PDA

Zobacz pełną wersję : oryginał czy nie oryginał?

Tiolemsizetjukej
27-06-07, 14:04
Chłopaki i dziewczęta :d mam takie pytanie: czy na oryginalnych elementach karoserii (maska, belka między reflektorami, zderzak) są jakieś oznaczenia które pozwalają stwierdzić że zakupiona maska jest oryginalna, a nie jest badziewiastym zamiennikiem? po czym odróżnić przypadek nieoryginału (przed założeniem) ?

NatiSanelEG4
29-06-07, 11:53
jeżeli kupujesz od kogoś już polakierowane elementy to ciężko jest stwierdzić czy to zamiennik czy nie.... maska od wewnątrz ma wnęki ... możliwe jest że przy lakierowaniu zamiennika nie pomalowane zostaną jej fragmenty, poza tym jeżeli kupujesz oryginalną maskę to musisz pamiętać, że ma ona swoje lata i będzie to po niej widać. Zamienniki poza tym wykonane są z cieńszej blachy...

Tiolemsizetjukej
29-06-07, 14:39
no tak... a nie ma jakichs oznaczen wybitych na elementach gdzies? poradzcie jak kupic DOBRA oryginalna maske i belke miedzy reflektorami.

belke kupowac razem z okularami czy niekoniecznie (okulary mam proste, a belka wygieta nieznacznie jest) a moze ja prostowac? chcialbym zeby auto powrocilo do stanu sprzed stluczki :(

wiec... gdzie, co i jak??

dzieki z gory za pomoc

redzikm
29-06-07, 15:59
Myśle że dobrym rozwiązaniem byłoby poszukanie tych elementów z naklejkami typu "honda of america" na belce, czy cos w tym stylu. Na masce tez bodajze sa takie naklejki od spodu. A zderzak oryginalny to znajdziesz uzywany zdjęty poprostu z hondy.
Szukaj samochodów do rozbiórki i zbieraj graty. Powodzenia.

dark
06-07-07, 23:57
czyli jak kupie np. nowy zamiennik zderzaka przedniego i bede mial wypadek to rzeczoznawca nie zorientuje sie ze to jest nieorginal??

Lcfr
12-07-07, 18:29
Myśle że dobrym rozwiązaniem byłoby poszukanie tych elementów z naklejkami typu "honda of america" na belce, czy cos w tym stylu. Na masce tez bodajze sa takie naklejki od spodu. A zderzak oryginalny to znajdziesz uzywany zdjęty poprostu z hondy.
Szukaj samochodów do rozbiórki i zbieraj graty. Powodzenia.

to chyba najlepszy pomysł własnie
w sumie tych naklejek (z klapy) nie mozna/nie warto/nie ma jak podrobic i dlatego jezeli juz są to duże prawdopodobieństwo ze bedzie to oryginał.

czyli jak kupie np. nowy zamiennik zderzaka przedniego i bede mial wypadek to rzeczoznawca nie zorientuje sie ze to jest nieorginal??

moze sie zorientowac... ale w przypadku tak starego auta i tak ma to juz male znaczenie.
Wiekszy problem jest w tym ze zamienniki słabo pasuja ;/
czasem jest spory problem ze zgraniem elementów.

dark
13-07-07, 03:36
moze sie zorientowac... ale w przypadku tak starego auta i tak ma to juz male znaczenie.

dlaczego ma to male znaczenie??

Nowy Kubi
21-07-07, 19:11

Zakładałem nowy zamiennik zderzaka i to niby nawet w wersji "pod lakier", drozszy od tego czarnego za 100 zł z allegro. I po pomalowaniu wygladal duuużo gorzej, miał fakturę a nie gładkość oryginału (trzebaby było cały szlifować, a nie o to chodziło - był pod lakier), na płaszczysnie dochodzącej do maski widac było jakby fale.

Ogólnie duzo lepiej kupić używke oryginał, tak teraz uważam.

matss17
11-09-08, 20:05
Doradzcie mi co zrobić, robie blachare i konieczna jest wymiana przedniej maski. Ponieważ u góry przy szybie pęcherze przeszły na wylot blachaż twierdzi ze jak zrobi wstawke to wyjdzie po jakimś czasie znów.. doradził wymiane maski. Spoko tylko teraz jaką kupić cholera :/ znalazłem to

http://moto.allegro.pl/item435225967_honda_civic_h_b_maska_pokrywa_silnik a_nowa_1992_95.html

Moge też kupić orginał, tyle że kosztuje 450 zł Mam dylemat płacić za 12 letni orginał 450 czy za nowy zamiennik 350 zł

Cholera co ma wieksze szanse na przetrwanie??
12 letni orginał czy nowy zamiennik???

Blend
11-09-08, 21:12
Kupuj oryginał. Tylko w tedy masz gearancję że będzie pasował idealnie

matss17
11-09-08, 22:27
zamiennik nie leży idealnie?

Martin_urs
11-09-08, 22:32
Jeśli chodzi Ci o maske to kup z laminatu - same plusy :D lekka, nie rdzewieje...

matss17
11-09-08, 22:43
Odkształca się

Kupię chyba ten zamiennik za 380 który zaoferował mi blacharz, powiedział ze często robi na takich zamiennikach i jest OK