Zobacz pełną wersję : civic 1.7cdti problemy z ubywajacym plynem chlodniczym
po zimie po "mocniejszej" jezdzie zagotowalem silnik ktory stracil moc i krecil tylko do 2 tys wskaznik od temp wody bykl miejwiecej w polowie polozenia auto odrazu po staracie mocy zatrzymalem odkrecilem korek plynu chlodnizego okazalo ise ze plyn sie zagotowal odrazu kupilem plyn chlodniczy i zalalem silnik ostygl i wszystko wrocilo do normy oprucz tego ze dosc szybko ubywa plynu chlodniczego i pozniej przy odpalaniu zaczely przygasac wszystki kontrolki i po dluzszym postoju ciezko odpalic hanke lecz gdy po kazdej skonczonej jezdzie odkrece korek wleu plynu chlodnizego niema problemu z odpaleniem czy ktos mial cos podobnego?
1. Teoria
Czy jak pociśniesz autem (but przez jakiś czas), to czy nie dymi Ci lekko spod maski? Znam ten problem w aucie w którym dojeżdżam do roboty (1.7CTDI) i niestety poszła uszczelka pod głowicą...a i możliwe że głowica pęknieta, co się czasem tam zdarza.
Te silniki ISUZU są podobno dość kiepskie i delikatne...
2. Teoria
To że masz tylko 2tys.obrótow to obstawiam że włączył Ci się tryb awaryjny w aucie - pewnie jakieś kłopoty z turbiną (może cisłeś na niedogrzanym dobrze aucie). Ale to powinno samo wrócić do normy.
Bez mechanika się nie obejdzie...bo tak to sobie możemy gdybać.
wlasnei sie przymierzam do wymiany uszczelki pod glowica a co do tego check engine to zapierwszym razem 0 spadku mocy odlaczylem aku i zniklo teraz sie pojawilo przez pierwsze 5 min jazdy jest moc potem 2 tys obr i koniec
bez_pardonu
08-04-12, 22:17
jak dla mnie zabiles silnik, uszczelka pod glowica, albo co gorsza uszkodzona glowica jak kolega pisal, problemy z uruchomieniem na to wskazuja. brak mocy wiele przyczy w tym konkretnym wypadku auto broni sie przed tym zebys go nie zabil na amen tylko delikanie ostatkiem sil dotral do mechaniora,
na pewno uszczelka...powiem ci tak lepiej jedz do mechanika bo będziesz wymieniał więcej rzeczy. U mnie walneła uszczelka głowicy a w dodatku uszkodziło mi głowice aż pękła i musiałem wymieniać...kasy sporo poszło