PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami

obis24
01-04-12, 16:44
Po wymianie tarcz i klockow auto strasznie bije przy predkosciach powyzej 80 km/h strach hamowac na luku drogi jeszcze gorzej...przy wolnej jezdzie np przy dojezdzaniu do swiatel przy predkosci 10-20 km buja samochodem dosc mocno.. i bije pedal hamulca..auto civic 1.3 ben 94 r bez abs..jakies podpowiedzi bo rece opadaja...jeszcze histroria przed wymiana...: bicie rowniez bylo..sprawdzane niby prawa tarcza krzywa...tarcza przetoczona..bylo dalej bicie..bez tarczy niby piasta bila...piasta wymieniona i lekko bicie ustalo ale bylo nadal...teraz przy wymianie kompletu zostala jeszcze wymieniona polos ktora tez prawdopodobnie moglabyc krzywa...ale bije 3 razy mocniej po tej wymianie jakies pomysly ??kazdy szczegol sie przyda...kola i opony tez raczej odpoadaja bo bicie bylo i na alu z oponami letnimi i na felach zimowych

jeszcze jedna rzecz przy wymianie hamulcow stare kolcki z lewej streony byly ukosne starte nie wiele ale na oko bylo widac...w miejsce tych krzywo startych ciezej bylo zalozyc zacisk niz z drugiej strony..moze zacisk krzywy

BartekR
02-04-12, 14:08
Mi sie wydaje ze zwrotnica moze byc jakas walnieta. Krzywa, wygieta czy cos. I jazmo krzywo siedzi na zwrotce. Klocki lekko obcieraja tarcze, ta sie nagrzewa i odksztalca. Wiem ze hamujac tez sie grzeje. Ale w takim wypadk i jak opisalem grzanie wystepuje caly czas....

Moze samo jazmo dostalo strzala kiedys i jest wygiete ? Odkrec zacisk ze zwrotnicy i zmierz od odtworow mocujacych czy do tarczy jest taka sama o dleglosc......

obis24
03-04-12, 07:33
tak byc moze ale co do krzywych tarcz to one nawet by sie nie zdazyly nagrzac i wygiac bo zaraz po wymianie wyjechalem i pierwsza proba hamowania i od razu bicie...jestem pewien ze tarcze odpadaja...a bylem wczoraj na szarpakach i gosciu przetrzepal mi zawieche a byl dosc sumienny i zawieszzenie jest ok..a jak podniosl auto to tarcze bily co za tm idize kola tez...takze nie wiem...piaste jedna wymienilem a druga jest ok...takze nie wiem moze zaciski ale od zaciskow tak mocno by bilo..

piotrstrojek
03-04-12, 08:06
Ja na Twoim miejscu kupiłbym komplet zwrotnic 242 z zaciskami i założył. Wszyscy się z tego wyprzedają więc dostaniesz za grosze - założysz i będziesz miał odpowiedź... :)

obis24
04-04-12, 07:03
chyba tak sie skonczy...ale u mnie wchodza tarcze 232 takie mialem i takie zalozylem