Zobacz pełną wersję : Jakie wtryskiwacze?
Witam,mam pytanie do użytkowników LPG.Moje auto to civic 2006 4d silnik jak wiadomo R18A2,samochód ma instalacje Zenit wszystko działa ok ale ma niestety wolne wtryskiwacze Valtek czerwone.Zrobiłem na nich 50 tyś są sprawne ale myślałem nad ich zmianą na jakieś szybsze,pytanie na jakie i czy już warto czy jeszcze na nich polatać skoro działają?Ile mogą działać?I jaki ewentualnie muszę ponieść koszt nowych,co jeszcze będzie trzeba wymienić?Auto ma 122tyś przebiegu.Czekam na dobre rady.
Mam Civica VI EJ9 z silnikiem D14a3, sterownik LPG Zenit i również czerwone Valteki.
Przebieg na gazie, ponad 60tys km. Po przekroczeniu 4tys na gazie był muł, stwierdziłem że Valteki już padają.
Wczoraj zmieniłem wtryski na Magic Jet, skalibrowałem, ustawiłem mapy i jest ok ;) Różne są opinie o Magic Jet'ach na necie, ale ja je kupiłem ze względu na cenę (200zł).
Dla porównania - tanie Valteki 120zł, a drogie dobre Hany około 500.
To koszt samych wtryskiwaczy, bez wymiany, regulacji itp, ja wszystko robiłem sam także poniosłem tylko koszt wtrysków.
W moim VII EU7 sa Hany2000 i jest ok. Moc jest jak na benzynie a nawet wieksza. Dokrecalem juz do ponad 6tys. i nie zauwazylem by cos sie zlego dzialo.
Tyle ze przebieg na razie mały i nie wiem kiedy padną (u mnie akurat cena instalacji zbytnio roli nie grała)
mariusz_k25
05-04-12, 12:05
Ja mam w swoim wtryski "czarne Medy" chyba tak to się pisze;) dają sobie radę w każdym zakresie obrotów więc uważam że są good:) jednak ja dopiero 5tyś zrobiłem na instalce, więc to raczej zbyt krótko aby oceniać coś więcej poza tym. Podobno są wytrzymałe pod względem słabego lpg (przemielą każdy syf;) i dlatego się na nie zdecydowałem. Poza ty są głośne ale mnie osobiście to nie przeszkadza.
U mnie na valtekach honda przerywała zanim nie złapał odpowiedniej temperatury i powyżej 4 tys obr, po zamontowaniu magic jetów jak ręką odjął:) jak narazie jestem zadowolony z nich. :)
Mam Hany zielone i jest ok :)
U mnie na valtekach honda tez zle chodzla , zaloż choc Reg fasta (takie mam) i dobrze wyregulowac gaz bo czesto w hondzie nie potrafia tego zrobic i spadaja odpoty po cut-offie .
jackow Hany +przejsciowka kupisz juz za ok 370zl np. w Megapolu
Zaplac raz i miej spokoj, jezdzilem na valtekach 4 lata i teraz juz bym w zyciu ich nie zalozyl. Jest to za wolny wtryskiwacz do hondy. Cwaniaczki ustawiaja tak instalke ze na LPG kreci do np.5,5rpm a pozniej przelacza na PB i wielu kierowcow nie jest tego swiadomych a pozniej pisza ze duzo PB im spala przy jezdzie na Lpg:)
jackow Hany +przejsciowka kupisz juz za ok 370zl np. w Megapolu
Zaplac raz i miej spokoj, jezdzilem na valtekach 4 lata i teraz juz bym w zyciu ich nie zalozyl. Jest to za wolny wtryskiwacz do hondy. Cwaniaczki ustawiaja tak instalke ze na LPG kreci do np.5,5rpm a pozniej przelacza na PB i wielu kierowcow nie jest tego swiadomych a pozniej pisza ze duzo PB im spala przy jezdzie na Lpg:)Dzięki bardzo takie właśnie chcę kupić tylko czy coś jeszcze będzie do tego potrzebne?
Napewno nowe ustawienia sterownika:)