Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Silnik

dziuram
28-03-12, 13:24
Witam serdecznie przymierzam się w weekend do mycia całej komory silnika. Myślicie że będzie szło domyć to wszystko?? I przy okazji co byście tutaj zmienili??

http://www54.zippyshare.com/i/41779343/928/phpecMdVJAM.jpg

MikeFoto
28-03-12, 14:08
Myślicie że będzie szło domyć to wszystko??

Zależy jak się przyłożysz :) jaką chemię zastosujesz. Pamiętaj tylko że musisz uważać na połączenia elektryczne - nie zalewać niepotrzebnie alternatora, kostek i aparatu zapłonowego - szczególnie jeśli używasz myjki wysokociśnieniowej.

I przy okazji co byście tutaj zmienili??

Zużyte lub wymagające wymiany elementy :), silnik na B18 :p. Zbyt ogólne pytanie....

dziuram
28-03-12, 14:39
No na wymianę silnika mnie nie stać tym bardziej że dopiero co kopiłem to autko :P. Pytam ogólnie o ew. wymianę dolotu czy coś tego rodzaju. Wrzucił bym więcej fotek owego autka ale nie znam parametrów ;/ a nie wiem czy wrzucanie samych zdj ma sens na forum.

melvin
28-03-12, 18:12
http://www.japancars.ru/cat/honda/
Wpiszesz u góry vin i wiesz co seryjnie tam powinno siedzieć :)
Co do wymiany na początku to zależy z jakiego źródła kupiłeś samochód. Jak ktoś inny niż rodzina (jeśli mówiono Ci że nie trzeba wymieniać) to wymieniaj po kolei: świece, filtry itp.

dziuram
29-03-12, 00:18
no flirty już powymieniałem. na przeglądzie byłem to wszystkie ponoć jest git tylko tylne amortyzatory maja 20 procent różnicy i gość mówił że na już wymieniać nie trzeba

sucharek
29-03-12, 00:30
a ile jest

MikeFoto
29-03-12, 07:07
No na wymianę silnika mnie nie stać tym bardziej że dopiero co kopiłem to autko :P

Z wymianą to oczywiście żart. Zbyt ogólnikowe pytanie, stąd moja skrajna odpowiedź :). Trzeba siły na zamiary mierzyć, tylko ty sam wiesz czego oczekujesz i na co cię stać. Jedni oczekują bezawaryjności i są zadowoleni z tego co seryjne (np ja :) ), inni wolą pogrzebać, zrobić dolot, wydech, kompresor, turbo, swap. Po prostu nie napisałeś co pod pojęciem "zmienili" rozumiesz. Nie napisałeś nawet jaki masz silnik.

Tematów o modyfikacji silników była niezliczona ilość, na forum znajduje się nawet osobny dział.

Jeśli natomiast pytasz o tym co wymienić jako część eksploatacyjną po kupieniu autka to:
- filtry - powietrza, paliwa, kabinowy,
- olej + filtr oleju,
- pasek rozrządu + rolka jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany

Sprawdzić stan:
- pasków klinowych
- świec

Pozostałe rzeczy to dopiero gdy będzie jakieś niedomaganie. Jeśli autko było / jest zadbane wymiany były robione na czas to niema obawy - odwdzięczy się bezawaryjnością.

Wrzucił bym więcej fotek owego autka ale nie znam parametrów ;/ a nie wiem czy wrzucanie samych zdj ma sens na forum.

Ale parametrów czego? Jak wrzucać fotki?
Każdy tutaj prezentuje swoje auto - zajrzyj do działu Nasze Hondy 5D i Aerodeck - http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/forumdisplay.php?59-5D-i-Aerodeck

Poll
30-03-12, 21:56
szczególnie jeśli używasz myjki wysokociśnieniowej.

Mycie karcherem silnika to chyba tylko u handlarzy O.o To nic dobrego dla silnika. Można ładnie wszystko podoczyszać, ale nie myjką ciśnieniową wbijać wodę ; ) Z samą elektryką nic się nie stanie jak wyschnie. Ale gdy woda nie wyschnie, a coś uruchomimy to bida z nędzą ; )

dziuram
31-03-12, 01:26
Zamierzam czyścic ręcznie nie żadną myjką ciśnieniową. Chociaż zdaję sobie sprawę że zajmie mi tu dużo więcej czasu.