Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wypadanie zapłonu D14Z6

deadzone
21-03-12, 11:42
Witam was ;) mam pewien problem ze swoim d14z6 - wypada mi zapłon. Objawy są następujące :
- na postoju przy 800obr/min i tak do około 3,5k obrotów trzymając pedał gazu w jednej pozycji słychać i czuć jak wypada jeden tłok - "telepie" samochodem. Przy jezdzie na gazie występują strzały z tyłu - słyszalne w okolicach tłumika końcowego. Świece mam nówki Beru, Cewki już podmieniałem i dalej jest to samo. W innym samochodzie ( w drugiej takiej Hance) cewki działają OK. Gdzie można szukać przyczyny ? Dodam że na benzynie i gazie jest to samo - nie ma żadnej różnicy. Instalacja gazowa jest bez zarzutu.

Z góry dzieki :)

LemonR
21-03-12, 12:42
Gdzie można szukać przyczyny ?

Czujnik położenia wałka warto sprawdzić.

rafal
21-03-12, 16:20
A czy czasem ewentualne uszkodzenie czujnika wałka nie powinno pociągnąć za sobą jakiegoś błędu 'check engine'?

xadrian
21-03-12, 19:39
U mnie wypadnie zapłony było spowodowane uszkodzonym wtryskiem. Wymieniłem całą listwę i problem zniknął.

Sheiva
21-03-12, 22:37
Przede wszystkim sprawdź ustawienie zapłonu. Następnie jak masz możliwość, to podmień z kimś kopułkę i palec, jak nie, to chociaż przeczyść i zdaj relację.

piter7766
21-03-12, 22:50
Przede wszystkim sprawdź ustawienie zapłonu. Następnie jak masz możliwość, to podmień z kimś kopułkę i palec, jak nie, to chociaż przeczyść i zdaj relację.
Dajta spokój,w D14Z6 nie ma możliwości regulacji zapłonu,nie ma kopułki,nie ma palca,nie ma kabli zapłonowych i...zdenerwowałem się trochę:D

Sheiva
21-03-12, 23:16
Założyłem, że chodzi o Mini-me, nie wziąłem pod uwagę, że nowsza technika też zawodzi ;P

deadzone
22-03-12, 00:08
hehe :P byłem u jednego Hondziarza dzisiaj i powiedział mi że jest możiwe iż albo przestawił się rozrząd co jest mało możliwe albo problem tkwi w "sklepanych" zaworach czyli są za małe luzy zaworowe i dlatego może wyrzucać bo iskra się nie wstrzela dobrze i temu telepie i strzela. Uszczelke mam nówkę komplet więc chyba oddam na regulację. Ciekawe jakie będą efekty.

Jeśli chodzi o wtrysk - problem występuje tak samo na gazie jak i na benzynie więc wtryski odpadają ;/
Uszkodzenie czujnika polozenia wału daje na deskę check engine a taki się nie świeci więc też chyba odpada ;/
I zapłonu też nie da się regulować bo na początku nawet sam tak pomyślałem ale cóż.. To już "nowsza" technologia i nie ma takiej możliwości :P

LemonR
22-03-12, 07:56
wypadnie zapłonu też powinno skutkowac czekiem więc to nie jest takie oczywiste ale trop z zaworami też dobry

pioootr
07-11-13, 22:52
deadzone znalazłeś przyczynę wypadania zapłonów?