Zobacz pełną wersję : El. Szyby
Witam jestem posiadaczem hondy civic z 97r w hatchbacku 5 drzwiowym. Mam pytanie dotyczące el. szyb mianowicie posiadam 2 z przodu. Tyle ze szyba od strony kierowcy gdy nacisnę przełącznik maksymalnie w dół szyba osuwa się do samego końca. Natomiast w górę i od strony kierowcy nie mam tak wgl. Czy jest możliwość jakiejś proklamacji tych szyb bo wiem ze w oplu idzie bo znajomy tak ma. Czy jest to wina silniczków i po prostu jest coś zepsute?? z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Od strony pasażera możesz przeszczepić części z auta które miało kierownicę po prawej stronie i zrobić ten przełącznik normalnie w uchwycie drzwi a nie koło ręcznego - w podklejonym temacie z fotorelacjami jest pokazane jak to zrobić. Automatyczne domykanie niestety nie zostało uwzględnione w tym aucie (ktoś się nie popisał). Nie widziałem żeby ktoś wyrzeźbił to we własnym zakresie.
Aha w takim razie od strony pasażera zostanie tak jak jest nie będę się w to bawił. Natomiast od strony kierowcy automatycznie schodzi tylko w dół bo w górę nie działa. Nie wiedzieć dlaczego:P
od strony kierowcy automatycznie schodzi tylko w dół
zgadza się.Żeby podnosił do góry musiałby mieć czujnik nacisku żeby nie przyciąc np.ręki(nie myślę nawet o głowie).
No w sumie racja. Tylko się dowiaduje bo wiem jak jest w oplu bo nie dość że robiłem w fabryce w Gliwicach blee:P to wiem jak to w vectrze znajomego wygląda:P w takim razie bardzo dziękuje za pomoc :)
tylko w dół bo w górę nie działa. Nie wiedzieć dlaczego:P
Wiedzieć, wiedzieć. Po prostu tak zostało to skonstruowane. Wszystko jest w najlepszym porządku.
Automatyczne jest tylko otwieranie szyby kierowcy.
Żeby podnosił do góry musiałby mieć czujnik nacisku żeby nie przyciąc np.ręki
hahah :) myślisz że jakiekolwiek auto mające automatyczne zamykanie szyb ma coś takiego jak czujnik nacisku?
Oczywiście że nie. Jest to rozwiązane kompletnie w inny sposób. Skoro coś staje na drodze zamykania szyby znaczy, silnik pracuje pod większym obciązeniem - napięcie jest podawane, ale silnik nie pracuje. Układ to wykrywa i przestaje podawać napięcie. To jedno. Drugie to w drzwiach ja zasuniesz szybę to napięcie do silnika podawa jest tylko przez określony czas, przyjmijmy że zamknięcie szyby z dolnego położenia trwa np 5sek. Układ który steruje automatycznym zamykaniem podaje napięcie przez np 6-7 sek. I tyle. Potem odcina. Niema tam czujników wierz mi :)
czekałem, kiedy Nasze techniczne guru sie uaktywni;) myslałem, że to jest jakis czujnik ale z grubsza chodziło mi o to, że szyba sie zatrzyma jak natrafi na przeszkodę.
czekałem, kiedy Nasze techniczne guru sie uaktywni
:p:p:p:p:p
Do usług :)
MikeFoto nie do końca masz rację ! Tak jak powiedział "wrcsti" istnieją czujniki nacisku bo sam takowy montowałem z kolegą w jego passacie ;] I ze szkoły oraz praktyk wiem że dziś większość nowych aut takie czujniki posiada. Są również czujniki przeciążeniowe które też są stosowane w podobnych zastosowaniach.
MikeFoto nie do końca masz rację ! Tak jak powiedział "wrcsti" istnieją czujniki nacisku bo sam takowy montowałem z kolegą w jego passacie ;] I ze szkoły oraz praktyk wiem że dziś większość nowych aut takie czujniki posiada. Są również czujniki przeciążeniowe które też są stosowane w podobnych zastosowaniach.
Fakt, masz rację. Trochę generalizowałem, powinienem napisać, że do tej pory w żadnym znanym mi aucie z którym miałem styczność, w którym coś tam grzebałem, nie spotkałem się z czujnikami nacisku :).....ooo i teraz jest prawidłowo :),
Mike, wszakże nieomylny nie jest :)