Zobacz pełną wersję : Świecący Check Engine, Hanka Trup ( nie pali )
civicD16Y2
02-04-12, 18:08
Witam Wszystkich
Moj problem wygląda następująco: wczoraj jezdziłem samochodem wszystko było cacy, stanąłem pogadać w miedzy czasie z 3 razy włączyłem zapłon ale nie odpalałem samochodu, pozniej chciałem odpalić i świeci się check samochod kręci ale nie odpala :) jakieś pomysły ??
kamilrojek
02-04-12, 19:18
Zepsuło się wszystko.. Cewka, aparat, wtryskiwacze.. A na poważnie, skoro świeci się check to są błędy więc musisz wykonać samo diagnostykę, podać kody błędów.
Jak to zrobić jest opisane na forum. Szukaj tu: tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?59312-Honda-Civic-5D-Kompendium-wiedzy-FotoInstrukcje-Zr%F3b-to-sam)
Po udzieleniu tych informacji dostaniesz konkretniejszą odpowiedź.
Zgaśnie ci "check engine" jak odpalisz silnik :)
I jak można włączyć zapłon ale nie odpalać samochodu?:cool:
civicD16Y2
03-04-12, 12:58
Zgaśnie ci "check engine" jak odpalisz silnik :)
ale hanka nie pali :) jak już coś to w MB1 D16Y2 Check gasnie jak załaduje sie immobiliser, a tutaj jak sie załaduje to nie gaśnie, ale kręci czyli immo jest sprawne :)
a jak nie wiesz jak włączyć zapłon bez odpalenia :) no to ja nie mam pytań :)
i nie robilem jeszcze samodiagnostyki bo aku mi padło :) ale miałem podejrzenia co do cewki, bo jesli był zostawiony troche na zapłonie to cewka mogła się sfajczyć, i chyba trafiłem, bo jak rozebrałem aparat zapłonowy wyciagnałem cewke to bez mierzenia miernikiem widać że była przypalona do metalowej obudowy :P troszeczke sie przytopiła :)
kamilrojek
03-04-12, 18:34
Dlatego mój "żart" był taki a nie inny. Zrób jeszcze samodiagnostykę i będziemy wiedzieli wszystko :)
RadekTymecki
04-04-12, 17:03
mialem kiedyś coś podobnego ale na wszelki w:
- cewka
- przekaźnik pompy paliva
- kostka [gdzies mogła się wyczepić]
SorryAleNiChu
05-04-12, 23:44
Hahaha mało z krzesła nie spadłem. Nie ma możliwości żeby cewka zapłonowa spaliła się przez zostawiony samochód na zapłonie. Tak działo się jedynie w starych samochodach garbusy itp. Możliwe że cewka padła ale na pewno nie przez to.
Nie zaczynajcie od du** strony ! Kręci a nie odpala ? Sprawdź czy dostaje paliwo i czy jest iskra.