Zobacz pełną wersję : Mrówki w samochodzie!
Dzisiaj postanowiłem odkręcić podszybie tzn. tę czarną maskownicę tam gdzie są wycieraczki, żeby dostać się do wlotu powietrza. Chciałem założyć pończochę na wlot, żeby liście i inne śmieci nie dostawały się do wentylatora i potem do parownika klimatyzacji.
Jakie było moje zdumienie gdy w tej przestrzeni pod szybą zobaczyłem mnóstwo mrówek!
Jeśli czegoś nie zrobię to niedługo będę miał mrowisko w samochodzie!
Co zrobić, żeby pozbyć się tych mrówek i jednocześnie nie zatruć się jakąś chemią?
Z mrowkami bedziesz mial ciezko. Najlepszym sposobem bylo by chyba spryskanie czyms owadobujczym hani w miejscu gdzie sa mrowki i odstawienie jej na kilka dni... a jak nie to sprobuj je wciagnac odkurzaczem :aloha:
Tak też myślałem ale muszę poszukać jakiegoś odpowiedniego środka. Muszę poobserwować jak one się przemieszczają. Odkurzacz to chyba mało skuteczny będzie.
skolopendra
03-07-07, 18:54
musisz mieć sos słodkiego w aucie :)
mrówki raczej nie dostają sie do ciasnych,czystych miejsc gdzie dominuje zapach
np pachnidła samochodowego czy benzyny
:d
Teraz sobie przypomniałem, że ostatnio auto stało prawie tydzień pod klonem i sporo liści i nasion spadło, również za tę maskownicę. Może spadły również mrówki? Tylko martwi mnie, że sie nie wyniosły i że może się rozprzestrzenią. Szukam w Internecie i na razie nie znalazłem żadnego środka na mrówki.
skolopendra
03-07-07, 19:03
klon ma słodki lepki syrop
wyczyść maskownice ,umyj wszystko
a do środka auta wlej dużo perfum
.................................................. i same szybko uciekną
:aloha:
mrówkozol. Ale chyba lepiej wyczyścić jak skolopendra napisał.
MRÓWKOFRON! nic lepszego nie znajdziesz
Dzięki za radę! Już z grubsza wyczyściłem, jutro jeszcze poprawię. Ale znalazłem coś takiego: http://e-hortico.ulubiony.pl/dom_i_ogrod/ogrod/mrowkofon_60g_srodek_na_mrowki_146138.html
może to kupię?
to gowno jest w granulkach a to znaczy ze nie zniknie od tak po kilku dniach-zeby Ci czasem tego nawiew do samochodu nie zassal bo zamiast mrowek sam sie zatrujesz
skolopendra
03-07-07, 19:52
zeby Ci czasem tego nawiew do samochodu nie zassal bo zamiast mrowek sam sie zatrujesz
to jest dobre :d
zrób tak jak napisałem i nie kombinuj z żadnymi trutkami
Dzięki za dobre rady!!
Myślę, że temat jest już zamknięty.
Napiszę jeszcze za jakiś czas, żeby zdać relację. Pozdro.