Zobacz pełną wersję : Hamuje pierw tył
Witam
Mam takie pytanko, niedawno zauważyłem zwłaszcza na mokrej jezdni (bo tam najłatwiej) że gdy wcisnę hebel koła z tyłu stają dęba a przód nie.
Wydaje mi się że to przód pierw powinien się zablokować a nie tył.
Jak to jest i dlaczego tak się dzieje, macie jakieś koncepcje ?
Ostatnio zmieniałem hamulce z tyłu i wszystkie części są nowe, może być taka przyczyna że po prostu tył jest lepszy od przodu i tyle ?
A po wymianie przodu sie poprawi ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniałem hamulce z tyłu i wszystkie części są nowe, może być taka przyczyna że po prostu tył jest lepszy od przodu i tyle
W zasadzie ,sam odpowiedziałeś sobie na pytanie:)
A zmieniałeś może przy tych operacjach płyn hamulcowy bo jak tak to złe odpowietrzenie może być przyczynną
Ostatnio zmieniałem hamulce z tyłu i wszystkie części są nowe, może być taka przyczyna że po prostu tył jest lepszy od przodu i tyle ?
A po wymianie przodu sie poprawi ?
masz bębny czy tarcze ? jak bębny to samoregulatory za mocno podkręcone przy tej wymianie
mam bębny, fakt z samoregulatorami moze byc coś nie tak bo po wymianie ręczny mi prawie wcale nie łapie, na przeglądzie miałem na lewym kole 0.4 a na prawym 0.1 (niewiem jakie powinny byc wyniki ale to chyba za mało)
Jak mogę wyregulować samoregulator ? (dziwne pytanie patrząc na nazwe bo jak mozna wyregulować samoregulator)
Samoregulator -sam się reguluje,ustawia się jak pompujesz hamulcem.
Przy składaniu, musi być wkręcony.
Czyli co mam teraz zrobić ?
Witam mam ten sam problem tylko w VI generacji dodam że niedawno wymieniałem tarczę i klocki przód ale już wcześniej miałem takie objawy układ hamulcowy odpowietrzyłem cały może to wina rozdzielacza siły hamowania ? Czy da się go jakoś zregenerować ?
lukasz-lukasz
31-03-12, 16:07
co zrobić: odkręcić tunel ręcznego > poluzować znacznie naciąg linek hamulca ręcznego > popompować pedałem roboczym > naciągnąć ręczny