Zobacz pełną wersję : civic 1993 silnik
wegrzyn1986
05-04-12, 19:51
witam
Posiadam civica z 1993 r V gen mianowicie na tabliczce pod maską jest napisane silnik d13b2 a patrze na blok silnika i mam napis d13b1 hm czy silnik z d13b2 pasuje wszystkim do d13b1? dodam ze ssania recznego nie posiadam.I czy paremetry obu silnikow takie same sa 1.3 55kw,patrzac na swadectwo homologacji jest wpisany nr starego silnika z d13b2.a teraz jest d13b1 i inny nr.czy moze czesc jakas jest z d13b1 hm niewiem pomozcie :-)
pozdrawiam:-)
d13b1 z tego co wiem, to jest to silnik z Civica IV ale te z kolei miały skrzynie na linkę..b1 ma ssanie ręczne..po prostu może ktoś wymienił blok/słupek z b2 na b1 i tyle :)
wegrzyn1986
05-04-12, 20:11
No byc moze a powiedz mi gdzie sprawdzic czy jak sprawdzic czy jest reszta z b2.mozliwe ze sam blok jesli pasuje,ale teraz powiedz mi czy graty pasują z b1 czy z b2 jak bede chcial rzrzad wymienic np?;-)
dodam jeszcze ze spzreglo jest hydrauliczne gdyz odpowietrzałem:-) ssania na lince nie ma zadnego:-)jedynie na blodu jest d13b1 czy az tak wszystko pasuje od b2 jedli wymieniony zostal sam słupek?;-)
raczej tak, specem nie jestem ale z tego co sie orientuje to bloki d seri prawie wszystkie są identyczne, masz inne pojemności bo skok tłoka masz inny i tyle...
i chyba choć też na 100% nie jestem pewien w zasadzie te 2 silniki roznily sie w zasadzie gaźnikiem i tyle, ja do swojego d13b2 wlozylem podwujny gaznik od d14a1 (4 gen.) i działa.
wegrzyn1986
05-04-12, 20:54
aha dzieki za info:-) to bedzie slupek z tego wychodzi podpasował pod d 13b2 bo katalizator takze mam:P gaznikiem tez troche dziwne bo pewnie siedzi od b2 :-) a ze mam w gazie to nie chce mi9 sie rozkreca tego wszystkiego:-) grunt ze pojemnosc taka sama i nie ma zamieszania i graty pewnie silnikowe od b1 trzeba kupowac jak myslicie?:-) jak rozrrząd?;-) chyba ze od b2 i b2 sa takie same ale np sprzeglo hm zna sie ktos na tym moze siedziec od b2 jesli pasuje do slupka b1 ?;P