Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rysy na szybie

[H] Dylu [H]
25-03-12, 04:33
Siemano ;)

Niestety tej zimy moja nowa cudowna skrobaczka do szyb zrobiła mi na przednim okienku kilka drobnych, ale kłujących w oczy rys :rolleyes:

Czy znacie jakieś metody aby się ich pozbyć nie pogarszając przy okazji sytuacji ?? :o

Będę wdzięczny za jakieś rady ;)

pzdr.
Dylu

embargo
25-03-12, 11:18
Polerowanie szkła za pomocą polerki rotacyjnej + pad filcowy specialny do szkła i czysty (biały) tlenek ceru, o ile szyba nie ma powłok atermicznych itp...

Son - Goku
25-03-12, 13:17
dobry pomysł by był gdyby to była zwykła szyba.

Ale przecież nie możemy polerować jej,gdyż przednia szyba jeszcze jest oklejana w razie stłuczki. . .

SajmonLP
25-03-12, 13:42
Ale ona jest oklejana wewnątrz ? Czy ten model ma inaczej ?

sweet
25-03-12, 14:25
Można bez obaw polerować
Tak jak pisał embargo polerka z filcem + jakiś tlenek ceru/mleczko do szyb i jedziemy z tematem.
Dla grubszych rys są jeszcze papiery tylko trzeba uważać żeby załamań nie porobić;)

[H] Dylu [H]
25-03-12, 15:15
Odnośnie tlenku ceru, cytat z innego forum:

Wybij sobie z głowy polerowanie przedniej szyby tlenkiem CERU. Zmieniony kształt szyby powoduje rozwatstwianie światła wpadającego przez przednią szybę, koszmarnie szybkie męczenie się wzroku itp.

Czy samo polerowanie jakimś delikatnym mleczkiem ma sens ??

sweet
25-03-12, 15:33
Na rysy, których nie wyczujesz paznokciem - jak najbardziej.
Osobiście w autobusach robiłem parę razy szyby przednie z rysami gdzie czuć było ładnie pod paznokciem. Wiadomo, że robiąc papierami itp to szyba robi się cieńsza, pewnie traci na wytrzymałości no ale co zrobić - firma chciała zaoszczędzić na wymianie szyby to się dziergało i przechodziło dalej ;).
Ja szyby tylko na mleczku poleruje ale mleczko jak już pisałem drogie.

[H] Dylu [H]
25-03-12, 15:47
Ja szyby tylko na mleczku poleruje ale mleczko jak już pisałem drogie.
Tańsze niż taka szyba ;) Jakie mleczko polecasz ??

sweet
25-03-12, 16:59
Polecić to mogę w sumie tylko to, którego używam w pracy. Innych nie tykałem ale to "robi robotę" Mleczko od 3M
http://glass24.pl/c-70_233/chemia-do-polerowania.html
Pierwsze dwa w białych butelkach 0.1l i 1l. Można gdzieś pewnie na necie taniej poszukać ale taka pierwsza lepsza oferta żeby było widać które

[H] Dylu [H]
25-03-12, 18:34
Dzięki :)

I co mam szanse tym "zdziałać" ?? :o

embargo
25-03-12, 20:06
Bzdura,
Jeżeli masz talerz np. http://www.all4auto.pl/flexipads-talerz-mocujacy-z-rzepem-125mm-gwint-m14-p157.html który ma miękką gumę o grubości 25mm nie zrobisz żadnych soczewek itp, są to argumenty wyssane z palca, wiem bo polerowałem w ten sposób szyby.

Co do klejonych szyb (wszystkie przednie są klejone ale jest to warstwa folii pomiędzy dwoma warstwami szkła czyli polerując szybę przednią polerujesz szkło a nie ową folię.

Reasumując: dobry talerz, polerka z obrotami niskimi (0-3000rpm), pad do szkła, i czysty tlenek ceru.

sweet
26-03-12, 00:07
Tylko wydaje mi się, że przeszliśmy już do wyższego poziomu czyli zabawy podkładką z papierami a nie filcem [bo jak rozumiem nawiązujesz do mojej wzmianki o grubszych rysach na papier]
Wracając do samego filcu, oczywiście szybie nie jesteśmy w stanie zaszkodzić. Chyba tyle na ten temat.
Powodzenia w usuwaniu rys ;)

[H] Dylu [H]
26-03-12, 09:32
No to muszę chyba jednak pojeździć i popytać o usługę w miejscach gdzie zajmują się szybami do aut, bo sam się za to nie będę zabierał :o Nie mam sprzętu, nie mam wiedzy ani wprawy w polerowaniu... lepiej oddać to w ręce kogoś, kto wie co robi :p

kurgan
27-03-12, 07:26
wybierz sie do firmy zajmujace jsie detalingiem itp. ew. poszukaj tych co szyby kleja i usuwaja pajaczki. powinni miec sposob na polerowanie

Poll
30-03-12, 10:22
Niestety mnie też to czeka. Bo oprócz rys, mam też masę drobnych odprysków. Nie wiem czy od skrobaczki, bo dopiero teraz widoczne... I chyba też pojadę do zakładu, gdzie zajmują się szybami.

Son - Goku
30-03-12, 22:41
Każdy je ma jak długo auto użytkuje.

U mnie bolesne jest w kierunku słońca jechać.

Widzi się każdą ryskę.

jozek_marek
31-03-12, 12:38
Tak ode mnie - nie jestem specjalistą w dziedzinie szkła, ale kiedyś widziałem jak ręcznie były szlifowane krawędzie szkła, konkretnie laminowanego (bezpiecznego) - jak przednia szyba w samochodzie.
Formatka szklana podczas szlifowania strasznie się grzała. Obawiam się, że podczas polerki również powstaje wysoka temperatura. Czy temperatura nie będzie miała żadnego wpływu na folie, szybę klejoną?

ziban6699
31-03-12, 13:33
Ja moge napisac cos na ten temat bo mam doczynienia z szybami.
Jesli chodzi o polerki szyb laminowanych nic sie nie dzieje jesli tylko nie przegrzejesz szkla.
Masz do tego specjalna paste aby nie przegrzewac szyb oczywiscie sprawdzasz reka czy sie nie jest ciepla.
Idzie zrobic to samemu lecz zalezy to tez od rys jakie sa na szybie nie wszystkie da sie spolerowac poniewaz sa za glebokie.
JEsli bedzie sie dlugo polerowac taka ryse ktora jest gleboka to powstanie wglebienie nie fajnie to wyglada.
Dotyczy sie to szyb hartowanych jak i zespalanych i laminowanych

SCKAPE
31-03-12, 17:14
Odrobinke mam do czynienia z szybami (tyle że nie samochodowymi) dosyć mnie zaskoczylo co napisałeś bo hartowane szyby sie na ogół poleruje przed hartowaniem - chodzi mi o ranty itd.
To tylko taki OT bo nie wiedziałem że z taką szybą da sie coś zrobić i się nie rozsypie..

ziban6699
31-03-12, 17:45
Przed hartowaniem jesli szyba ma rysy sa odstawiane mozna je polerowac przed jak i po.
Jesli chodzi o jakies ranty rowniez ta sama procedura.

SCKAPE
31-03-12, 17:53
o spoko!
poprostu nie wiedziałem i byłem ciekaw..;)

ziban6699
31-03-12, 17:56
Napisalem to co wiem.
Ale jesli nie jestes--cie pewni tego co napisalem pytajcie innych zrodel :)

Poll
06-04-12, 11:33
A da się może jakoś chwilowo zamaskować odpryski i ryski? Może mleczkiem jakimś. Chodzi mi o ręczną polerkę ; ) U mnie jest tragedia wręcz. Nie wiem czy wcześniej nie było coś nałozone, bo ryski to od skrobaczki, ale odpryski kropkowe dopiero po zimie...

szczwanyhenio
06-04-12, 16:16
słyszałem że drobne rysy można zniwelować pastą do zębów
próbował ktoś ??