PDA

Zobacz pełną wersję : stłuczka i potrzebna porada

ARC3
03-07-07, 13:10
Witam, niestety wczoraj wjechałem w dupsko opla.....z mojej winy niestety. Prędkośc nie była duża, uderzyłem w trakcie hamowania. Zderzak ucierpiał, maska i deliktanie błotnik od strony kierowcy. W jednej lampie wyrwało się mocowanie. Na szczęście w komorze silnika jest OK. Chciałbym jak najlepiej i w miarę szybko zrobić coupetkę bo aż żal ściska patrzeć na nią teraz.....Do wyboru mam albo znaleźć nowe części, albo klepanie/szpachlowanie/malowanie albo znaleść używane części. Na razie wiem tylko od mechanika ile wyniesie koszt z użyciem starych części - 1000 plus koszt farby ylko że jak słyszę słowo "szpachla" to aż mną trzęsie. O części używane i nowe dopiero będę pytał, jeśli wiecie co i jak to piszcie w tym temacie, będę wdzięczny. Kilka pytań: (mam civica coupe z 96 r. EJ8)

1. czy maska w VI gen. civiców HB pasuje do coupetek? Czy maski różniły się wyglądem jakoś? Wymiarami? Wiem, był niedawno topic podobny ale o V gen.

2. czy zderzaki od HB pasują do coupe? Czy zderzak z HB z 1999-2000 pasowałby do mojej coupety? Jest inny zewnętrznie ale może wymiary te same.

3. czy reflektory w HB były takie same jak w coupe? Mają te same mocowania? Czy zmieniały się jakoś po 96 roku?

Z góry dzięki za pomoc.
PZDR

P.S. czemu przy moim temacie jest taka gwiazdka?

matthew_osw
03-07-07, 15:12
Gwiazdki pojawiają się przy tematach, które sam stworzyłeś lub w których coś napisałeś. Na resztę pytań niestety Ci nie odpowiem ;) ave

ANTEK
03-07-07, 16:32
1. z tego co wiem to coupe i hb z przodu sa identyczne (tak do polowy auta ;)

2. roczniki po liftingu czyli te od ktoregos tam miesiaca 98roku, maja inne zderzaki, maski, atrapy, lampy

3. patrz pkt 1 i 2... logicznie myslac chyba tak ;) niech ktos to jeszcze potwierdzi

ARC3
03-07-07, 16:47
Dzięki za odp. Właśnie wiem już że maska,zderzak, lampy po lifcie był inne. Zostaje dowiedzieć się czy te rzeczy w coupe i hb VI gen. 96-98 były te same.

Lopik
04-07-07, 17:40
ARC3 kondolencje ... na pocieszenie powiem Ci że nie jesteś sam bo moja EJ6 D16Y7 2 dni temu ucierpiała praktycznie identycznie :( ... zderzak, narożnik maski, prawy błotnik, wyrwane mocowania lampy .... i niestety bardzo porysowało mi samą lampę ... jak nie wypoleruje to też do wymiany :/

co do pytania:
z tego co czytałem maska od HB pasuje bez problemu ale musi być przed Liftingiem (czyli chyba produkowane do 98r) ... po tym roczniku już nie będą pasowały ani z HB ani z Coupe (chyba że przerobisz cały przód)
ze zderzakami jest większy problem czyli: tak jak w przypadku maski do naszych aut nie pasują po liftingu a z tych przed liftingiem to musisz szukać konkretnie do Coupe bo w HB były dodatkowo listwy montowane ochronne :) ... chyba że chcesz taki założyć

reflektory - też jw. ... czyli przed liftingiem pasują a po to z tego co wiem już nie

tyle wiem ... jeśli gdzieś strzeliłem gafe to pewnie zaraz ktoś na mnie nakrzyczy i poprawi ;)

ARC3
05-07-07, 08:52
Siemano, no również mi przykro z powodu twojej coupetki. Licho nie śpi. Dobrze wiedzieć, że z HB przed liftem te części będą pasować, ułatwi to szukanie. Oczywiście zderzak bez listw. Mam nadzieję, że uda ci się zrobić autko w miarę szybko i przede wszystkim dobrze. Dzięki i pozdrawiam

Dareko87
05-07-07, 08:56
Witam, niestety wczoraj wjechałem w dupsko opla.... nie no to jest jakieś fatum z tymi oplami :/ ja tez wjechalem dziaqdkowi w astre II :/

Pozdrawiam i życze jak najszybszego kompletowania czesci wiem cos o tym bo sam to teraz przechodze. Juz prawie wszystko mam :)

civicmax
05-07-07, 16:30
Heh 2 dni temu cofałem na parkingu i przywalilłem w opla astre:) zderzak tylni do wymiany, naszczescie tylko to.Uwazajcie na te ople:)

dymek
05-07-07, 19:16
Jak lampa i zderzak lekko ucierpiały to do sklejania/spawania plastików - najszybszy i najtańszy sposób. ja miałem dziurę wielkości pięści - posklejałem i nie ma śladu! Lamp do coupe było chyba 2 rodzaje - różnica w kierunkowskazie i produkcja Stanley. Depo są inne i silniki do regulacji nie pasują.