PDA

Zobacz pełną wersję : KOLEDZY co sadzicie o gazie w d15b2

Piotrek23
02-07-07, 21:03
jak to się sprawuje i ile kosztuje montarz gazu do hanki

bartek3
02-07-07, 21:06
ja w zyciu nie zaloze gazu wiec nie wim.

Piotrek23
02-07-07, 21:09
JA TEZ MIE CHCE ALE CHYBA BEDE MUSIAŁ BO TYGODNIOWO ROBIE PRAWIE 400km

havok
02-07-07, 21:12
To kup Lupo 3L.

Parafrazując szkocką mądrość ludową: gdyby Honda chciała, żeby jej auta jeździły na gazie, to montowałaby go w Civicach standardowo.

A tak bardziej konkretnie odpowiadając na Twoje pytanie - parę osób o to pytało już nie raz i były podawane zarówno polecane typy, plusy i minusy poszczególnych instalacji, jak i ceny.

Respev
02-07-07, 21:19
Dobra instalacja kosztuje około 2500zł.

ja w zyciu nie zaloze gazu wiec nie wim.
To po co się wypowiadasz?

mwsec
02-07-07, 22:40
ja mam gaz w d15b2 bo taką hanie już kupiłem i...jeżdże na benzynce.po prostu czuję różnice i tyle (głównie oczywiście w dynamice auta). instalacja taka troche szitowa ale na jakichś dłuższych trasach czasem ją uruchomie dla przyoszczędzenia PLNów...ale nie polecam ogólnie.

JeNNy_forever
02-07-07, 22:48
z tego co się dowiedziałem niedawno to instalacja gazowa dość mocno negatywnie wpływa na działanie silniczka krokowego...

matthew_osw
02-07-07, 22:54
Moim skromnym zdaniem, LPG wpływa negatywnie na wszystko (no może poza szybami ;) ) Przychylam się do "mądrości ludowej" havok'a. A tak na dodatek, to niebawem całkowicie przestanie się to opłacać. Ceny za "opał" niby o połowę niższe, ale spalanie +30%, a spodziewać się można, że niebawem nasze kochane MF (Ministerstwo Finansów) zarzuci nam kolejną akcyzą i drogi Kolego, nawet koszty instalacji Ci się nie zwrócą.

Ogólnie odradzam. Szkoda silnika, szkoda Hanii, szkoda sensu ;) ave.

michal750
02-07-07, 23:07
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29065&highlight=d15b2+lpg
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6488&start=0

michalm
03-07-07, 07:42
Piotrek23, WItaj, kupilem pol roku temu Hanie wlasnie z instalacja gazowa. Co moge powiedziec to tyle że bardzo mi sie oplaca jezdzenie na gazie. Mianowicie w miescie na krotkich trasach autko pali ok 12L LPG na 100 km, natomiast na trasie niezaleznie jak szybko jade to pali miedzy 8 a 8,5L LPG. Tak jak pisza poprzednicy, gaz wplywa negatywnie na silnik, ostatnio wymienialem uszczelniacze - okazalo sie ze gaz je dokumentnie wypalil, bierze wiecej oleju niz na benzynie, jest slabszy, ale i tak nie ma problemu z dynamika. jak przycisne pozadnie to 100km/h mam bardzo szybko, a i 180km/h pojedzie. W kazdym razie na Benzynie jest zwawszy ale nie jest to jakas wielka i bardzo odczuwalna roznica. Instalacje mam automatyczna, jezeli dobrze pisze. Zapala zawsze na Benzynie, a przy 2 tys obr. przelacza sie na gaz. Ogólnie nie narzekam.

Decyzja nalezy do Ciebie.

pzdr

mic
03-07-07, 13:43
Ja mam D15B2 z gazem II generacji. Oczywiscie ze czuc spadek dynamiki w stosunku do benzyny. Samochod w miescie z klimatyzacja pali jakies 12l, w trasie przy predkosciach 120-140 okolo 8,5l. Generalnie mozna zalozyc ze samochod uzytkowany po polowie w miescie i trasie bedzie palil srednio 10l LPG. Ceny benzyny mowia same za siebie. Jazda na LPG jest okolo 2 razy tansza, wiec jezeli robisz duzo kilometrow to raczej ci sie to oplaci. Mi instalacja 2 lata temu zwrocila sie po przejechaniu 15tys km.

Liczac ze jezdzis ok 400km tygodniowo w trybie mieszanym to w zaleznosci od stylu jazdy wyjdzie ci spalanie benzyny w okolicach 8,5l (tak wynika z mojego doswiadczenia, twoje auto oczywiscie moze palic mniej) co przy obecnych cenach da 8,5*4.50=38,25PLN/100km. Jezdzac na LPG: 10*2.00=20PLN/100km. Przy 400km tygodniowo da to odpowiednio 150PLN i 80PLN. W skali miesiaca wyjdzie 600PLN i 320PLN.

Oczywiscie gdyby mnie bylo na to stac, to jezdzil bym na benzynie. Ale poniewaz wole zaoszczedzone pieniadze wydac na inny cel to jezdze na LPG.

Piotrek23
03-07-07, 20:01
-*dziekuje bardzo za rady a 1700 zl za dobry gaz to dobra cena czy nie

skolopendra
03-07-07, 20:08
jeden powie ze tak a drugi ze nie

a 1700 zl za dobry gaz to dobra cena czy nie
:szukaj:

oorobert
04-07-07, 11:09
Super pomysł, hondy lubią gaz, najlepiej odrazu zamontować z blosem, ja zapłaciłem w zeszłym roku 1300 za instalacje (parownik BRC ) + 300 blos zrobiłem 20000 km i nie zauważyłem żadnej wady w jeżdzie na gazie jeśli chodzi o dynamikę to dobrze wyregulowany gaz nie ma powodu żeby był gorszy od bęzyny.

pawel_malik
04-07-07, 12:40
popieram, jeśli robisz dużo km,ów! Ja mam rok instalację gazową Lovato i sam regulowałem ją i nie narzekam. Hańka się dobrze spisuje i pali ok 9 l/100km. Jeżeli chcesz oszczędzać to zakładaj i się nie oglądaj:D ;)

NFS
04-07-07, 13:57
zrobiłem dokładnie tak samo jak oorobert jakies 2 lata temu i nie narzekam. ludzie wypowiadajacy sie negatywnie o gazie albo nie mieli w zyciu z nim stycznosci i słyszeli tylko ludowe mity(niszczy silnik itd.) albo trafili na dupe, nie fachowca. dobry gaz wcale nie musi kosztowac duzo. jesli fachowiec od lpg zna sie na rzeczy(coraz trudniej o takich) powinien wyregulowac auto bez problemu.
z moich doswiadczen wynika ze auto na gazie powinno palic okolo 20% wiecej przy takich samych osiagach jak na benie lub tyle samo co na benie przy zubozonych osiagach.

mam porownianie bo jezdzilem poprzednim autem na gazie(IIgen) potem H na gazie(Igen) a teraz H na gazie (Igen)+BLOS.
pierwsze auto pomijam bo to stara kupa ale opisze roznice pomiedzy H na zwykłej zwezce a na blosie.

otoz najpierw pojechałem do dupy-fachowca ktory zatkał mi dolot powietrza do filtra prawie na 80% zeby moc wyregulowac gaz... (podpowiedz: jesli takie cos ma miejsce odrazu domagamy sie zdjecia instalki i oddania kasy!) auto(1.3) nie jechało, toczyło sie i paliło 11,5L po miescie(spokojna jazda z czestymi stopami). poszedłem do innych gazownikow i zamontowali mi gaz baz mixera za 1300zł. dokupiłem BLOSA za 350zł i jestem zadowolony do dzis. Auto smiga jak na benie i pali 9,5-10L po miescie(spokojna jazda z czestymi stopami).

Konkulzja:

Trzeba wczesniej poczytac w necie o gazie zeby dupa-fachowiec nie wyprowadził nas w pole a nie opowiadac ze gaz to lipa.

gryzmo
04-07-07, 16:58
Jeśli ktoś faktycznie dużo jeździ to niech zakłada sobie ten gaz ale dobry.Wydajcie ciut więcej ale miejcie pewność że nie będzie za parę kilometrów kłopotów.Z tego co obserwuje po znajomych i u ojca polecić mogę instalację BRC.Ojciec ma u siebie i od dwóch lat praktycznie nic się złego nie dzieje.Pali litr więcej na 100km.różnica w osiągach prawie niezauważalna-mimo że ma pełny wtrysk i plastikowy kolektor nie ma sekwencji tylko lepszą zwykłą z komputerem.Ale ja i tak nigdy nie skaleczę swojej hani gazem bo gaz jest moim zdaniem do kuchenek i zapalniczek :d Mimo że dużo tańszy i jak dobry to faktycznie bezproblemowy to ja się nie skusze.

mistrz1988
05-07-07, 14:49
to lepiej do tego slinik załozyc instalke I plus BLOS czy lepiej II bez BLOSA bo cenowo mniej wiecej na to samo wyjdzie

NFS
05-07-07, 20:25
mistrz1988,

instalka IIgen to w praktyce instalka Igen z ciut mniejszym spalaniem. obie dławia dolot mixerem(zwezka). BLOS nie dławi dolotu bo otwiera sie w zaleznosci od przepływu powietrza. na jałowym zachowuje sie jak mały mixer a na wysokich jak duzy.

mistrz1988
06-07-07, 10:56
czyli lepiej I z BLOSEM tak?

stachoo
06-07-07, 13:28
lepiej ale to nielegalne przy rejestracji jakos trzeba zalawtiac :aloha:

mistrz1988
06-07-07, 14:09
no ale warto sie postarac dla samochodu

Civic V Gen
06-07-07, 22:10
Może mi ktoś wyjaśnić , co jest z tym Blosem nie tak że jego montaż jest nielegalny?

NFS
07-07-07, 12:32
nie ma homologacji. jest wersja z homologacja(ma silnik krokowy zamiast sruby) ale mija sie z zasada działania blosa(przynajmniej tak pisza).

macst
07-07-07, 18:44
szukam kogos kto ma blosa w d15b2 odezwijta sie :aloha: w d15b2 zwykly mikser nie jest zamontowany na rurze dolotowej jak w innych samochodach.

jesli chodzi o BLOS'A rozmawialem z firma warszawsla ENERGY GAZ POLSKA o blosie do d15 mowili ze nie ma problemu polecaja i zrobia to profesjonalnie z pomiarami i strojeniem na hamowni w cenie 400 do 500zl w zaleznosci ile trzeba bedzie uzyc kolanek przejsciowek itd
ja juz odkladam kaske na blosa

a jesli chodzi o temat zakladac czy nie to przy takiej ilosci km jak robisz to albo dieasel albo gaz. mi gaz sie zwrocil po ok 12tys km zaplacilem 1500zl w firmie ELPI-GAZ teraz mam ponad 15tysiecy zrobione na gazie i jest malinka zero najmniejszych problemow.

podstawa to okresowe wymiany filtrow i regulacje co jakis czas i bedzie wszystko OK nie sluchaj tych ******* ze w silniku tloki wyjda ci bokiem :sciana:

Norf
18-07-07, 21:50
Orientuje sie ktos, gdzie w poznaniu zaloze dobry gaz do Honda civic '95 5d 1.4 16v ?

yoshi
04-08-07, 12:13
gaz w d15b2 jest ok :P