Zobacz pełną wersję : Skrzynia zamknięta subwoofera- czy tak to ma działać?
Mam subwoofer Magnat Xpress 12 w obudowie samoróbce. Skrzynia jest zamknięta ale gdy wcisnę głośnik delikatnie do środka to powoli wraca (nie ma skąd zassać powietrza ) czy taki jest efekt w zamkniętych obudowach? Teraz już dobrze nie pamiętam jaka jest objętość obudowy, ale jest dosyć mała ok. 30L. Słabym pomysłem będzie dołożenie rury bass-refleks do tak małej skrzyni? A jeżeli nie to lepiej było by wyciąć taki prostokątny pasek na całą szerokość( tak jak było w oryginalnej obudowie) czy rurę bass-reflex na przedniej ściance?
Proponuje zacząć od tego http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11921-FAQ-CarAudio-by-Nazar masz tam opisane rodzaje subwooferów,skrzynia zamknięta ponoć daje najczystszy dźwięk.
Tak głośnik pracujący w skrzyni zamkniętej a prawidłowo ciśnieniowej musi tak zasysać powietrze. Prawdą jest że taka konstrukcja gra bardzo dobrze, basy schodzą na pewno niżej niż w obudowach wentylowanych, za to jest cichszy. Wszystko zależy co kto lubi ja tam wolę ciśnienie
A nie bass-reflex potrafi niżej zejść tylko jest wolniejszy?
Opisałem w skrócie teorię natomiast reszta już zależy od wielkości i konstrukcji obudowy.
A poza tym to coś nie gra w twoim subie ?
Teraz zmieniałem tylko gniazdo połączeniowe w subwooferze i tak przy okazji pomyślałem czy nie da się jeszcze trochę wydobyć z tego głośnika. Przypomniałem sobie jak kiedyś w większej obudowie z bassreflexem grał :P i dlatego myślę nad bassreflexem. Ale czy w tak małej obudowie ma to sens? Bo większej obudowy na pewno nie chce bo i tak już dość sporą część bagażnika mi zabiera. Z bassreflexem będzie podobny efekt jak teraz gdy wyciągnę to gniazdo bo wtedy jest taki otwór ?
Jak na moje to 30l do tego głośnika to tak w sam raz ale tylko do ciśnienia. Obawiam się że przy otwarciu pojawi się pierdzenie. Może też zwariować membrana (oczywiście na dłuższą metę) ponieważ zasysane powietrze wytworzy podciśnienie
(nie ma skąd zassać powietrza )
ale po co ma zasysać - przecież obudowa jest zamknięta , więc kiedy naciskasz membranę to powietrze nie ucieka żeby trzeba było je zasysać - powietrze się delikatnie spręża - to właśnie powoduje że bas jest sybszy w takich obudowach - powietrze zamknięte w całości - jeżeli głośnik wychyla się "do przodu" to tworzy się podciśnienie które wciąga go z powrotem (mniejsza bezwładność) , natomiast jeśli wychyli się do środka to tworzy się nadciśnienie tkóre usiłuje wypchnąć membranę - oczywiście te nad i podciśnienia nie sa wielkie ale mają wpływ