Zobacz pełną wersję : Wymiana Oleju
Powiedźcie mi jeśli miałem wlany syntetyk z mobila i przy całkowitej wymianie mogę wlać co innego:P? czy lepiej to samo ?
Możesz wlać co innego, jak nie bierze dużo oleju to dalej bym wlał syntetyk.
Ile Ci bierze i co chcesz wlać?
Nie wiem ile bierze. Bo auto posiadam 3tyg. I ogólnie chce wymienić razem zfiltrem
Jeżeli latał na syntetyku ,to wymień na syntetyk.Jak koniecznie chcesz zmian, to zmień na 10w40.Co jest powodem zmiany klasyfikacji oleju,cena?
Nie wiem ile bierze. Bo auto posiadam 3tyg. I ogólnie chce wymienić razem zfiltrem
a wymieniales kiedys bez filtra olej?:)
wymien na wszystko oby nie mobil :)
Filtr mam juz zakupiony. Tylko pytam o tej olej :) no glownie cena no ale chyba bede musial wylozyc trudno :)
lukilukasz9
05-04-12, 08:25
dlaczego nie mobil? ja leje mobil 10w40 i wszystko smiga
Leje mobil od 6 lat i nie narzekam.
Zwolenników mobila,motula,castrola itp jest wielu,i do normalnej jazdy przy sprawnym silniku nie ma znaczenia producent ,byle specyfikacja pasowała .Jeżeli zależy Ci na cenie ,to poszukaj w hurtowniach.Zawsze jest trochę taniej.
popieram, ja po remoncie leje mobila 5w50 i nie mam problemów, przed remontem lałem valvo 10w40, olej zmieniany co 8 tkm i co? i tak się silnik wysrał. Nie ma reguły :) chociażż słyszałem o podoróbach mobila ale jeśli bierze się olej z dobrych sklepów to wątpie żeby była opcja nadziania się na takie coś. Nawet i Lotosa można zalać, sporo ludzi na nim jeździ i chwalą sobie, byle klase trzymał i tyle. Jak silnik jest w kiepskiej kondycji to tak padnie i tak padnie.
bracho1978
13-04-12, 18:43
W sklepach tesco ostatnio był mobil 1 10w40 w promocji 59 zł za 4 l czym on się może różnić od tego na stacji czy w jakimś sklepie za 110 zł skąd taka może być różnica w cenie , w hurtowni widziałem za 89 zł
Niczym, tyle kosztuje ten olej, a że gdzieś indziej jest nawet 2x droższy to nic nowego :)
Czemu doradzacie tylko i wyłącznie olej 10W40? Jeśli kolega ma wlany teraz 5W40, czyli pełen syntetyk, może warto byłoby przy takowym pozostać. W swoim civicu mam 230 000 przebiegu i nadal stosuję ten sam olej od nowości, polecany przez Hondę. Shell Helix Ultra 5W-40. Wszystko zależy od stanu jednostki. Zmień na olej takiej samej klasy i wtedy oceń czy warto przejść na semi syntetyk.
Popieram zdanie kolegi Karpiczka. Przebieg 232 kkm w silniku D14Z4, olej shell Helix 5w40, ubytków brak. To nie kwestia oleju a stanu silnika.