PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia zamknięta subwoofera- czy tak to ma działać?

LechuLK
04-04-12, 21:12
Mam subwoofer Magnat Xpress 12 w obudowie samoróbce. Skrzynia jest zamknięta ale gdy wcisnę głośnik delikatnie do środka to powoli wraca (nie ma skąd zassać powietrza ) czy taki jest efekt w zamkniętych obudowach? Teraz już dobrze nie pamiętam jaka jest objętość obudowy, ale jest dosyć mała ok. 30L. Słabym pomysłem będzie dołożenie rury bass-refleks do tak małej skrzyni? A jeżeli nie to lepiej było by wyciąć taki prostokątny pasek na całą szerokość( tak jak było w oryginalnej obudowie) czy rurę bass-reflex na przedniej ściance?

Inside4
04-04-12, 21:22
Proponuje zacząć od tego http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11921-FAQ-CarAudio-by-Nazar masz tam opisane rodzaje subwooferów,skrzynia zamknięta ponoć daje najczystszy dźwięk.

walusb
04-04-12, 21:37
Tak głośnik pracujący w skrzyni zamkniętej a prawidłowo ciśnieniowej musi tak zasysać powietrze. Prawdą jest że taka konstrukcja gra bardzo dobrze, basy schodzą na pewno niżej niż w obudowach wentylowanych, za to jest cichszy. Wszystko zależy co kto lubi ja tam wolę ciśnienie

LechuLK
04-04-12, 21:43
A nie bass-reflex potrafi niżej zejść tylko jest wolniejszy?

walusb
04-04-12, 22:42
Opisałem w skrócie teorię natomiast reszta już zależy od wielkości i konstrukcji obudowy.
A poza tym to coś nie gra w twoim subie ?

LechuLK
04-04-12, 23:47
Teraz zmieniałem tylko gniazdo połączeniowe w subwooferze i tak przy okazji pomyślałem czy nie da się jeszcze trochę wydobyć z tego głośnika. Przypomniałem sobie jak kiedyś w większej obudowie z bassreflexem grał :P i dlatego myślę nad bassreflexem. Ale czy w tak małej obudowie ma to sens? Bo większej obudowy na pewno nie chce bo i tak już dość sporą część bagażnika mi zabiera. Z bassreflexem będzie podobny efekt jak teraz gdy wyciągnę to gniazdo bo wtedy jest taki otwór ?

walusb
05-04-12, 23:03
Jak na moje to 30l do tego głośnika to tak w sam raz ale tylko do ciśnienia. Obawiam się że przy otwarciu pojawi się pierdzenie. Może też zwariować membrana (oczywiście na dłuższą metę) ponieważ zasysane powietrze wytworzy podciśnienie

ygor
06-04-12, 14:35
(nie ma skąd zassać powietrza )

ale po co ma zasysać - przecież obudowa jest zamknięta , więc kiedy naciskasz membranę to powietrze nie ucieka żeby trzeba było je zasysać - powietrze się delikatnie spręża - to właśnie powoduje że bas jest sybszy w takich obudowach - powietrze zamknięte w całości - jeżeli głośnik wychyla się "do przodu" to tworzy się podciśnienie które wciąga go z powrotem (mniejsza bezwładność) , natomiast jeśli wychyli się do środka to tworzy się nadciśnienie tkóre usiłuje wypchnąć membranę - oczywiście te nad i podciśnienia nie sa wielkie ale mają wpływ