PDA

Zobacz pełn± wersję : Dziwne wpadanie pedału sprzęgła i hamulca

sledzik
22-03-12, 18:30
Najlepiej zobrazuje to filmik.

http://www.youtube.com/watch?v=uPUhCIVISBg&feature=youtu.be

W skrócie :
- przy delikatnym mu¶nięciu nog± pedału sprzęgła ten w ogóle nie odbija, a czasem wręcz wpada w sam± podłogę, wystarczy go raz podnie¶c nog± i przypompować i można dalej z niego korzystać, aż do kolejnego "mu¶nięcia".
- podczas mocnego wci¶nięcia pedał normalnie odbija i działa jak należy.
- pedał ma luz mniej więcej do połowy drogi wci¶nięcia, jeżeli naciskamy go bardzo powoli to jest dokładnie tak samo jakby¶my go musneli nog± - wpada w podłogę i trzeba pompować.

- pedał hamulca ma podobne objawy, ale 10 razy rzadziej (nie zdażyło mi się na akurat na filmiku żeby wpadł).

Układ jest zalany nowym płynem, odpowietrzony.

oto zdjęcie mechanizmu http://i0.simplest-image-hosting.net/thumbnail/2012-03-22-17-42-15.jpg (http://simplest-image-hosting.net/jpg-0-2012-03-22-17-42-15)

Van_Dal
22-03-12, 19:35
sprawdĽ wysprzęglnik albo pompę hamulcow±. czy czasem nie ma przecieków

Kriss91
22-03-12, 19:36
Na pewno wszystko dobrze odpowietrzone? Co do sprzęgła jedn± z bardziej prawdopodobnych opcji jest uszkodzony wysprzęglik.

subbug
22-03-12, 20:04
- przy delikatnym mu¶nięciu nog± pedału sprzęgła ten w ogóle nie odbija, a czasem wręcz wpada w sam± podłogę, wystarczy go raz podnie¶c nog± i przypompować i można dalej z niego korzystać, aż do kolejnego "mu¶nięcia".
- podczas mocnego wci¶nięcia pedał normalnie odbija i działa jak należy.
- pedał ma luz mniej więcej do połowy drogi wci¶nięcia, jeżeli naciskamy go bardzo powoli to jest dokładnie tak samo jakby¶my go musneli nog± - wpada w podłogę i trzeba pompować.

Pomaga wymiana pompki sprzęgła... Choć twoja wygl±da na ok, bez przecieków.

A doraĽnie podkręć ¶rubę regulacji skoku jałowego pedału sprzęgła (to ta ¶ruba w okolicach tej czarnej gumki - osłaniaj±cej tłoczek pompki sprzęgła).
Musisz odkręcić ta nakrętkę M12 (kontra) i wykręcić tłoczek tak aby skok jałowy był jak najmniejszy - powinno pomóc.
Lekki nacisk pedału na tłoczek jest do zaakceptowania.
Jednak nie należy zapominać ze wtedy tłoczek pompy sprzęgła jest cały czas lekko "naprężony". Nie mniej jednak o to chodzi aby cały czas było ci¶nienie.
Powoli rozgl±daj się za now± pompk± sprzęgła(być może gumki - uszczelki już skorodowały) albo obejrzyj czy nie ma wycieków z wysprzęglika czy zbiorniczka i je zlikwiduj.

sledzik
22-03-12, 20:04
wysprzęglik nie cieknie, odpowietrzałem na nim układ sprzęgła i dokładnie obejrzałem.

Ten pod pedałem chyba też nie wygl±da najgorzej ?

Powiedzcie mi - jest jedna pompa od sprzegla i hamulca ? bo mam w±tpliwo¶ci czy to może nie ona, bo jak zaczyna na drodze ¶wirować to zazwyczaj jedno, a po kilkunastu sekundach drugie.

subbug
22-03-12, 20:09
Pompa jest inna. Hamulec ma swoje serwo i swoj± pompę hamulcow±. Sprzęgło ma tylko swoj± pompę hamulcow±. A czym zalałe¶ układ? Może masz poniżej minimum w zbiorniczkach?

sledzik
22-03-12, 20:30
dolewałem - nie pomaga.
z hamulcy delikatnie cieknie, prawdopodobnie z tylnego prawego (mechanik co¶ tam burkn±ł jak zawieszenie robił z tyłu) - co 1000km musze dolać bo zostaje połowa płynu w zbiorniczku.
ze sprzęgła nie ubywa.

mam takie głupie wrażenie że układ sprzęgła łapie gdzie¶ lewe powietrze, a luz na pedale chyba kieruje mnie w przypuszczenia, że to może być wina pompki sprzęgła (tej do której podł±czamy pedał sprzęgła)...

subbug
22-03-12, 20:34
Wyreguluj ten skok jałowy pedału sprzęgła, a w skrócie zlikwiduj go! POMOŻE!
I zapomnisz o tym że masz co¶ ze sprzęgłęm... Po prostu wykręć tłoczek pare obrotów. Jak to zrobić masz wyżej.
A czemu pedał hamulca nie odbija - masz już odpowiedĽ. Swoj± drog± ja bym się bał jeĽdzić bez hamulcy... W hankach i tak słabe a już dziurawe to wole nie my¶leć co się może stać...
Hamulec i sprzęgło to dwie różne rzeczy nie zależne od siebie a jedyn± ich cech± wspóln± to to że używasz tego samego płynu do napełnienia uka±du hydraulicznego.