Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prosba o wycene naprawy

marko1983
02-07-07, 22:09
Witajcie

Musze zrobic maly przeglad w mojej hondzie (MB2, D14A7, 75=>90KM, 98 r. 5D). Hciał bym was prosic o orientacyjna wycene tych czynnosci, tak zebym mogl przygotowac sie psychicznie na spotkanie z mechanikiem.

A mianowicie chce zrobic:
- wymienić pasek rozrzadu z napinaczami
- wymienic olej i filtr
- wymienic filtr paliwa i powietrza i przeciwpylkowy od klimy
- wymienic tylne amortyzatory
- naprawic nawiew nie dziala na 1 i 2
- wyregulowac pedal sprzegla

Ile moze to kosztowac czesci i robocizna?
Pozdrawim
Marko

mirasek
02-07-07, 23:10
- wymienić pasek rozrzadu z napinaczami - na zamiennikach ok. 250-300pln z robocizną
- wymienic olej i filtr - ok. 100pln
- wymienic filtr paliwa i powietrza i przeciwpylkowy od klimy - 30+25+65= 120pln
- naprawic nawiew nie dziala na 1 i 2 - nowy rezystor dmuchawy 150pln, ew. naprawa starego
Tak orientacyjnie kosztowało to u mnie. Ostatnie dwa punkty robiłem samemu więc kosztów robocizny nie znam. Aha, w ASO za montarz rezystorka dmuchawy chcieli 40 pln :d

wunat
03-07-07, 08:33
pedalu sprzegla nie wyregulujesz.

Konrad84
03-07-07, 08:35
zależy gdzie chcesz robić, w ASO za rozrząd krzyczą około 1000 PLN. Filtry i płyny polecam zrobić samemu, jest to bardzo łatwe i można zaoszczędzić.

[ Dodano: Wto 03 Lip, 2007 ]
a właśnie sprzęgło hydrauliczne się samo reguluje

majsterus
03-07-07, 11:28
rozrząd tylko pasek, żadnych rolek bo to zbędny wydatek.
ale jak chcesz zainwestować 1 tys zł to polecam aso.
rezystorek sobie polutujesz jak miałeś wcześniej do czynienia z lutownicą.
Wymina amortyzatorów nie jest trudna tylko trzeba mieć klucze, ściągacz do sprężyn i dobrze zabezpieczone auto.
ceny amorków poszukaj na allegro i porównaj w sklepie.
mechanik weźmie minimum 50zł od sztuki.

s3kawek
03-07-07, 13:41
Hciał bym

Stary, ja rozumiem że można walnąć byka ale dwa w jednym słowie i to jeszcze takie hardcorowe to już mistrzostwo świata.

A propos oleju co ktoś tam napisał to zależy co chcesz zalać. Syntetyk Mobil 5w50 to z filtrem 170-180 zł, no chyba że kupisz ten sam olej na allegro za 60 zł :aloha:

mirasek
03-07-07, 14:13
rozrząd tylko pasek, żadnych rolek bo to zbędny wydatek.

A to ciekawe, bo jak wymieniałem rozrząd to napinacz był w nieicekawym stanie. Pasek zmienia sie razem z napinaczem! Czymże jest ca. 70 pln wobec remontu głowicy ;)

A odnośnie ceny oleju którą podałem to miałem na myśli Castrol 10W40 + filtr oleju. Niedopatrzenie z mojej strony.

marko1983
03-07-07, 22:44
Dzięki chlopaki! W czwartek odstawiam auto do mechanika na caly dzien, Wstepnie wycenil to na okolo 1200 1300 zł z robocizną

Jak bedzie po wszystkim napisze ile i za co zaplacilem,

Mam nadzieje ze nie bedzie potrzeba wymieniać sprzęgla (krucho z kasą :()

Pozdrawiam
M..
Ps.

Mam problem z zamkiem od strony kierowcy nie dziala w przypadku uzycia kluczyka, za to korzystajac ze sterownika zamka centralnego moge zamykać i otwierac drzwi (dlatego tego nie zauwazylem od razu, a dopiero gdy pilot zaczal zawodzić (z 2 zlozylem 1 :)). Myslicie ze to jest skomplikowana operacja czy mozna ja zrobic w zaciszu domowym?

[ Dodano: Nie 08 Lip, 2007 ]
Witajcie

Wiec tak wymienilem:
pasek rozrzadu z rolka,
wszystkie oleje plyny
wszystkie paski,
4 filtry,
klocki hamulcowe z przodu
amorki z tylu

+ koles naprawil centralny zamek, zamocowal uklad wydechowy bo poprzednio ktos skrzanil i naprail ten rezystorek przy dmuchawie

czesci 990,00
robocizna 410

Pozdrawiam
M...