Zobacz pełną wersję : Pekniety kolektor wydechowy w D16Y7, co teraz mam zrobic ??
Chlopaki mam civica coupe 1997rok z silnikiem D16Y7. Ostatnio zaczoł cos pierdzieć, otwieram masek i patrze ze sonda lambda jest luźna... Wiec ściaglem blaszana osłone kolektora wydechowego, patrze a tam pekniecie na długosci ok 6cm przez sam środe otworu na sonde lambde. Szukałem na formu i wyczytałem ze mozna pospawac ten kolektor, ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie spawac rowniez sonde lambde. Czy moze jednak kupic jakis inny kolektor, ponac pasuja od innchy civicow (nie ma wtedy katalizatora) Czy wiecie moze od jakiej wersji mam szukac takiego kolektora ?. Mowiliscie rowniez na forum ze mozna kupic jakis tunningowy, tylko moje pytanie brzmi ile cos takiego kosztuje i gdzie mozna to bez wiekszego problemu kupic... ??
Czekam na wasza pomoc i podpowiedzi... :(
Pozdrawiam
Tomek
Pasują np. od D16Z6 itp . w sumie wszystkie D serie powinny pasować ,a co do sportowych to np .allegro :http://allegro.pl/item208016195_kolektor_wydechowy_sportowy_honda_ci vic_integra.html , albo poszukaj w dziale giełda .
POZDRO
ponac pasuja od innchy civicow (nie ma wtedy katalizatora)
najlepiej od 16z6.za stowke do mozna trafic jak sie donbrze zakrecisz.
jest o niebo lepszy od tego co masz teraz
Mowiliscie rowniez na forum ze mozna kupic jakis tunningowy, tylko moje pytanie brzmi ile cos takiego kosztuje i gdzie mozna to bez wiekszego problemu kupic...
licz 400zl wzwyz,ale wiekszosc tych kolektorow to chinski shit ktory trzeba szlifowac zeby cos dal.
btw a to ze pekl CI kolektor to podobno czesta przypadlosc w y7
cala D seria podchodzi na szczescie wiec bierz uzywke od d16z6 lub d16y8 jak znajdziesz (srednio 120-150 zl), no chyba ze masz wiecej niepotrzebnej kasy to wtedy kombinuj z kolektorem z allegro czy ebaya (pytaj uzytkownika merfi), ale to jak powiedzieli juz koledzy jest koszt min. 400-500 zl.
nie oplaca sie spawac tego z y7 bo slaby jest, a pozatym nie wiadomo ile znow wytrzyma
Chlopaki mam civica coupe 1997rok z silnikiem D16Y7. Ostatnio zaczoł cos pierdzieć, otwieram masek i patrze ze sonda lambda jest luźna... Wiec ściaglem blaszana osłone kolektora wydechowego, patrze a tam pekniecie na długosci ok 6cm przez sam środe otworu na sonde lambde. Szukałem na formu i wyczytałem ze mozna pospawac ten kolektor, ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie spawac rowniez sonde lambde. Czy moze jednak kupic jakis inny kolektor, ponac pasuja od innchy civicow (nie ma wtedy katalizatora) Czy wiecie moze od jakiej wersji mam szukac takiego kolektora ?. Mowiliscie rowniez na forum ze mozna kupic jakis tunningowy, tylko moje pytanie brzmi ile cos takiego kosztuje i gdzie mozna to bez wiekszego problemu kupic... ??
Czekam na wasza pomoc i podpowiedzi... :(
Pozdrawiam
Tomek
Kup inny kolektor ja kupowałem niedawno od kumpla i dałem mu 70zł :d nowego kata wstawiłem kawałek dalej w 20 minut :d