Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rezerwa wahy w 6 gen.

Bartek_Civic
01-07-07, 16:49
chcialbym zapytac uzytkownikow 6 gen w ktorym momencie zapala wam sie rezerwa?

u mnie rezerwa nie zapalila sie jescze ani razu, conajwyzej poswiecila z 10 sekund i zgasla, lecz caigle przez dluzszy czas nie palila sie nigdy
to zapalenie na kilka sekund nastapilo w momencie gdy wskazowka lezala juz na koncu skali, byla na ostatniej, tej najgrubszej kresce

i tutaj moje pytanie w ktorym momencie u was zapala sie na stale rezerwa, w jakim polozeniu jest wskazowka gdy sie to dzieje, pytam bo nie jestem pewny czy u mnie dziala wszystko okej, ale sadze ze chyba raczej nie gdyz nie sadze zeby wachy na 100 kilometrow bylo w momencie gdy wskazowka jest juz na koncu skali...

pozdro

harry86
01-07-07, 16:57
u mnie wlasnie na samym dole sie zapala, i chyba jest w okolicy 6-7 l tak zeby na 100 starczylo, musisz sprawdzic, bo moze kogos denerwowala i ja odlaczyl :aloha:

Bartek_Civic
01-07-07, 17:02
nie odolaczyl bo wtedy by sie wcale nie zapalala :aloha:

a rezerwa jest chyba cos kolo 8 litrów? czyli na jakies 70 km a nie na 100 :)

przy mojej jezdzie sie zanczy tak jakos wychodzi :speszony:

edit
a zanim Ci sie zapali na stale to na poczatku tylko zapala sie na chwile???

kenny
01-07-07, 23:42
najpierw się zapala na chwilę, potem już coraz dłużej się pali, ostatnio na torze jak mi już na zakrętach paliwo niedochodziło i rezerwa już nie gasła to na stacji okazało się że jeszcze 5 litrów było :)

Zbenek
02-07-07, 11:13
Te same wątpliwości miałem jak Hanię kupiłem. Na początku zanim nauczyłem się interpretować wskazania wskaźnika poziomu paliwa, woziłem dwa litry wachy w bańce w bagażniku :-) Ja mam jeszcze coś do wskaźnika poziomu paliwa. Może Wy też tak macie: mam pół baku, wskazówka w połowie. Ostry start, późna zmiana biegów, i po 2 minutach wskazówka na 1/4 skali...... Jak z 20 minut jadę normalnie, wskazówka wraca do "góry". W innych samochodach nie spotkałem sie z czymś takim. Coś jak "przewidywanie poziomu paliwa"... ;-)
pzdr
zbenek

harry86
02-07-07, 13:26
dokladnie czasami za szybko opada ta wskazowka, ale naszczescie pozniej wraca do poprzedniej wartosci ;)

sunnboy
02-07-07, 14:45
wow ja mam 6 gena w HB i nie mam kontrolki :/

Geez
03-07-07, 12:49
to jakis ewenement chyba :d

Konrad84
03-07-07, 13:35
Możesz mieć też przerdzewiały czujnik od kontrolki, było już o tym na forum. Niestety trzeba wymieniać cały pływak - w ASO 400 PLN.

E2rd
03-07-07, 23:55
Ewentulnie możesz nie mieć kontrolki rezerwy - ja nie mam poprostu.

spychu
04-07-07, 00:25
wow ja mam 6 gena w HB i nie mam kontrolki :/
Nie jesteś sam ja też nie mam kontrolki rezerwy.

skolopendra
04-07-07, 15:01
Nie jesteś sam ja też nie mam kontrolki rezerwy.

to jest nas więcej ;)

Konrad84
05-07-07, 00:29
+ pewnie połowa 5D :/
Mi jebła w 2 roku auta.
I tak to najlepsza marka :afro:

woPo
12-07-07, 21:17
Mam dokładnie tak samo jak Zbenek i harry86 :)
Ostatnio na 22L zrobiłem 310 km - 7,2L/10 km :d

KiTT
13-07-07, 00:03
u mnie w 5d wyglada to tak ze mam wskazowke ponizej grubej kreski zero wtedy wlacza sie wogoel rezerwa i jak odpale auto to rezerwa sie nie swieci, przejade kilka km i zaczyna sie lekko zarzyc az do pelnego koloru po paru sekundach, co bedzie dalej zobaczymy bo chce zobaczyc kiedy jest na prawde zero. I czy te 7-8 litrow jest mierzone od momentu pierwsze zaswieenia czy od wtedy kiedy swieci juz non stop, bo ktos mowil ostatnio o rezerwie w okolicach 12 litrow...

Ven
07-05-11, 00:03
u mnie w 5d wyglada to tak ze mam wskazowke ponizej grubej kreski zero wtedy wlacza sie wogoel rezerwa i jak odpale auto to rezerwa sie nie swieci, przejade kilka km i zaczyna sie lekko zarzyc az do pelnego koloru po paru sekundach, co bedzie dalej zobaczymy bo chce zobaczyc kiedy jest na prawde zero. I czy te 7-8 litrow jest mierzone od momentu pierwsze zaswieenia czy od wtedy kiedy swieci juz non stop, bo ktos mowil ostatnio o rezerwie w okolicach 12 litrow...

Też chciałbym dokładnie wiedzieć ile zostaje PB od momentu zapalenia lampki ale wyjeżdżenie całego paliwa z baku w ok 15 letnim aucie to nigdy nie jest dobry pomysł (chyba że ktoś wymieniał bak czy robił płukanie układu paliwowego). Na dnie baku jest masa syfu z polskiego "wspaniałego" paliwa, jak pozwolisz pompie zassać ten syf następstwa mogą być nie fajne.

Yotomeczek86
07-05-11, 00:07
Przecież pompa ma filtr/siatke czy jak to sie zwie... :)

Wracając do tematu.. u mnie też się "żyd" zapalił jak było sporo poniżej czerwonej kreski... jestem ciekaw ile tego paliwa tam było... bo wątpie że te przysłowiowe 8l na rezerwie ;]

jozek_marek
07-05-11, 22:13
U mnie również zapala się gdy wskazówka jest ostro na dole. Na rezerwie spokojnie robiłem 80km, lecz po dłuższym postoju musiałem długo kręcić żeby odpalił/ewentualnie kilka razy przed odpaleniem przekręcić kluczykiem, żeby pompa napompowała paliwa.

Ven
08-05-11, 23:14
Wg manuala mojego 6Gena, żyd zapali się jak w baku zostanie 6.5 Litra, także po mojemu to natychmiastowa jazda do najbliższej stacji bo syfu z baku konsumować silniczkowi nie pozwolę, te 4-5 litrów na dnie musi zawsze zostać.

spychu
08-05-11, 23:48
Zapalanie, zapalanie, syf, syfem, ale kotlet po prawie 4 latach odgrzany sensownym updeatem :D

s3b
31-08-11, 23:22
Mam pytanie, jestem ciekawy co jest potrzebne, żeby wrzucić kontrolkę rezerwy do 6 gen'a. U mnie niestety nie mam rezerwy i muszę jeździć na przysłowiowego "czuja", a czytałem, że w poliftach były już kontrolki rezerwy, więc moje pytanie brzmi co bym potrzebował po za zegarami żeby mieć kontrolkę rezerwy w EJ9 przed liftem?

s3b
03-09-11, 23:16
Nikt się nie interesował tym tematem?

DjHammer
03-09-11, 23:24
o zapalaniu kontrolki decyduje chyba caly moduł z pompa paliwa w baku z tego co sie orientuje