PDA

Zobacz pełną wersję : Słychać uderzenie na zakrętach

birchie
07-04-12, 14:42
Witam

Sprawa wygląda następująco: autko zachowuje się idealnie, kiedy jeżdżę samemu. Po dociążeniu prawej strony (wystarczy pasażer o wadze ok. 80 kg, siedzący z przodu lub z tyłu) na ostrzejszych zakrętach w lewo słychać głośny hałas z okolic prawego tylnego koła. Brzmi to jak mocne uderzenie o podwozie połączone ze zgrzytem. Hanka była oglądana nad kanałem przez mechanika i nie znalazł żadnych luzów na tulejach czy luźnych elementów. Dodam, że auto jest na w pełni seryjnym zawieszeniu.

Czy ktoś miał podobny przypadek? Proszę o pomoc, bo do szału mnie to doprowadza i boję się zabierać jakichkolwiek pasażerów :p

Kwapcio23
08-04-12, 01:25
Może to i głupia podpowiedź, ale miałem identyczne objawy. Pomogła wymiana jednej gumy przy wydechu, bo po prostu końcowy tłumik się obijał.

Pavilon
08-04-12, 09:18
Tak ! Ja jadąc na rondzie też słyszałem stuki i okazało się, że tłumik obijał.
Jak masz możliwość wejścia do kanału pod auto to sprawdź cały wydech ruszaj na wszystkie strony mocno i zobaczysz czy gdzieś nie tłucze.

Sunstrider
08-04-12, 09:21
Albo tłumik, albo mechanik nie przyłożył się do obejrzenia gum na tylnej belce. :)

Budziniak
08-04-12, 09:52
a gdzie w civic-u znajdę tylną belkę ( prócz 8 generacji ) ?

birchie
08-04-12, 12:36
Pomogła wymiana jednej gumy przy wydechu, bo po prostu końcowy tłumik się obijał.

No właśnie przy mocnym szarpaniu tłumik lekko stukał, ale podłożyliśmy kawałek gumy w newralgicznym miejscu. Niestety uderzenia nie ustały :( Już nie wiem, może skoczę na szarpaki najbliższym tygodniu...

lukasz-lukasz
08-04-12, 22:39
a gdzie w civic-u znajdę tylną belkę ( prócz 8 generacji ) ?

w 3gen :D

Wiciu_FSW
10-04-12, 21:33
Podłacze sie do tematu
mam 5 gen qpe
WYmianiłem sanki , swap na 262 przód i przy skrentach bądz dziurach w lewa strone słysze takie stukanie badz pukanie na wprot badz jadac w prawo jest ok , to jest wina czegoś niedokreconego , gum , czy moze przegubów?