PDA

Zobacz pełną wersję : silnik d15b2 czy d16z6?

laska
06-07-07, 12:29
siemka. wale z nastepnym pytaniem
jak juz wczesniej mowilem mam silnik z 93 roku 1,5 16v d15b2 chce go wymienic ponieważ mi bierze olej
znalazłem silnik (z anglika) typ tego silnika to d16z6,jaki to silnik?lepszy-gorszy? będzie pasował? prosił bym o jakieś wskazówki-THX

GitZ
06-07-07, 12:48
Oczywiście, że lepszy, mocniejszy, z vtekiem i w ogóle jest cudowny. Jezeli tylko nie jest zajeżdżony to masz szczęście i życzę powodzenia w swapowaniu.

skolopendra
06-07-07, 14:29
silnik (z anglika) typ tego silnika to d16z6,j

jest ok
polecam d16y8 to samo a młodsze ;)

stachoo
06-07-07, 14:40
ale tam jest obd2 a nie obd1 ale w sumie i tak kompa trzeba wymnienic :aloha:

ceelx
06-07-07, 14:46
polecam d16y8 to samo a młodsze

do z6 raczej wiazki szybciej dostaniesz niz do y8 :aloha: przynamniej na rynku w mojej okolicy ;)

laska
06-07-07, 14:59
duzo jest bawienia przy takiej wymianie?

ceelx
06-07-07, 15:15
zalezy od punktu widzenia ;)
jak robisz pierwszy raz i nie masz zielonego pojecia to moze byc duzo.
ja np teraz mini me zrobilbym sam w ciagu dwuch dni tylko oczywiscie jakbym mial pasujace wiazki i nie bylo by takich rebusow :D

laska
07-07-07, 00:18
czyli dużo?tak pierwszy raz...ale mechanik to zrobi:)

ceelx
07-07-07, 08:18
sa mechanicy i specjalisci ;) ale powinien dac rade :hinczyk:

laska
08-07-07, 02:53
byłem dziś jeszcze raz oglądać ten silnik (d16z6)-pojechał ze mną mechanik, i mówi mi że wejsc, wejdzie ale... i tu jest problem, będzie trzeba wszystko przełożyć. może nie cały środek ale dużo dużo i dużo rzeczy. wychodzi na to że się nie opłaca taka operacja, wyniosło by mnie to tyle co wartośc samochodu.
chyba będe musiał znaleść ten sam typ co posiadam (d15b2) ... a szkoda bo tamten motorek zapowiadał się bardzo sympatycznie

havok
08-07-07, 10:44
Czas zmienić mechanika. Zajrzyj do kilku linków mówiących o takim swapie, np.:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3032
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17403
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17579 (przydatna lista części w minime, u ciebie doszedłby dół silnika, no i poleca się skrzynię zmienić)

ceelx
08-07-07, 22:30
Czas zmienić mechanika.

tez tak mysle ;)

gooteck
09-07-07, 10:54
JAK KOCHASZ SWOJA HANIE NAPRAW ALBO ZMIEN JEJ SERDUCHO
D16 BEDZIE BIC MOCNIEJ :D
EWENTUALNIE ZMIEN HANIE :P

laska
09-07-07, 10:57
mam taki zamiar(zmienić serducho) ale chyba jednak będe szukał D15B2 żeby nie było dużo motania-zmienie na taki jaki sam posiadam.mam nadzieje że wszytsko się dobrze skończy

ceelx
09-07-07, 11:31
jak juz zmieniasz to nie wsadzaj tego samego :bicie:
jedz do innego mechanika !!!!
robota ta sama tylko czesci ewentualnie trochi drozsze.

laska
10-07-07, 01:28
hmmm mówisz ze inny?tak jak już pisałem wcześniej znalazłem D16Z6 w bardzo dobrym stanie-bo jest w samochodzie i sprawdzałem z mechanikiem, tylko chodzi o to że za sam motor 1000 zł a pasowało by wszystko wymienić bo D16Z6 jest na wielopunkcie , mój D15B2 jest na jednym więc jest dużo bawienia( z tego co już wiem to wszystko trzeba wymienić-cały środek) wyniesie mi to ok 5000zł a może i nawet więcej za samochód dałem 7,500zł i mam dylemacik... chyba poszukam tego typu co posiadam-mniej roboty przedewszystkim

co o tym myślicie?

harnas
10-07-07, 01:34
skoro ten mechanik Ci powiedzial ze wychodzi 5tys to zmien tego mechanika :bicie: za 5tys to Ci swapa B16A2 zalatwie hehe komplet... :d

ceelx
10-07-07, 08:28
koleszko jezeli sam motor mozesz kupic za tysiaka to jak bedziesz bral w calosci to kpl (motor, wiazki, komputer) powinni ci puscic za ok 1,5 kola.
wiec jezeli mechanik chce od ciebie 3,5 kola za przekladke, to nie czekaj tylko idz do drugiego.
moze ktos z podkarpacia dalby ci namiary na jakiegos "normalnego" mechanika ;)

NasE
10-07-07, 11:00
cena bardzo wysoka i conajmniej nieadekwatna do realiow...
jesli tyle mechanik Ci wola, to zapytaj sie go jeszcze raz ile i popatrz jak ladnie zaciera raczki.
widzisz ten usmieszek u niego w kacikach? tak to oznaka latwego lupu

facet zmieniaj mechanika i tyle, bo proponowane koszta sa o wiele za wysokie, a przekladka na D16Z6 na pewno (pomimo powiedzmy wydania pare stowek wiecej na silnik i osprzet) o wiele wiecej usmiechu wywola na Twoich ustach, a rzezby strasznej nie ma

zaufaj osobom co wyzej pisaly, bo jak mniemam porady dobrej szukasz na tym forum, wiec nie sugeruj sie tym co mowi mechanik... (ten mechanik :) )

pozdrawiam

laska
10-07-07, 13:14
nie nie :)

za silnik musiał bym dać 1000 zł napewno doszło by do tego kilka rzeczy-może troche więcej, nie wiem. chodzi o to ze ten mechanik tylko ze mną rozmawiał, on nie zajmuje się takim rzeczami.
boje się ze taka przekładka z D15B2 NA D16Z6 mogła by mnie sporo wynieść (mogła by przekroczyć wartośc samochodu?) wie ktoś może ile tak pi razy oko takie majsterkowanie kosztuje?potrzebuje konkretów w tej sprawie
ma ktoś może jakieś namiary na mechanika który naprawde się na tym zna?
bo jeżeli później by się okazało ze nie wyniosło by mnie tak dużo a w między czasie zamontował bym ten typ co posadam to troche bym się zezłościł że taki motor przeszedł mi koło nosa....

THX

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2007 ]
może ktoś mi napisze co trzeba wymontować z D16Z6 zeby wsadzić na mniejsce D15B2 pamiętajcie o tym że D16 jest na wielopunkcie a mój D15 na jedno

THX

ceelx
10-07-07, 13:42
a co jest w cenie tego motoru ??
jak sa kolektory ( o aparacie zapl. nie wspominam) i skrzynia to nawet chwili bym sie nie wachal.
do tego co wymienilem mozesz doliczyc jeszcze poduchy silnika i skrzyni (ale jak te co siedza sa w dobrym stanie to nie trzeba) , nowy pasek rozrzadu i rolke (musowo, koszt ok ~200pln) , swiece, przewody, (ok 150 zl w zamiennikach )
wiec doliczajac do ceny silnika wiazki (jezeli to nie jest angol) i komputer (ok 350 pln) wychodza ci czesci w granicach 1700 zlociszy.
przekladka moze kosztowac ok 500 pln ( taka cene ja uslyszalem od mechanika ktory nigdy tego nie robil ;) ).
wychodzi zatem 2200 pln.

pozniej czesci z d15b2 sprzedajesz i ci sie zwraca troszke wiec max 2 tys. i masz ok 125 konny silnk .

niech ktos mnie poprawi jak nie mam racji :afro: