Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podszybie w EU7 2001 - czyli groza po japonsku

bcn
28-03-12, 09:31
postanowilem Was przestrzec przed jakoscia blachy pasu podszybia w civicu.
Ostatnio w aucie zony wyskoczyla ruda na slupku przy szybie - postanowilem zrobic, oddalem do lakiernika, on wyjal szybe przednia...

naszym oczom ukazalo sie to:

http://img534.imageshack.us/img534/5482/img9171g.jpg
By beceen (http://profile.imageshack.us/user/beceen) at 2012-03-28

http://img824.imageshack.us/img824/7262/img8157u.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/5549/img6255e.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/8351/img5944md.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/256/img4283m.jpg

uprzedzajac pytania - Honda kupiona w polskim salonie, absolutnie bezwypadkowa itd. Zgroza.
Efekt: caly pas do wymiany:/

piter7766
28-03-12, 09:56
Wygląda jak trzydziestoletni 1 gen,a nie VII...:eek:

owsikk
28-03-12, 12:38
Wygląda nieciekawie...
Widziałem podszybie w swojej VII 2004 i 2003 r., i nawet grama rdzy nie było na podszybiu. Ten z 2003 był anglikiem i pochodził z wilgotnego klimatu. Jakaś słaba sztuka musiała Ci się trafić.

atizylak
29-03-12, 12:38
No źle to wygląda. Mi błotnik rdzewieje tylny, więc coś dużo tych słabych sztuk.

mafia35
30-03-12, 21:57
Wow... Takich rzeczy to nawet w 14 letnim MB2 nie ma. A MB2 lubi ruda pani... Dla mnie rdza w tym miejscu jest podejrzana. Jestes pewny historii auta?

SE XPERIA NEO via Tapatalk

arekwu
31-03-12, 15:00
Moim zdaniem te Hondy z Anglii są dość kiepsko pomontowane (niedokładności w spasowaniu kokpitu, część uszczelek). Może także są slabo zabezpieczone przed rdzą?

Moja nie rdzewieje (pewnie jeszcze), ale to co pokazujesz to się nadaje by wysłać do siedziby Hondy w Polsce (jeśli kupiłeś to auto w salonie i było serwisowane)..

janek83
31-03-12, 23:11
Miałem ostatnio wymienianą szybę, też EU7 2001 i specjalnie się przyglądałem czy gdzies nie widac rdzy - absolutnie czysto. Może w twojej sztuce była wada fabryczna, gdzieś zaciekała woda i tam stała?

lajsta
01-04-12, 22:36
Ja miałem wymienianą szybę w wieku lat 6-ciu i moge powiedzieć, że w tym miejscu takich niespodzianek nie było.

bcn
02-04-12, 08:51
chyba naprawde napisze do Hondy. i zdjecia wysle.

Rihno
02-04-12, 12:54
ja bym napisał i wysłał, na pewno panowie z Hondy będą tym zainteresowani o0

lajsta
03-04-12, 14:07
Jeśli tylko da się udokumentować, że pojazd był bezwypadkowy, że nie miał wymienianej szyby przedniej czyli krótko - nie był naruszony od nowości - też bym się nie wahał i napisał nie tylko do HPL ale i do HUK

bcn
04-04-12, 08:15
nie mial, jestem pewien, bo nim jezdze od nowosci. Kupiony w Gdansku, z pierwszego kontyngentu jaki przyjechal do PL.
moze dlatego taki badziew...

zimak77
13-02-14, 17:21
Witam. Ja tez mam eu7 z 2001r i pekla mi szyba na wysokosci nalepki kontrolnej ,po wycieciu szyby az sie za glowe zlapalem-to samo co u kolegi bcn a nawet gorzej .Skorodowany caly pas podszybia.

zenekqa89
13-02-14, 17:47
Wow... Takich rzeczy to nawet w 14 letnim MB2 nie ma. A MB2 lubi ruda pani Kolego mafia 35 nie do końca masz racje z tym ze w mb2 tego nie ma( oczywiście wnioskujesz to pewnie pod wzgledem stanu swojego podszybia ;) ) dziś czyściłem podszybie w swoim MB2 i podobny widok ujrzałem... korozja rozpoczeła ucztę niestety...

kaktusr
14-02-14, 01:05
Wygląda to u Ciebie jak by kleju zabrakło i kleili na resztki które puszczały wodę, podobna sytuacja miała miejsce w moim EJ2 nie wykazującym śladów dzowna mocnego z prozdu, co lepsze auto miało OEM szybę i zjadała ruda całe słupki i niestety dach. Okzało się że ktoś wymieniał szybę i to bardzo nie umiejętnie zostawiając zarysowania od żykłi do wycinania szyby. Wszystko było niezabezpieczone i zładała ładnie ruda. Obecnie jest to wszystko pomalowanie niby pozabezpieczane ale jakoś wątpie że nie wyjdzie ponownie :/ Przydało by się zbadac sprawę bo może pękła im gdzieś szyba podczas transportu auta i na szybciocha wklejali nową na szybko. Prawdę powiem że wygląda to gorzej jak u mnie gdzie ewidentnie były ślady po żyłce które po prostu były gołe ale nie powyżerało na wylot, było hetfnięte dwie kropki a pozostałe załatwił środek antykorozyjny. Raczej nie da się u mnie stwierdzić kiedy ktoś pocioł mi podszybie ale tutaj wygląda jak by właśnie od 2001 woda cały czas zaciekała pod szybę wyżerając wszystko na wylot :( Masakra

_reggie_
17-02-14, 10:44
Witam,

u mnie sytuacja identyczna - wymiana szyby i przy okazji wymiana podszybia bo nic praktycznie z niego nie zostało i nie mieli do czego szyby przykleić.
Więc nie jest to pojedynczy przypadek a po prostu fakt, że większość użytkowników pewnie o tym nie wie bo tam nie zagląda :)

pzdr!

Javie
18-02-14, 22:10
To jest chyba kwestia naszych dróg i ilości soli (tak, widać nawet tam to cholerstwo dociera z wilgocią). Moja (12.2001) przyjechała w zeszłym roku z Austrii - od spodu był tylko lakier, zero korozji, jakbym nie widział, to bym nie uwierzył.

karas
19-02-14, 11:17
blacha w Hondach jest papierowa i cały swiat o tym wie a konserwacja slaba. Auta nie są nowe mają po 10 lat i więcej ,gwarancja na nadwozie juz sie skonczyla wiec co Ci pomoze list do Hondy Poland czy UK?? To tak jakby cale forum napisało skarge o rdzewiejacych nadkolach, klapach bagaznika, podszybiu. Najwyzej Ci odpisza ze bardzo im przykro i ze zachecaja do zakupu nowej Hondy :) prawda jest taka, ze albo robisz blachrke i cieszysz się w miare dynamicznym autem z nieduzym apetytem na paliwo, albo sprzedajesz

MarcinZ
19-02-14, 22:01
Aż się boję co będzie w moim es7, bo muszę wymienić szybę, która sama zaczęła pękać od dolnego lewego rogu. Mam jednak nadzieję, że to nie rdza się do tego przyczyniła :p

mafia35
19-02-14, 23:29
blacha w Hondach jest papierowa i cały swiat o tym wie a konserwacja slaba. Auta nie są nowe mają po 10 lat i więcej ,gwarancja na nadwozie juz sie skonczyla wiec co Ci pomoze list do Hondy Poland czy UK?? To tak jakby cale forum napisało skarge o rdzewiejacych nadkolach, klapach bagaznika, podszybiu. Najwyzej Ci odpisza ze bardzo im przykro i ze zachecaja do zakupu nowej Hondy :) prawda jest taka, ze albo robisz blachrke i cieszysz się w miare dynamicznym autem z nieduzym apetytem na paliwo, albo sprzedajesz

A gwarancja na perforacje (a taki przypadek widac na foto) nie jest na 12 lat przypadkiem?

Wysłane z mojego GT-I9505

Daniello205
20-02-14, 09:13
A gwarancja na perforacje (a taki przypadek widac na foto) nie jest na 12 lat przypadkiem?
W 7 genie była 7 lat z tego co pamiętam jak tata miał 7 gena

probestic
20-02-14, 09:24
Tak czytam, "paczam", i naprawdę, nie chcę się wierzyć że to aż opierdzielone przez rudą.

Byłem przy wyjmowaniu szyby w mojej mb2 ze stycznia 98 i były dwa punkty, tak po 2/3 cm korozji - do wyczyszczenia i zakonserwowania.

Tutaj jak patrzę ...to widzę coraz więcej powodów, by nie kupować 7 gena :p

karas
20-02-14, 11:53
Tutaj jak patrzę ...to widzę coraz więcej powodów, by nie kupować 7 gena

hehe ja czekam az 8 i 9 gen beda mialy para ładnych lat i jestem przekonany ze blachami bedzie to samo albo jeszcze gorzej- niestety teraz auta robione są przez ksiegowych...

mafia35
20-02-14, 22:11
Tak czytam, "paczam", i naprawdę, nie chcę się wierzyć że to aż opierdzielone przez rudą.

Byłem przy wyjmowaniu szyby w mojej mb2 ze stycznia 98 i były dwa punkty, tak po 2/3 cm korozji - do wyczyszczenia i zakonserwowania.

Tutaj jak patrzę ...to widzę coraz więcej powodów, by nie kupować 7 gena :p

Mi przy wymianie czolowej ludki dziwily sie bo bylo totalnie czysto. A sama szyba rozwarstwila sie ze starosci a nie pekla od korozji... Kurde co tu teraz kupic japonskiego bez korozji... Honda ja lubi, mazda kocha, nissan nie dla mnie.... zostaje toyota lub mitsu...

zenekqa89
20-02-14, 23:30
Kurde co tu teraz kupic japonskiego bez korozji... Honda ja lubi, mazda kocha, nissan nie dla mnie.... zostaje toyota lub mitsu...
Nissan niestety też kiepsko ma sie z blachą... moj brat jeździ Almera N16 rok 2005... i korozja progi łapie w dodatku mam wrażenie że strasznie cienka podłoga. W zimie jak jezdziłem po sniegu to kazde uderzenie w podłoge czy otarcie słychac jak by była dziura pod nogami:/ ale za to silnik 2,2dci to rewelka

probestic
21-02-14, 10:04
nissan nie dla mnie

Nissan niestety też kiepsko ma sie z blachą...

Właśnie. Mój kuzyn też ma taką i rdza jest ****a jego mać wszędzie :eek:
Od maski, przez nadkola, pas przedni a nawet ...dach !
Co ciekawe - auto po większych oględzinach wygląda na bezwypadkowe.

zostaje toyota lub mitsu...

Toyoty też już nie te, co kiedyś, ale nie jest źle ogólnie ujmując. Da się kupić corollę 2003 bez oznak korozji :p bo kilka dni temu taką z kumplem kupowaliśmy :)

Wracając do "nieszczęsnej" blacharsko Hondy, chciałbym być wierny marce a nawet modelowi, ale bez kitu. Naprawdę zgroza jak się ogląda te fotki z pierwszej strony. Co by było w razie jakiegoś większego kuku ... :confused:

Javie
21-02-14, 15:30
Mi przy wymianie czolowej ludki dziwily sie bo bylo totalnie czysto. A sama szyba rozwarstwila sie ze starosci a nie pekla od korozji... Kurde co tu teraz kupic japonskiego bez korozji... Honda ja lubi, mazda kocha, nissan nie dla mnie.... zostaje toyota lub mitsu...

Zrobić jak ja - kupić coś zdrowego i OD RAZU solidnie zakonserwować podłogę i profile. Nawet mój lakiernik twierdził, że teraz to jeden pies jakie auto, nawet te niby ocynkowane potrafi zjadać... Niestety to też wina ludzi, którzy olewają konserwację (bo po co wydawać pieniądze) i pozwalają soli włazić wszędzie, a potem płacz, bo dziury sie w podłodze robią. Nikt nie pomyśli, że taniej wydać parę stówek na zabezpieczenie, niż parę tysięcy na blacharkę.

Maciek 1991
22-02-14, 18:26
Kuźwa mnie czeka wymiana szyby !!! zaniepokoiłem się aczkolwiek nigdzie jeszcze nie zauważyłem rdzy :) narazie :(

karas
22-02-14, 22:40
Toyota ma niezla blache. Mam Yarisa 1.0 2000 rok i zdrowy jest jak rydz

_reggie_
23-02-14, 15:38
Mnie to akurat nie dziwi oczywiście wkurza ale nie dziwi - tak jest dzisiaj ze wszystkim, produkt ma przetrwać gwarancję producenta a potem martw się użytkowniku.

Gdyby nadal produkowali samochody bezawaryjne na 20 lat, to koncerny dawno ogłosiłyby bankructwo, bo kto kupowałby samochody...
A im nowsze modele tym gorzej z jakością - no ale tu Ameryki nie odkryłem :)

pzdr!

pwl
23-02-14, 20:49

Jest coś takiego pod warunkiem dokonywania corocznych, płatnych przeglądów :)

mafia35
23-02-14, 22:35
To juz insza inszość 😊 Jak to sie mowi: jak dbasz tak masz... Chociaz watpie aby przy takim przegladzie ktos znalazl korozje pod szyba czolowa...