PDA

Zobacz pełną wersję : Check engine i szarpie na gazie

cortesolo
30-03-12, 07:41
Witam;

W dniu wczorajszym pojawiły sie w moim civicu (2001r. hatchback, 5D GAZ) dziwne objawy. Mianowicie po przejechaniu okolo 3km od domu zatrzymalem sie pod firmą i o dziwo silnik na gazie mial bardzo niskie obroty i dodatkowo calym samochodem jakby drgało. Wymusilem wiec przelaczenie go na benzynę zeby sprawdzic czy tez bedzie trzeslo. Trzesienie ustalo, pomimo tego ze obroty na obrotomierzu nie wzrosly. Przełaczylem go wiec z powrotem na gaz, ale po tym przelaczeniu zaczela migac kontrolka check engine, az w koncu sie zapaliła. Zgasilem wiec silnik i jeszcze raz odpalilem, ale kontrolka caly czas swieci.

Po pracy wsiadlem do samochodu i wracam do domu. Kontrolka zaswiecona, ale jade, i wszystko bylo ok do momentu gdy samochod nie przelaczyl sie na gaz. Jak sie juz przelaczyl to jakby go przychamowywalo, zaczal dziwnie drgać.

Co to panowie może być? prosze o radę, co robić, bo na gazie niestety na razie jezdzic sie nie da, no i ta kontrolka.......

Pozdrawiam

genior
30-03-12, 07:47
po pierwsze to trzeba odczytac blad

kamilen
30-03-12, 07:51
Z tego co się orientuję to jeżeli kontrolka check miga to jest to jakiś krytyczny błąd, nie można go bagatelizować. Odczytać trzeba i to szybko zanim coś jeszcze siądzie.

LemonR
30-03-12, 08:20
Jak problem z gazem to bardziej do działu LPG się to nadaje.
Wypada tez napisać jaki silnik i jakie podzespoły instalacji gazowej masz.
Może wtrysk gazu siadł i chodzi na 3 "garnki" na gazie.

cortesolo
30-03-12, 14:06
Z tego co się orientuję to jeżeli kontrolka check miga to jest to jakiś krytyczny błąd, nie można go bagatelizować. Odczytać trzeba i to szybko zanim coś jeszcze siądzie.

Tzn. migneła jakieś 4 razy, a teraz świeci się cały czas. Po załączeniu zapłonu od razu się świeci i już nie gaśnie.

Silnik to 1,6VTEC.

Dzisiaj, jadę z nim do gazownika. Dam znać, co udało mu się ustalić.

cortesolo
30-03-12, 19:35
No i byłem u gazownika. Okazało się, że do wymiany są 2 wtryskiwacze gazu, przy czym jedn krytycznie, a drugi moglby jeszcze pochodzic. Z kolei gazownik zaleca mi wymianę wszystkich, bo mowi, ze moze byc tak, ze za niedlugo padną dwa pozostałe wtryskiwacze. CO najsmieszniejsze podczas wyjazdu do gazownika nie zapalił sie check engine, ale gazownik stwierdzils ze jest to wina wlasnie nierównej pracy na gazie. Na przyszly czwartek umowilem sie na wymiane.

genior
30-03-12, 20:06
ja i tak na Twoim miejscu odczytałbym ten błąd który wyskoczył

cortesolo
30-03-12, 20:11
a jak go odczytać? Nigdy tego nie robiłem :(

genior
30-03-12, 20:25
trzeba podpiąc pod komputer i odczytac blad, np interfejsem elm327 popatrz na allegro

cortesolo
01-04-12, 09:58
Kupilem ELM 327 bluetooth, ale po jego podlaczeniu w samochodzie nie świeci sie na nim żadna dioda :/ Co to oznacza?

cortesolo
01-04-12, 19:08
Odczytałem błędy i mam cos takiego:

http://i1052.photobucket.com/albums/s445/Adam_Krasniewski/bledy.jpg

Czy związane były z problemami z instalacją gazową?

cortesolo
05-04-12, 20:52
Dzisiaj byłem u gazownika i wymienil mi wszystkie 4 wtryskiwacze na HANA RED. Twierdzi, że to obecnie jedne z lepszych. Samochód ładnie jeździ jak narazie. Ktoś wie jak z tymi błędami odczytanymi z kompa?

owsikk
05-04-12, 21:35
Zapłony mogą wypadać przez padnięte cewki zapłonowe, świece albo wtryskiwacze. Jak najbardziej mogło to być przyczyną w Twoim przypadku. Wtryskiwacze HANA Red rzeczywiście są jednymi z lepszych :) Jeździj i raportuj jak auto się zachowuje.