Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda civic MA8 --- naprawa czy rozstanie.

marhyl
09-04-12, 09:19
Witam
Proszę o konkretne opinie w niżej opisanej sprawie.
Staję przed dylematem, czy podjąć się naprawy mojego autka,czy szukać innego-nowszego auta.
Do zrobienia:
tylne nadkola plus ewentualne progi,
wymiana tylnych amorków--lekko ponad 30% skuteczności przy przeglądzie w 06.2011 ----cena ok.500 plus rob. --250 zł
wymiana sprężyn -przód i tył--powrót do serii,chcę podnieść budę do góry
do naprawy i pomalowania 3 elementy-drzwi,przedni błotnik i tylny spoiler
wymiana grilla i ponowne spasowanie przedniego zderzaka-efekt cofanie busa z hakiem --- cena ok. 2000
do wymiany rozrząd z pompą wody- mija 60 000 km, był robiony przy 130 000 ---cena ok.???
wymiana przedniej szyby-pęknięcie --- cena 400-500 zł
No to mniej więcej wszystko, jak coś nie wyskoczy podczas tych prac.
Może ktoś robił już coś z tych rzeczy i może orientacyjnie podać przedział cenowy.
A jestem z Gorzowa Wlkp.,może ktoś polecić solidy i w miarę tani warsztat - miasto /okolica.
Z góry dzięki
http:///www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ddbfbd4d70504a0.html]

Lucas.FK2
09-04-12, 10:16
Wymiana amorków 250zł! http://www.jdm-option.pl/forum/images/smiles/smiech.gif

wymiana grilla i ponowne spasowanie przedniego zderzaka-efekt cofanie busa z hakiem --- cena ok. 2000
Chyba odjąć jedno zero.

wymiana przedniej szyby-pęknięcie --- cena 400-500 zł
Yyy proponuję tak-wykupić sobie ubezpieczenie szyb (niby zrobi zdjęcie przedniej szyby choć nie zawsze robią)
Za jakiś czas dziwnym trafem z drugiej strony zacznie Ci pękać-no i co no trzeba wymienić :D
Zrób po kosztach i przesiądź sie na coś innego. Odetchniesz finansowo i duchowo. Jak nie wrzucisz worka kasy to spokoju nie bedzie :p

marhyl
09-04-12, 10:21

Chyba odjąć jedno zero.

to już liczę całą blacharkę-progi,nadkola

HG__wwa
09-04-12, 11:06
Jeśli chodzi o wymiane amorków/sprężyn to ich wszystkich majstrów popierd***** bo krzyczą często powyżej 150zł (tu jest info o 250zł:cool:) a roboty jest we dwóch 2-3godziny..ogarnięty majster zrobi to sam w 2h mając podnośnik kolumnowy, więc skąd za samą robociznę kwota 250zł.. Bierzesz kogoś choc trochę ogarniętego i zrobisz to prawie za darmo

marhyl
09-04-12, 12:12
Jeśli chodzi o wymiane amorków/sprężyn to ich wszystkich majstrów popierd***** bo krzyczą często powyżej 150zł (tu jest info o 250zł:cool:) a roboty jest we dwóch 2-3godziny..ogarnięty majster zrobi to sam w 2h mając podnośnik kolumnowy, więc skąd za samą robociznę kwota 250zł.. Bierzesz kogoś choc trochę ogarniętego i zrobisz to prawie za darmo

70-80 zł od sztuki przód.50-60 zł od sztuki tył.
Stąd tka cena

HG__wwa
09-04-12, 12:26
70-80 zł od sztuki przód.50-60 zł od sztuki tył.
Stąd tka cena

No i właśnie pisze że to drogo, lepiej samemu zrobic i zostaje w kieszeni ~200zł
Robiąc we dwóch na podnośniku kolumnowym zrobiliśmy przód w niewiele ponad godzinę, tył zrobiliśmy w 30minut.. za korzystanie z podnośnika kolumnowego przez ten czas zapłaciłem chyba 40zł

Poll
09-04-12, 13:09
Amorki tył 2x KAYABA 300 zł, ja kupiłem za 302 w intercarsie kolego nie 500 ; ) Po drugie do zmiany amorków trzeba kupić ściągacz spręzyn, bo widziałem, że u nas są w środku, chyba, że jest jakiś sposób.

marhyl
09-04-12, 13:17
Amorki tył 2x KAYABA 300 zł, ja kupiłem za 302 w intercarsie kolego nie 500 ; ) Po drugie do zmiany amorków trzeba kupić ściągacz spręzyn, bo widziałem, że u nas są w środku, chyba, że jest jakiś sposób.

To sztuka wyszła po ok. 150 zł ???
Chyba masz jakiś rabat 40-50% na części, bo średnio sztuka od 240 zł do góry.
W Inter Carsie ponad 300 zł sztuka
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1
Mówimy o
KYB-341233
KYB-341233

wojti
09-04-12, 17:14
ale to masz ceny detaliczne a te w IC są faktycznie bardzo kosmiczne!! :) jak masz kogoś znajomego to niech Ci kupi na rabaty. Ja kupowałem po 150 zł za sztuke jakieś 3.5 roku temu a ostatnio jak pytałem to cena się nei zmieniła +/- pare groszy. A co do zmiany amorków to mechaniory biorą po 50 zł za sztuke u mnie w mieście, ostatnio to z kumplem robiliśmy, przy naszym sprężeniu godzine zeszło z amorkami tylnimi!! Więc za te 100 zł któe miałbym dać mechaniorowi wolałbym kupić coś do hani

klapejron
09-04-12, 21:52
Może ktoś robił już coś z tych rzeczy i może orientacyjnie podać przedział cenowy.
A jestem z Gorzowa Wlkp.,może ktoś polecić solidy i w miarę tani warsztat - miasto /okolica.
Z góry dzięki
http:///www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ddbfbd4d70504a0.html][/QUOTE]

Nadkola robił mi sąsiad 2 lata temu za 250 zł od strony (wycięcie, wspawanie, malowanie oraz zakup lakieru). Dodatkowy mój koszt to zakup reperaturek za 70 zł sztuka. Do dzisiaj ruda nie wychodzi. Progi koleś mi pospawał w tym roku za flaszkę (0,75 l.) a blachę teść blacharz za darmo wygiął na giętarce. Progów nie lakierowałem tylko pomalowałem z wierzchu farbą antykorozyjną i do środka napuściłem jakiegoś specyfiku (śmierdziało jak smoła). Pod listwą progową prawie nic nie widać. Nie chciałem się bawić w lakierowanie progów bo to dodatkowy koszt, a moja hondzina ma swoje lata i nie jest dużo warta.

anticorr
10-04-12, 00:47
Nadkola robił mi sąsiad 2 lata temu za 250 zł od strony (wycięcie, wspawanie, malowanie oraz zakup lakieru). Dodatkowy mój koszt to zakup reperaturek za 70 zł sztuka. Do dzisiaj ruda nie wychodzi. Progi koleś mi pospawał w tym roku za flaszkę (0,75 l.) a blachę teść blacharz za darmo wygiął na giętarce. Progów nie lakierowałem tylko pomalowałem z wierzchu farbą antykorozyjną i do środka napuściłem jakiegoś specyfiku (śmierdziało jak smoła). Pod listwą progową prawie nic nie widać. Nie chciałem się bawić w lakierowanie progów bo to dodatkowy koszt, a moja hondzina ma swoje lata i nie jest dużo warta.
Też chciałbym mieć takich znajomych :) Ja się też przygotowuję powoli na reperaturki w H i liczę koszta we Wrocku na 1000-1300zł :/

Poll
10-04-12, 11:07
Ja do MB2 z 2000 roku dawałem na tył KYB 341133. Jeszcze się upewnie. To nawet bez zniżek w sklepie proponowali mi 155 za sztukę na tył ; )

Joint
10-04-12, 11:45
Witam panowie jestem świeżo po wymianie amorków
34113 Excel-G tył 160zł/sztuka
341233,341234 Excel-G przód 235/sztuka
Myślę że to dobra cena
ps. Intercars to według mnie bardzo drogi sklep nie raz się o tym przekonałem:)

anticorr
10-04-12, 13:44
ps. Intercars to według mnie bardzo drogi sklep nie raz się o tym przekonałem
Zależy co się kupuje i jak się trafi ja ostatnio kupowałem filtry uszczelki itp. i na necie była jedna cena a jak podjechałem do sklepu to wszystko było po parę złotych tańsze, co mnie zadowoliło :)

Poll
10-04-12, 20:13
Zależy jakie ma się kontakty ; D Bo zniżki są ogromne w tych hurtowniach.

anticorr
11-04-12, 08:08
A to tez fakt, od brata dodatkowo miałem kartę klienta :) i już 10% mniej było.

Joint
25-01-16, 15:16
Hmmm jesli chodzi o to co kolego pisales to w moim mb2 1998r swego czasu zrobilem to samo co Ty masz do roboty plus hamulce przód regulacja zaworów i regeneracja alternatora :) cena przerosla wartość calego samochodu. Zrobilem to wlaściwie tylko z sentymentu bo auto jest w rodzinie od nowości ogolnie odradzam lepiej sprzedac i kupic coś sensowniejszego. Bo wlasciwie to angielskie auto a z prawdziwa honda ma jedynie wspolny znaczek ;) dowiedzialem sie po przesiadce do Hondy prelude 2.2vti co to jest Japonski samochód nie tylko ze znaczka pozdrawiam:)

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

pafels
25-01-16, 15:22
Hmmm jesli chodzi o to co kolego pisales to w moim mb2 1998r swego czasu zrobilem to samo co Ty masz do roboty plus hamulce przód regulacja zaworów i regeneracja alternatora :) cena przerosla wartość calego samochodu. Zrobilem to wlaściwie tylko z sentymentu bo auto jest w rodzinie od nowości ogolnie odradzam lepiej sprzedac i kupic coś sensowniejszego. Bo wlasciwie to angielskie auto a z prawdziwa honda ma jedynie wspolny znaczek ;) dowiedzialem sie po przesiadce do Hondy prelude 2.2vti co to jest Japonski samochód nie tylko ze znaczka pozdrawiam:)

co prawda mamy dopiero styczeń ale śmiało możemy Ci przyznać tytuł
http://img.sadistic.pl/pics/a4f59c0fe223.jpg

Joint
25-01-16, 15:26
co prawda mamy dopiero styczeń ale śmiało możemy Ci przyznać tytuł
http://img.sadistic.pl/pics/a4f59c0fe223.jpg
Tak tak faktycznie :d troche a nawet bardziej nie na czasie:d dekiel jestem haha sorry za to kopanie ale dopiero teraz ogarnalem ze temat stary jak węgiel:d dzieki za tytuł ; d to moj pierwszy czekam na wiecej:d

Jedras
25-01-16, 15:34
Haha złota łopata jak nic :D
Jak Ty to w ogóle znalazłeś haha :D

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

lookaty
25-01-16, 15:34
Bo wlasciwie to angielskie auto a z prawdziwa honda ma jedynie wspolny znaczek
Wiesz mniej niż Ci się wydaje :) Ale mniejsza z tym :)

Joint
25-01-16, 15:40
Wiesz mniej niż Ci się wydaje :) Ale mniejsza z tym :)
Dzieki za subiektywna ocene :)

lookaty
25-01-16, 15:44
Dzieki za subiektywna ocene :)

Też Cię pozdrawiam :)

Poll
25-01-16, 16:58
Pewnie ma coś do opitolenia na giełdzie ; D

Joint
25-01-16, 18:41
Pewnie ma coś do opitolenia na giełdzie ; D
Od poprzedniego nie mam nic:) od obecnego mam conieco ale nie do cifa:) a do pralki sprezyny oemowe:)

Joint
25-01-16, 23:51
Haha złota łopata jak nic :D
Jak Ty to w ogóle znalazłeś haha :D

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Haha zainstalowalem sobie tap tapatalka i jadac pociagiem do dziewczyny wlaczylem to forum i byla zakladka w ktorej cos pisalem a nawet zapomnialem bo to bylo sporo lat temu stad moj tytul ; d zainteresowal mnie ten goscia opis wiec napisalem a tu taki zonk jak down to po calości:d a co to Twojej wersji to moim marzeniem bylo miec w tej budzie ten kozacki motor bo to juz jest Japoński specyfik pełną gebą Pozdro:)