PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana amortyzatorów i elementów zawieszenia w EP1

daabxc
03-04-12, 21:24
Drodzy Hondziarze :confused:,
W końcu przyszedł czas na wymianę w mojej Hondzie Civic EP1 (1.4 66kW 90KM - D14Z6) kompletu amortyzatorów oraz elementów zawieszenia z przodu i z tyłu. W związku z tym mam kilka pytań dot. części, które wybrałem:

Czy mam rację, że najrozsądniejsza wydaje się opcja:
- amortyzator KAYABA KYB331008 (prawy przód) 1 szt.
- amortyzator KAYABA KYB331009 (lewy przód) 1 szt.
- amortyzator KAYABA KYB341311 (lewy/prawy tył) 2 szt.

Dodatkowo do amortyzatorów:
- zestaw osłon ochronnych amortyzatora KAYABA KYB910018 - rozumiem, że jest to komplet dwóch osłon na przednie amortyzatory?
- zestaw naprawczy górnego mocowania amortyzatora - poduszka z łożyskiem kolumny McPhersona KAYABA KYBSM5403 - czy jest to komplet na oba przednie amortyzatory, czy może trzeba kupić 2 szt.?
- zestaw naprawczy górnego mocowania amortyzatora - poduszka kolumny McPhersona KAYABA KYBSM5401 - czy jest to komplet na oba tylne amortyzatory, czy może trzeba kupić 2 szt.?

Czy jeszcze jakieś elementy układu amortyzatorów należy wymienić?

Elementy zawieszenia (czy warto kupić zamienniki YAMATO?):
- końcówka drążka kierowniczego przód (L+P) YAMATO I14026YMT 2 szt.
- łącznik drążka stabilizatora YAMATO J64016YMT przód 2 szt. - rozumiem, że ren sam element montujemy z lewej jak i z prawej strony?
- łącznik drążka stabilizatora YAMATO na tył 2 szt. - który element J64014YMT (Pręt/Rozpórka: dla drążka wahliwego) czy J64015YMT (Pręt/Rozpórka:drążek skrętny łącznikowy)?
- tuleja stabilizatora/guma drążka stabilizatora przód (L+P) YAMATO J74016YMT 2szt.
- poduszka stabilizatora/guma drążka stabilizatora tył (L+P) YAMATO J74020YMT 2szt.

Czy jeszcze jakieś elementy układu zawieszenia należy wymienić razem z końcówkami drążków i łącznikami stabilizatora?

Z góry dziękuję za wskazówki i pomoc :cool:

Chino
04-04-12, 09:23
byłeś gdzieś sprawdzić to zawieszenie, czy wymieniasz wszystko w komplecie bo tak Ci się wydaje, że będzie dobrze. Pytam, bo cos mi się zdaje, że w EP1 szczególnie przed liftem nie ma stabilizatora z tyłu. Podstawa to pojechać na ścieżkę zawieszenia, zrobić test tłumienia amortyzatorów, obejrzeć każdy element zawieszenia: łączniki, gumy stab, tuleje, sworznie, końcówki kier. Słaby punkty tej zawiechy to łączniki stabilizatora, następnie sworznie i tuleje dolnego wahacza.
Jak wymieniałem łącznik stabilizatora to polecano z zamienników 555, że Yamato to nic ciekawego, dałem 90 dych, po 10-12kkm jeszcze nie było go słychać, ale już był wyczuwalny luz, uznałem, że na pewno nie dam 250zł/szt za oryginał i kupiłem na allegro za 30zł/szt! polskie łączniki JGR Ramech, sporo ludzi dobrze o nich pisze w internecie. Zrobiłem na razie 5kkm i jest super.

jey
04-04-12, 11:07
polecam CTR jeśli chodzi o łączniki, przednie koło 50zł/szt tył to samo choc mozna znależć taniej, CTR robi części układu kier i zawieszenia, firma znana i lubiana.