Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze sprzęgłem po wymianie EG8

kubiak91
26-03-12, 16:13
siema,
Kupiłem w styczniu eg8 z silnikiem d16z6. Sprzęgło miał na końcówce. Do marca jeździłem, aż już nie chciał dalej wysprzęglać. Po zdjęciu skrzyni biegów okazała się, że docisk jest już wytarty. Tarcza jeszcze by pojeździła. Kupiłem nowy zestaw sprzęgła VALEO, docisk, tarcza i łożysko, cena ok 400zł. Założyłem i przez 1 tydzień było dobrze. Później jak dałem mu w pedał to zaczęło się ślizgać sprzęgło. Sprzęgło łapało na samej górze. Podjechałem do warsztatu, odpowietrzyli mi jeszcze raz sprzęgło. Poprawiło się, sprzęgło brało w połowie. Mięki pedał :) Byłem zadowolony. Po 1 tygodniu sprzęgło znów zaczęło się ślizgać. Jak już jest ciepły silnik. Zostawiłem go pod domem na noc. Następnego dnia sprzęgło ładnie brało od połowy. Dałem mu w pedał lub z obciążeniem, zaczęło się ślizgać. Uszczelniacz wału był zmieniany.

Silnik d16z6
Skrzynia od d15b2
Sprzęgło było kupowane pod d15b2

Co to może być ? Wadliwe sprzęgło ? Kiepski docisk ? Kiepska tarcza ?

Wysprzęglik podciekał, ale poprawiono w serwisie i jest ok.

Co może być i jakie sprzęgło byście zastosowali do tego auta ? Auto ma ok 140km

Szukalibyście sprzęgła do skrzyni czy silnika (oznaczenia silników)

W tym tyyg bd zdejomował skrzynie i zobacze co jest powodem.

Whiplash
26-03-12, 16:49
poczekaj troche sprzeglo musi sie ulozyc na zamachu, czesto po wymianie slizga na wysokich obrotach, nieraz to nawet trwa z 1000km, poprostu jezdzij spokojnie bez agresywnego operowania gazem i biegami jak nie minie to w tedy bedziesz sie martwil

skolopendra
26-03-12, 17:30
Kupiłem nowy zestaw sprzęgła VALEO,

i tu może być właśnie sęk :rolleyes:

Sheiva
26-03-12, 17:43
Szukalibyście sprzęgła do skrzyni czy silnika (oznaczenia silników)

Do zamachu ;) To Valeo także było 212mm ? Bo takie jest w Z6 i takie powinieneś zastosować, jeśli jest dwusetką, to właśnie może nie wyrabiać pod dużym obciążeniem. Najpierw sprawdziłbym to, później ewentualnie docisk bym pomierzył.

kubiak91
26-03-12, 17:47
jak mierzyłem docisk do docisku to wszystko było to samo. tarcza do tarczy to to samo, różniło się że w starej tarczy miałem 8 osobnych sprężynek a w tej nowej miałem 4 ale wzmacniane od środka drugimi sprężynami, czyli na jedno wyszło.
przeje4chałem ok 100-300km i nic... boje się że mi nie uznają gwarancji bo powiedzą że palone sprzęlo było ... i że to moja wina ! Koło zamachowe ładnie wyglądało... na początku marca wkładałem sprzęgło.

zamach został od d15b2 prawdopodobnie w 99%

PixeL
26-03-12, 20:34
ale glupoty panowie piszecie ze masakra

nie sciagaj skrzyni stracisz tylko czas
proponuje zajrzec pod pedal sprzegla,znajduje sie tam pompa z ktorej wychodzi trzpien,beda na nim dwie zakatrowane nakretki,mozna troche na tym podregulowac,podciagnij troche sprzeglo i raczej bedzie gites,
to czesta przypadlos w haniach ze po jakims czasie po wymianie zaczyna sie sprzeglo slizgac,sam tak mialem dwa razy,wystarczy podregulowac i bedzie git

i tu może być właśnie sęk :rolleyes:

a jakim twoim zdaniem jest dobre sprzeglo i dlaczego valeo jest blee,bardzo jestem ciekaw

FaziRBK
26-03-12, 22:02
Tak jak napisał skolopendra, sęk tkwi w tym, że to valeo. Jeżeli chodzi o Valeo to wypuszczają z fabryki dużo wadliwych, które od samego początku się ślizgają :) Osobiście nie polecam tego sprzęgła. I nie jest to opinia wyssana z palca, tylko z własnych doświadczeń.

PixeL
26-03-12, 22:52
Tak jak napisał skolopendra, sęk tkwi w tym, że to valeo. Jeżeli chodzi o Valeo to wypuszczają z fabryki dużo wadliwych, które od samego początku się ślizgają :) Osobiście nie polecam tego sprzęgła. I nie jest to opinia wyssana z palca, tylko z własnych doświadczeń.

a skad ty masz takie info ze valeo duzo wadliwych sprzegiel wypuszcza z fabryki,handlujesz czesciami czy co?? z jakiego doswiadczenia,ile takich sprzegiel sprzedales albo zamontowales w autach ze masz takie doswiadczenie z tymi sprzeglami

kubiak91
27-03-12, 08:25
Panowie :0 czyli, MArek mam podregulować sprzęlo i spróbować pojedździć ?

PixeL
27-03-12, 09:18
tak dokladnie,u mnie podzialoalo,mialem dokladnie taki sam przypadek kiedys w swoim ej9

TomK
27-03-12, 10:48
A czy Valeo nie było na pierwszym montażu ?

Do Ej6 założyłem u siebie tarcze valeo i po zmianie było wszystko ok - zero uślizgów, brało ładnie w połowie.

W Ej9 zaraz po kupnie zmieniłem sprzęgło na komplet Exedy i po jakimś 1000km może mniej zaczęło brać przy samej górze. Więc wszystko zgadzałoby się że sprzęgło musi się ułożyć i trzeba wyregulować. Tzn. mam nadzieję, że to pomoże, ewentualnie spróbuj odpowietrzyć jeszcze.

PS A w przypadku sprzęgieł proponuje popytać o ceny u Golema (jdmshop.pl) - bo ja u niego kupiłem taniej exedy niż ty valeo :)

kubiak91
27-03-12, 13:10
ja dałem 396zł za komplecik z łożyskiem :) narazie przeregulowałem w robocie. muszę teraz ekipe zapakować do auta i potestować :) Dam znać za pare dni :)

TomK
27-03-12, 17:25
Ja zapłaciłem 385zł z przesyłką :P Dawaj znać czy coś regulacja pomogła

skolopendra
27-03-12, 19:14
A czy Valeo nie było na pierwszym montażu ?

bez jaj :D

exedy ponad wszystkie

kubiak91
28-03-12, 09:06
witam ponownie, regulacja pomogła. sprzęgło jest ok i lepiej bierze. drugim i ostatnim testem będzie zapakowanie ludzi do auta i przetestowanie. Zdam relacje jak tylko bd mógł :)