Zobacz pełną wersję : Nowe Felgi bicie kierownicy
Witam. Kupiłem na allegro nowe felgi. 2 biją po kierownicy od 120-40 km/h. Wulkanizatorzy wyważali itd ale nic to nie dało, kupiłem też nie potrzebnie nowe opony... Odesłałem 2 felgi na gwarancje. Sprzedający odesłał je stwierdzając, że wszystko jest w porządku. Nie wiem co teraz robić felgi da się normalnie wyważyć z oponą też, maszyna pokazuje 0. Po założeniu do samochodu biją... Na stalówkach z zimowym ogumieniem nic się nie dzieję. Link do aukcji http://allegro.pl/343-nowe-felgi-14-4x100-czarny-mat-honda-civic-i2186443035.html
http://img16.imageshack.us/img16/3433/46283634866257851276410.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/16/46283634866257851276410.jpg/)
Edit. Tak mam pierścienie centrujące.
Może głupie pytanie... czy masz pierścienie centrujące do tych felg?
Zamień tył na przednie i sprawdż efekt.Jeżeli będzie bicie, to trzeba szukać w aucie.Opony kupiłeś nówki?
rosiniak99
05-04-12, 14:11
Może głupie pytanie... czy masz pierścienie centrujące do tych felg?
Wcale nie głupie pytanie - pierścienie potrafią narobić bigosu a ich brak powoduje wyrywanie kierownicy z rąk ;)
jezeli na wczesniejszych kolach tego nie bylo a na tych nowych jest to nie daj sobie wcisnac ze masz cos z samochodem. Powodem moga byc albo felgi albo opony. Najlepiej podjedz do dobrej wulkanicacji i po wywazaniu oblookaj sobie krecace sie kolo na wywazarce napewno zauwazysz bicie albo radialne czyli brak kołowości - koło bedzie sie poruszac góra doł
albo bicie poprzeczne czyli ruch na boki opony i koła.
bardzo prawdopodobne że kolega nie ma pierścieni centrujących. Kiedyś gdy po kupnie auta zmieniałem na zimówki (przekładka samych opon na alu) przed przekładką było git a po zaczęło właśnie bić od ok 120 km/h. Jak się okazało podczas zmiany opon uszkodzili mi pierścień centrujący a więc z przodu jedno koło pozbawione tego pierścienia powodowało właśnie takie objawy. Więc kolego to sprawdź na początek. Ewentualnie być może masz felgę, która posiada jedynie minimalnie większą średnice otworu centrującego i ten minimalny luz jest mało wyczuwalny przy montażu a wychodzi dopiero podczas jazdy :) sprawdź to
Ja bys stawiał na luzy na przekładni kierowniczej. Bije wlasnieprzy 120-140
PIMPEK_EJ2
06-04-12, 00:05
Sprawdź samą fele jeżeli jest oki sprawdź z oponą. Będzie oki szukaj problemów w aucie. Np. brak pierścieni, krzywe piasty ew. tarcze
Eh. Przetestowałem felgi w różnych możliwych sposobach tył na przód nie bije kierownica ale trzepie karoserią. Z przodu 1 para felg z tyłu zimówki nie bije, przy 2 parze bije. Zmieniłem nakrętki, pierścienie centrujące dalej bije... Przerzuciłem opony z alumów na stalówki. Zero bicia nawet przy 180 km/h. Czyli problem leży po stronie felg. Pojechałem do wulkanizatora, który zajmuje się prostowaniem felg. Stwierdził, że felgi są idealnie proste. Wyważałem w paru różnych zakładach, bicie nie znikło. Chyba jestem zmuszony sprzedać felgi. Brak pomysłów... No nic dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedz.
A nie masz jakiegos ziomka ktory ma Honde aby on przetestował te felgi na swoim aucie?? No i sprawdz narketki jeszcze bo do oem felg sa polokragle a do nie oem stozkowe