Zobacz pełną wersję : KOLEDZY co sadzicie o gazie w d15b2
jak to się sprawuje i ile kosztuje montarz gazu do hanki
ja w zyciu nie zaloze gazu wiec nie wim.
JA TEZ MIE CHCE ALE CHYBA BEDE MUSIAŁ BO TYGODNIOWO ROBIE PRAWIE 400km
To kup Lupo 3L.
Parafrazując szkocką mądrość ludową: gdyby Honda chciała, żeby jej auta jeździły na gazie, to montowałaby go w Civicach standardowo.
A tak bardziej konkretnie odpowiadając na Twoje pytanie - parę osób o to pytało już nie raz i były podawane zarówno polecane typy, plusy i minusy poszczególnych instalacji, jak i ceny.
Dobra instalacja kosztuje około 2500zł.
ja w zyciu nie zaloze gazu wiec nie wim.
To po co się wypowiadasz?
ja mam gaz w d15b2 bo taką hanie już kupiłem i...jeżdże na benzynce.po prostu czuję różnice i tyle (głównie oczywiście w dynamice auta). instalacja taka troche szitowa ale na jakichś dłuższych trasach czasem ją uruchomie dla przyoszczędzenia PLNów...ale nie polecam ogólnie.
JeNNy_forever
02-07-07, 22:48
z tego co się dowiedziałem niedawno to instalacja gazowa dość mocno negatywnie wpływa na działanie silniczka krokowego...
matthew_osw
02-07-07, 22:54
Moim skromnym zdaniem, LPG wpływa negatywnie na wszystko (no może poza szybami ;) ) Przychylam się do "mądrości ludowej" havok'a. A tak na dodatek, to niebawem całkowicie przestanie się to opłacać. Ceny za "opał" niby o połowę niższe, ale spalanie +30%, a spodziewać się można, że niebawem nasze kochane MF (Ministerstwo Finansów) zarzuci nam kolejną akcyzą i drogi Kolego, nawet koszty instalacji Ci się nie zwrócą.
Ogólnie odradzam. Szkoda silnika, szkoda Hanii, szkoda sensu ;) ave.
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=29065&highlight=d15b2+lpg
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6488&start=0
Piotrek23, WItaj, kupilem pol roku temu Hanie wlasnie z instalacja gazowa. Co moge powiedziec to tyle że bardzo mi sie oplaca jezdzenie na gazie. Mianowicie w miescie na krotkich trasach autko pali ok 12L LPG na 100 km, natomiast na trasie niezaleznie jak szybko jade to pali miedzy 8 a 8,5L LPG. Tak jak pisza poprzednicy, gaz wplywa negatywnie na silnik, ostatnio wymienialem uszczelniacze - okazalo sie ze gaz je dokumentnie wypalil, bierze wiecej oleju niz na benzynie, jest slabszy, ale i tak nie ma problemu z dynamika. jak przycisne pozadnie to 100km/h mam bardzo szybko, a i 180km/h pojedzie. W kazdym razie na Benzynie jest zwawszy ale nie jest to jakas wielka i bardzo odczuwalna roznica. Instalacje mam automatyczna, jezeli dobrze pisze. Zapala zawsze na Benzynie, a przy 2 tys obr. przelacza sie na gaz. Ogólnie nie narzekam.
Decyzja nalezy do Ciebie.
pzdr
Ja mam D15B2 z gazem II generacji. Oczywiscie ze czuc spadek dynamiki w stosunku do benzyny. Samochod w miescie z klimatyzacja pali jakies 12l, w trasie przy predkosciach 120-140 okolo 8,5l. Generalnie mozna zalozyc ze samochod uzytkowany po polowie w miescie i trasie bedzie palil srednio 10l LPG. Ceny benzyny mowia same za siebie. Jazda na LPG jest okolo 2 razy tansza, wiec jezeli robisz duzo kilometrow to raczej ci sie to oplaci. Mi instalacja 2 lata temu zwrocila sie po przejechaniu 15tys km.
Liczac ze jezdzis ok 400km tygodniowo w trybie mieszanym to w zaleznosci od stylu jazdy wyjdzie ci spalanie benzyny w okolicach 8,5l (tak wynika z mojego doswiadczenia, twoje auto oczywiscie moze palic mniej) co przy obecnych cenach da 8,5*4.50=38,25PLN/100km. Jezdzac na LPG: 10*2.00=20PLN/100km. Przy 400km tygodniowo da to odpowiednio 150PLN i 80PLN. W skali miesiaca wyjdzie 600PLN i 320PLN.
Oczywiscie gdyby mnie bylo na to stac, to jezdzil bym na benzynie. Ale poniewaz wole zaoszczedzone pieniadze wydac na inny cel to jezdze na LPG.
-*dziekuje bardzo za rady a 1700 zl za dobry gaz to dobra cena czy nie
skolopendra
03-07-07, 20:08
jeden powie ze tak a drugi ze nie
a 1700 zl za dobry gaz to dobra cena czy nie
:szukaj:
Super pomysł, hondy lubią gaz, najlepiej odrazu zamontować z blosem, ja zapłaciłem w zeszłym roku 1300 za instalacje (parownik BRC ) + 300 blos zrobiłem 20000 km i nie zauważyłem żadnej wady w jeżdzie na gazie jeśli chodzi o dynamikę to dobrze wyregulowany gaz nie ma powodu żeby był gorszy od bęzyny.
pawel_malik
04-07-07, 12:40
popieram, jeśli robisz dużo km,ów! Ja mam rok instalację gazową Lovato i sam regulowałem ją i nie narzekam. Hańka się dobrze spisuje i pali ok 9 l/100km. Jeżeli chcesz oszczędzać to zakładaj i się nie oglądaj:D ;)
zrobiłem dokładnie tak samo jak oorobert jakies 2 lata temu i nie narzekam. ludzie wypowiadajacy sie negatywnie o gazie albo nie mieli w zyciu z nim stycznosci i słyszeli tylko ludowe mity(niszczy silnik itd.) albo trafili na dupe, nie fachowca. dobry gaz wcale nie musi kosztowac duzo. jesli fachowiec od lpg zna sie na rzeczy(coraz trudniej o takich) powinien wyregulowac auto bez problemu.
z moich doswiadczen wynika ze auto na gazie powinno palic okolo 20% wiecej przy takich samych osiagach jak na benie lub tyle samo co na benie przy zubozonych osiagach.
mam porownianie bo jezdzilem poprzednim autem na gazie(IIgen) potem H na gazie(Igen) a teraz H na gazie (Igen)+BLOS.
pierwsze auto pomijam bo to stara kupa ale opisze roznice pomiedzy H na zwykłej zwezce a na blosie.
otoz najpierw pojechałem do dupy-fachowca ktory zatkał mi dolot powietrza do filtra prawie na 80% zeby moc wyregulowac gaz... (podpowiedz: jesli takie cos ma miejsce odrazu domagamy sie zdjecia instalki i oddania kasy!) auto(1.3) nie jechało, toczyło sie i paliło 11,5L po miescie(spokojna jazda z czestymi stopami). poszedłem do innych gazownikow i zamontowali mi gaz baz mixera za 1300zł. dokupiłem BLOSA za 350zł i jestem zadowolony do dzis. Auto smiga jak na benie i pali 9,5-10L po miescie(spokojna jazda z czestymi stopami).
Konkulzja:
Trzeba wczesniej poczytac w necie o gazie zeby dupa-fachowiec nie wyprowadził nas w pole a nie opowiadac ze gaz to lipa.
Jeśli ktoś faktycznie dużo jeździ to niech zakłada sobie ten gaz ale dobry.Wydajcie ciut więcej ale miejcie pewność że nie będzie za parę kilometrów kłopotów.Z tego co obserwuje po znajomych i u ojca polecić mogę instalację BRC.Ojciec ma u siebie i od dwóch lat praktycznie nic się złego nie dzieje.Pali litr więcej na 100km.różnica w osiągach prawie niezauważalna-mimo że ma pełny wtrysk i plastikowy kolektor nie ma sekwencji tylko lepszą zwykłą z komputerem.Ale ja i tak nigdy nie skaleczę swojej hani gazem bo gaz jest moim zdaniem do kuchenek i zapalniczek :d Mimo że dużo tańszy i jak dobry to faktycznie bezproblemowy to ja się nie skusze.
mistrz1988
05-07-07, 14:49
to lepiej do tego slinik załozyc instalke I plus BLOS czy lepiej II bez BLOSA bo cenowo mniej wiecej na to samo wyjdzie
mistrz1988,
instalka IIgen to w praktyce instalka Igen z ciut mniejszym spalaniem. obie dławia dolot mixerem(zwezka). BLOS nie dławi dolotu bo otwiera sie w zaleznosci od przepływu powietrza. na jałowym zachowuje sie jak mały mixer a na wysokich jak duzy.
mistrz1988
06-07-07, 10:56
czyli lepiej I z BLOSEM tak?
lepiej ale to nielegalne przy rejestracji jakos trzeba zalawtiac :aloha:
mistrz1988
06-07-07, 14:09
no ale warto sie postarac dla samochodu
Civic V Gen
06-07-07, 22:10
Może mi ktoś wyjaśnić , co jest z tym Blosem nie tak że jego montaż jest nielegalny?
nie ma homologacji. jest wersja z homologacja(ma silnik krokowy zamiast sruby) ale mija sie z zasada działania blosa(przynajmniej tak pisza).
szukam kogos kto ma blosa w d15b2 odezwijta sie :aloha: w d15b2 zwykly mikser nie jest zamontowany na rurze dolotowej jak w innych samochodach.
jesli chodzi o BLOS'A rozmawialem z firma warszawsla ENERGY GAZ POLSKA o blosie do d15 mowili ze nie ma problemu polecaja i zrobia to profesjonalnie z pomiarami i strojeniem na hamowni w cenie 400 do 500zl w zaleznosci ile trzeba bedzie uzyc kolanek przejsciowek itd
ja juz odkladam kaske na blosa
a jesli chodzi o temat zakladac czy nie to przy takiej ilosci km jak robisz to albo dieasel albo gaz. mi gaz sie zwrocil po ok 12tys km zaplacilem 1500zl w firmie ELPI-GAZ teraz mam ponad 15tysiecy zrobione na gazie i jest malinka zero najmniejszych problemow.
podstawa to okresowe wymiany filtrow i regulacje co jakis czas i bedzie wszystko OK nie sluchaj tych ******* ze w silniku tloki wyjda ci bokiem :sciana:
Orientuje sie ktos, gdzie w poznaniu zaloze dobry gaz do Honda civic '95 5d 1.4 16v ?