Zobacz pełną wersję : schemat pinouts ecu d15z6 - dobry ?
witam, znalazłem taki oto schemat pinoutow z p2y
moje pytanie czy to jest do d15z6 ?
http://www.ff-squad.com/technet/wiring/obd2a/obd2a.pin.schematics.gif
mam swoja wiazke z anglika do d15z6, i nie wszystkie piny chyba mi sie zgadzaja, chce sobie przedluzyc i zrobic wiazke na europe dlatego pytanie czy te pinouts na OBD2a sie zgadzaja co do d15z6
Wyżej masz schemat obd2a i jeśli masz wiązkę przedliftową to ta będzie pasować do p2y
wszystkie 3 wtyczki pasuja z tego schematu, tylko nie ktore kable nie wiec nie wiem czy cos nie bylo kabinowane, dlatego pytam czy majac takie wtyczki jak na tym schemacie, i kompa p2y to jest dobry schemat do podlaczenia, zebym czegos nie popieprzyl bo moze byc zdrowo :)
potrzebna pomoc, jest tu jakis spec od elektryki ? znaczy bardziej coś a'la 'która to wtyczka' ?
jest tak, 3 zielone kable
Connector A
27. FANC Radiator fan control
Connector C
3. TDC P - TDC sensor P-side
16. PSPSW - P/S Power switch signal
(które to wtyczki w wiazce? ew przy czym, przy wentylatorze, przy booku, ssacym ?)
do tego czerwone
Connector A
15. PCS - Evap Purge Control Solenoid Valve
Connetor C
13. TDC M - TDC ground
24. IP-VS-HO2S Common (civic only)
i to z ktorych wtyczek leci ?, rozumiem 13 to moze byc uziemienie, ale zebym nie pomylil z inny kablem wiec musze wiedziec z ktorej strony biegnie
czy jak kabel uzmienia (ground) pozamieniam to sie nic nie stanie ? teoretycznie uzieminie to uziemienie, czy w kompie ma to zaleznosc ?
no i co do tych wtyczek to nie wiem gdzie to idzie takze prosze opomoc bo tylko te mi pozostaly do skonczenia wiazki :)
27 idzie do czujnika wentylatora
3 czujnik tdc w aparacie positiwe czyli po chlopsk plus
16 nie pamietam dokladnie ale zapewne prad po zaplonie przekreconym klczyku
15 to jest od oparow paliwa tego zaworka co odcina filtr weglowy czy cos w ty stylu
13 to nie zadna masa ani uziemienie tylko ujemny biegun czujnika tdc w aparacie jak zamienisz plus z minsem nie odpali \
24 nie pamietam ;d
rozumiem że jak coś źle będzie podłączone w wiązce to silnik nie odpali
czy po podłączeniu wiązki, jak zrobie samodiagnostyke na kompie (na przykład jeszcze przed próbą odpalenia) wyjdą buble po numerach błędów ?
ad.1
W najlepszym wypadku. Wszystko zależy od tego co z czym ewentualnie pomieszasz...
ad2.
Nie. Będziesz musiał minimum zakręcić silnikiem (spróbować odpalić).