PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne objaw temperatury

bednara
26-03-12, 21:12
Witam
Potrzebuję od kolegów pomocy sam już nie kumam o co chodzi
Problem polega na tym ze raz się przegrzewa a czasami jest OK
Uzupełniłem w piątek płyn chłodzący wracają z pracy auto zaczęło się grzać.
Dojechałem do domu 30km Odkręciłem korek chłodnicy jeszcze raz uzupełniłem płyn bo wywaliło go
Auto stało jakieś 15 min i wszystko ok
W weekend troszkę jeździłem wszystko było ok nie stałem w korkach wiec nie było możliwości aby się zagrzał
Dziś rano pojechałem do pracy gdy dojeżdżałem do pracy temp. wzrosła ponownie
Gdy auto przestygło odpaliłem je i z odkręconym korkiem chłodnicy stał odpalony już po nagrzaniu jeszcze ze 20 min i wszystko było OK
Wychodząc z pracy po podjechałem do znajomego około 5-7km praktycznie połowa w korku i wszytko Ok
Tam autko chwile postało i dalej jada do domu 30km
Autko zaczynało łapać wysoką temperaturę wstawiłem autko myślę jutro wymienię termostat i zobaczę co będzie się działo(odpuściłem)
Ale jeszcze zajrzałem do zbiorniczka wyrównawczego i był pełny.
Minęło jakieś 40 min żona wzięła auto pojechał do sklepu gdy sprawdziłem przewody wodne czy nie są twarde (podejrzewając uszczelkę pod głowicą)
Nie były twarde sprawdziłem jeszcze raz płyn w zbiorniczku wyrównawczym i Płynu brak czyli zassało do obiegu (po czy stwierdzam korek chłodnicy sprawny)
To mówię zrobię test zostawiłem auto odpalone na parę minut
w sumie auto pracowało około 15 min i nic się nie grzeje wszystko OK
wentylator się włącza pracuje jakiś czas i się wyłącza
Macie jakieś pomysły gdzie może być problem

michal660
26-03-12, 22:01
Witam, od kilku dni borykam się z tym samym problemem co ty, dokładnie identyczne objawy, raz wszystko jest w porządku a raz samochód się grzeje za bardzo. Sprawa stanęła na tym, że znajomy stwierdził uszkodzony termostat to znaczy uznał że termostat się zacina i czasami otwiera się dobrze a czasami nie. (nie wiem ile w tym prawdy, no ale jeżeli nie wymienię to nie zobaczę)

CRX1
26-03-12, 22:11
Termostat to ok 20 zł i nie dużo pracy ,a objawy w/w wskazują jakby blokował i czasem otwierał na max ,a czasem na pół gwizdka.

wrcsti
27-03-12, 14:28
1. termostat
2. czujnik temperatury
ale stawiałbym na 1.

Pers68
28-03-12, 08:29
"Gdy auto przestygło odpaliłem je i z odkręconym korkiem chłodnicy stał odpalony już po nagrzaniu jeszcze ze 20 min i wszystko było OK" Już któryś raz z rzędu napiszę, miałem podobne objawy wymieniłem korek na taki który otwiera powrót do zbiorniczka przy 0,9bar plus odpowietrzenie i jak ręką odjął. Działanie te potwierdziłem u kumpla pare dni temu. To że zasysa płyn oznacza że działa na podciśnienie natomiast czy płyn wraca do zbiorniczka to już druga sprawa. Korek to koszt 30zł.

reXio
28-03-12, 09:33
Nie zadne korki tylko termostat wymiencie i bedzie git.

sucharek
28-03-12, 09:36
termos

michal660
28-03-12, 22:33
tak jak pisałem muszę wymienić ten termostat, nawet dzisiaj byłem w sklepie i go kupiłem (był za 28 i 38 zł, z racji że chciałem lepszej firmy kupiłem ten za 38), i teraz mam takie pytanie, bo widzę że wymiana jest bardzo prosta tylko nurtuje mnie jedna rzecz, czy przy wymianie konieczne jest spuszczanie płynu z chłodnicy? Czy da się to zrobić bez spuszczania, bo czytałem różne opinie na ten temat?

sucharek
29-03-12, 00:16
mozesz bez ale lepiej spuscic i najlpiej dolac nowego pozniej (petrygo borygo czy kto co chce ) 10 min roboty i odpowietrzyc

cor7ez
29-03-12, 08:27
a jak się odpowietrza? :P

Furious
29-03-12, 08:30
mozesz bez ale lepiej spuscic
o ciekawe.. a jak wymienic termostat bez spuszczania płynu?

nikog0
29-03-12, 10:03
o ciekawe.. a jak wymienic termostat bez spuszczania płynu?

normalnie :)

odkręcasz stary, dajesz nowy term, trochę się płynu poleje, więc trzeba uzupełnić :P

ale lepiej spuścić, chociażby ze względu na porządek i nie zatruwanie środowiska...

sucharek
29-03-12, 10:15
:)

sucharek
29-03-12, 13:00
jak juz wymienisz to zloz wszystko tylko dobrze zeby nie cieklo otworz korek od chlodniu i lanej ma maxa i odpal na otwartym i poczekaj i dolewaj tylko uwazaaj ogolnie powienien sam nie odpowietrzyc i ustawa cieplo na maxa

jrs2009
04-05-12, 19:09
Siema! Mam te same objawy co bednara, wymieniłem termostat, zalałem płyn, jakieś 150km było dobrze i później znowu to samo, zbiorniczek wyrównawczy pełny a przy odkręcaniu korka chłodnicy wywala powietrze (jakbym odkręcał napój gazowany) ;/

bartex
04-05-12, 20:17
Wymień korek. Tylko korek nic wiecej.