem, ciągle pod czerwonym polem. Ja już po prostu sam nie wiem co z tym zrobić, jeździć się tak nie da bo w końcu zagotuje a termostat nowiutki więc nie ma sensu ponowna wymiana. Myślicie że może jednak mógł paść następny termostat? Będę wdzięczny za wszystkie opinie i porady..

Pr0miL
11-04-12, 00:03
Dzięki za wskazówki, jutro zacznę prześwietlać temat w swoim aucie... Będę zdawał relacje na bieżaco...

Pzdr

Pr0miL
11-04-12, 11:41
Witam,

Byłem u znajomego mechanika i została postawiona wstępna diagnoza...
*Uszkodzony termostat
*Uszkodzony czujnik, który odpowiada za właczanie wentylatora (czujnik był sprawdzany miernikiem, pomiar nic nie wykazywał)
*wentylator jest na 100% sprawny (został podłaczony na krótko i działa)

Jutro będzie wymieniany termostat i czujnik... Po naprawie napiszę czy problem zażegnany...

Dodatkowo będę musiał wymienić płyn do chłodnicy (wcześniej dolałem do zbiornika wyrównawczego 0,5l zwykłej wody, więc płyn częściowo stracił swoje właściwości)
Jaki płyn polecacie kupić...? Jakiej marki...? Kolega zaproponował PRESTONE. Czy 4l wystarczy żeby zalać chłodnicę...?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro

MikeFoto
11-04-12, 12:18
Kolega zaproponował PRESTONE.

Mnie też kiedyś znajomy polecił Prestone. W porównaniu do zwykłych nie zawiera "czegośtam" co źle wpływa na alumininiowe elementy układu chłodzenia.
Jeżdżę już ze 2 lata i nie narzekam.

shady92
11-04-12, 12:47
Czy 4l wystarczy żeby zalać chłodnicę...?

U mnie bynajmniej w zupełności starczyło :)

CRX1
11-04-12, 17:56
Prestone spokojnie możesz zalać,kilka autek lata u mnie na tym i jest spoko.Kupuję koncentrat,bo raz kupilem gotowy i przed zalaniem sprawdziłem temp. i wskazanie było - 18st

Pr0miL
12-04-12, 13:19
Witam,

Termostat + czujnik - wymienione... Układ chłodzenia zalany Prestone...
Wszystko działa jak należy :D:D:D

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam serdecznie.

---
pranie tapicerki Wrocław (http://www.kamyjka.com/oferta-pranie-tapicerki-meblowej-wroclaw.html)