PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie samochodu

przem500
04-04-12, 08:29
od jakiegoś czasu mam problem z zawieszeniem. przejeżdzając po pasach na mokrej nawieżchni samochodem rzuca (tak jakby się w bok przesuwał). podobnie jest na nierównościach. jakiś czas temu wymieniałem maglownice na taką ze wspomaganiem ale nie ma na niej luzów więc to chyba nie przez nią, końcówki i drążki nowe. wcześniej przy ruszaniu koło zaczynało się chować (odwrotność negatywu) i na prostej drodze tak od 80 koła zaczynały piszczeć, potem wyminiłem praktycznie nowe tuleje w wahaczu dolnym bo przejechałem na nich może z 500 kilometrów na poliuretany. piszczenie ustało ale teraz obydwa koła z przodu są pod złym kątem (chowają się) i zjada mi zewnętrzną część opony. czytałem że w civicu 5g nie ma regulacji konta pochylenia koła więc co z tym teraz zrobić?????? objeździłem mechaników i stacje diagnostyczne i nikt nie potrafi mi pomóc. zbieżność też robiłem już 2 razy.

Van_Dal
04-04-12, 10:41
kupić regulowane wachacze górne :)
btw oba koła Ci się tak chowają ??
miałes stłuczkę/ dzwona co z przeszłością samochodu
czy sworzeń wąchacza jest napewno do tego modelu ?

przem500
04-04-12, 12:36
tak obydwa koła. wcześniej tego nie było. nie tylko ja użytkuje ten samochód i dlatego nie wiem dokładnie po czym to się stało. dzwona nie było, sworznie też nie wymieniane. najpierw wymieniłem maglownice, potem jeszcze inną założyłem ze wspomaganiem, wymieniłem drążki i końcówki, tuleje na wahaczu dolnym i potem robiłem zbieżność. między tymi naprawami jest niewielki odstęp czasowy i nie potrafie stwierdzić po wymianie czego to wszystko się zaczęło. też nie przypominam sobie żebym zaliczył jakąś większą dziure. doradzali mi żebym wahacz wymienił ale nie widać żeby był skrzywiony a po za tym niemożliwe żeby sie po obu stronach tak samo skrzywiły.

karas
04-04-12, 12:58
czyli kola przednie wygladają tak: \ / ??
Jezli tak to
1) wiem ze to troche idiotyczne ale zastanów się nad obnizeniem zawieszenia np o -40 mm poniewaz w H po tym zabiegu wszystkie kola idą w negatyw np u mnie wynosi -0,50 stopnia z przodu i -1,10 z tyłu przy -40mm
2) mozesz jeszcze zdjąc wachacze dolne , górne , zwrotnice i obadac moze cos masz wywalone,skrzywione, zle poskladane albo wahacze górne nie od tego modelu. raczej gdybys mial skrzywiony którys z wahaczy to wyszlo by to na geometrii ( po zrobienie zbieznosci pownienes dostac wydruczek z normami dla twojego auta i ustawieniem jakie masz obecnie )