PDA

Zobacz pełną wersję : samodiagnostyka blad nr 3. co dalej?

SCKAPE
25-03-12, 15:16
Mam d13b2...
Chodzi jak stara krowa, silnik sie turla jak by na 3 gary chodzil, podejzewalem aparat zaplonowy ale wczoraj podmienilem na inny i to nie to wykluczylem juz tez kable i swiece, posprawdzalem bezpieczniki. Komputer mi pokazuje blad nr 3 i 10:
3 - MAP sensor lub jego obwód (problem z elektryką)
10 - Czujnik temperatury powietrza dolotowego lub jego obwód

10-tka sie nie przejmuje, ale co z 3-ka?
jak mam sprawdzic teraz elektryke zeby dojsc o co chodzi..? Dodam ze jestem elektrykiem ale nie samochodowym i nie zabardzo wiem jak sie za to zabrac...
Prosze o jakies wskazowki co dalej robic.

SCKAPE
25-03-12, 18:36
TEMAT DO ZAMKNIECIA/WYWALENIA
Ale gdyby chcial ktos wiedziec...:
Błąd 10 czujnika temp - pojawia sie u mnie bo wstawilem duala a tam czujnik dziala na podcisnienie a nie elektrycznie wiec tak czy siak bedzie sie swiecilo mimo ze wszystko jest ok..
Błąd 3 MAP sensor lub jego obwód - wiekszość testow wg. manuala sprowadza sie do elementow ktorych u mnie juz nie ma pod maską (takich jak control box) przyczyna ta sama - bo wstawilem duala i takie coś juz nie wystepuje u mnie...

Ogólnie sprawdziłem co sie dało z manualem w reku, wszystkie bezpieczniki kostki etc... i nic nie znalazlem...
ALE! za którymś odpaleniem z rzedu zaczął poprostu normalnie chodzić..!?!? I nie mam zielonego pojecia dlaczego i co to było, domniewam że przyczyną mogło być to że stal na wilgotnej trawie przez miesiąc, a padało do tego sporo i poprostu gdzieś tam sie wilgoć zalęgła i był jakis slaby styk i moze poprostu wszystko doschło w pewnym momęcie.... nie wiem...
Grunt, że działa :D