Zobacz pełną wersję : Skrzypienie w tylnym kole
Witam, moja hania, dzisiaj odwaliła mi numerek.
Rano wyjeżdzam a tu w prawym tylnym kole pojawiło sie skrzypienie, taki metaliczny dość silny dzwięk.
występuje ono co jakiś czas, pewnie po każdym obrocie koła.
Skrzypi tylko w przód, w tył nie:/
Wszedzie mam tarcze.
Miał ktoś podobny problem?
wlooczykij
01-04-12, 13:18
A jak u Ciebie ze stanem klocków hamulcowych? Znajdź sobie chwile, ściągnij koło, zaopatrz się w klucz 12 i odkręć sobie zacisk od piasty. Skontroluj, czy wszystko leży na swoim miejscu, chodzi mi konkretnie o te blaszki z kwasówki. Przy okazji przeczyść je porządnie. Sprawdź, czy nie zapiekły Ci się prowadnice zacisku. Są to takie podłużne metalowe rurki z gumowymi osłonkami. Mają się swobodnie poruszać w otworach. Dodatkowo polecam na miejscach stykania się klocków z tymi blaszkami zaaplikować dosłownie odrobinę pasty miedzianej. Dodatkowo zerknij, czy tłumik nie ma przesłuchów lub czy całkowicie nie zerwał się z kołnierza. U mnie to powodowało kiedyś takie szmery.
Klocki wymieniałem z miesiac temu. A to co mowisz sprawdze jak bede miał chwilę:) dzieki
sprawdz czy jakis kamyczek nie wpadl CI za oslone tez tak kiedys mialem ale dzialo sie to przy cofaniu :)
Na luzie, na podnosniku jak krece kołem to też co pełny obrot koła słychać takie stłumione "pyk", gdzieś w srodku. a obcierania, skrzypienia nie:/
Co może być przyczyną rytmicznego stukania w tylnym kole TYLKO PODCZAS SKRĘTU w lewo? Łożysko?