Zobacz pełną wersję : rezerwa wahy w 6 gen.
Bartek_Civic
01-07-07, 16:49
chcialbym zapytac uzytkownikow 6 gen w ktorym momencie zapala wam sie rezerwa?
u mnie rezerwa nie zapalila sie jescze ani razu, conajwyzej poswiecila z 10 sekund i zgasla, lecz caigle przez dluzszy czas nie palila sie nigdy
to zapalenie na kilka sekund nastapilo w momencie gdy wskazowka lezala juz na koncu skali, byla na ostatniej, tej najgrubszej kresce
i tutaj moje pytanie w ktorym momencie u was zapala sie na stale rezerwa, w jakim polozeniu jest wskazowka gdy sie to dzieje, pytam bo nie jestem pewny czy u mnie dziala wszystko okej, ale sadze ze chyba raczej nie gdyz nie sadze zeby wachy na 100 kilometrow bylo w momencie gdy wskazowka jest juz na koncu skali...
pozdro
u mnie wlasnie na samym dole sie zapala, i chyba jest w okolicy 6-7 l tak zeby na 100 starczylo, musisz sprawdzic, bo moze kogos denerwowala i ja odlaczyl :aloha:
Bartek_Civic
01-07-07, 17:02
nie odolaczyl bo wtedy by sie wcale nie zapalala :aloha:
a rezerwa jest chyba cos kolo 8 litrów? czyli na jakies 70 km a nie na 100 :)
przy mojej jezdzie sie zanczy tak jakos wychodzi :speszony:
edit
a zanim Ci sie zapali na stale to na poczatku tylko zapala sie na chwile???
najpierw się zapala na chwilę, potem już coraz dłużej się pali, ostatnio na torze jak mi już na zakrętach paliwo niedochodziło i rezerwa już nie gasła to na stacji okazało się że jeszcze 5 litrów było :)
Te same wątpliwości miałem jak Hanię kupiłem. Na początku zanim nauczyłem się interpretować wskazania wskaźnika poziomu paliwa, woziłem dwa litry wachy w bańce w bagażniku :-) Ja mam jeszcze coś do wskaźnika poziomu paliwa. Może Wy też tak macie: mam pół baku, wskazówka w połowie. Ostry start, późna zmiana biegów, i po 2 minutach wskazówka na 1/4 skali...... Jak z 20 minut jadę normalnie, wskazówka wraca do "góry". W innych samochodach nie spotkałem sie z czymś takim. Coś jak "przewidywanie poziomu paliwa"... ;-)
pzdr
zbenek
dokladnie czasami za szybko opada ta wskazowka, ale naszczescie pozniej wraca do poprzedniej wartosci ;)
wow ja mam 6 gena w HB i nie mam kontrolki :/
to jakis ewenement chyba :d
Możesz mieć też przerdzewiały czujnik od kontrolki, było już o tym na forum. Niestety trzeba wymieniać cały pływak - w ASO 400 PLN.
Ewentulnie możesz nie mieć kontrolki rezerwy - ja nie mam poprostu.
wow ja mam 6 gena w HB i nie mam kontrolki :/
Nie jesteś sam ja też nie mam kontrolki rezerwy.
skolopendra
04-07-07, 15:01
Nie jesteś sam ja też nie mam kontrolki rezerwy.
to jest nas więcej ;)
+ pewnie połowa 5D :/
Mi jebła w 2 roku auta.
I tak to najlepsza marka :afro:
Mam dokładnie tak samo jak Zbenek i harry86 :)
Ostatnio na 22L zrobiłem 310 km - 7,2L/10 km :d
u mnie w 5d wyglada to tak ze mam wskazowke ponizej grubej kreski zero wtedy wlacza sie wogoel rezerwa i jak odpale auto to rezerwa sie nie swieci, przejade kilka km i zaczyna sie lekko zarzyc az do pelnego koloru po paru sekundach, co bedzie dalej zobaczymy bo chce zobaczyc kiedy jest na prawde zero. I czy te 7-8 litrow jest mierzone od momentu pierwsze zaswieenia czy od wtedy kiedy swieci juz non stop, bo ktos mowil ostatnio o rezerwie w okolicach 12 litrow...
u mnie w 5d wyglada to tak ze mam wskazowke ponizej grubej kreski zero wtedy wlacza sie wogoel rezerwa i jak odpale auto to rezerwa sie nie swieci, przejade kilka km i zaczyna sie lekko zarzyc az do pelnego koloru po paru sekundach, co bedzie dalej zobaczymy bo chce zobaczyc kiedy jest na prawde zero. I czy te 7-8 litrow jest mierzone od momentu pierwsze zaswieenia czy od wtedy kiedy swieci juz non stop, bo ktos mowil ostatnio o rezerwie w okolicach 12 litrow...
Też chciałbym dokładnie wiedzieć ile zostaje PB od momentu zapalenia lampki ale wyjeżdżenie całego paliwa z baku w ok 15 letnim aucie to nigdy nie jest dobry pomysł (chyba że ktoś wymieniał bak czy robił płukanie układu paliwowego). Na dnie baku jest masa syfu z polskiego "wspaniałego" paliwa, jak pozwolisz pompie zassać ten syf następstwa mogą być nie fajne.
Yotomeczek86
07-05-11, 00:07
Przecież pompa ma filtr/siatke czy jak to sie zwie... :)
Wracając do tematu.. u mnie też się "żyd" zapalił jak było sporo poniżej czerwonej kreski... jestem ciekaw ile tego paliwa tam było... bo wątpie że te przysłowiowe 8l na rezerwie ;]
jozek_marek
07-05-11, 22:13
U mnie również zapala się gdy wskazówka jest ostro na dole. Na rezerwie spokojnie robiłem 80km, lecz po dłuższym postoju musiałem długo kręcić żeby odpalił/ewentualnie kilka razy przed odpaleniem przekręcić kluczykiem, żeby pompa napompowała paliwa.
Wg manuala mojego 6Gena, żyd zapali się jak w baku zostanie 6.5 Litra, także po mojemu to natychmiastowa jazda do najbliższej stacji bo syfu z baku konsumować silniczkowi nie pozwolę, te 4-5 litrów na dnie musi zawsze zostać.
Zapalanie, zapalanie, syf, syfem, ale kotlet po prawie 4 latach odgrzany sensownym updeatem :D
Mam pytanie, jestem ciekawy co jest potrzebne, żeby wrzucić kontrolkę rezerwy do 6 gen'a. U mnie niestety nie mam rezerwy i muszę jeździć na przysłowiowego "czuja", a czytałem, że w poliftach były już kontrolki rezerwy, więc moje pytanie brzmi co bym potrzebował po za zegarami żeby mieć kontrolkę rezerwy w EJ9 przed liftem?
Nikt się nie interesował tym tematem?
o zapalaniu kontrolki decyduje chyba caly moduł z pompa paliwa w baku z tego co sie orientuje