PDA

Zobacz pełną wersję : VTEC light do kontrolki MIL (CHECK) bez odłączania ?

nici_ezg
19-03-12, 15:50
Witam , mam pytanko , czy jak podłącze kabelek VTS do przewodu kontrolki MIL , nie odłączając funkcjonalności lampki check to nie uszkodzi się komputer ? Nawet w chwili kiedy jadąc na Vtecu jakimś cudem będzie musiała zaświecić się MIL to nic się nie stanie ?

Mam nadzieje ,że dobrze opisałem patent :)

piroman
19-03-12, 15:59
komputer zapala lampkę check podając na nią stan niski (czyt. masę), a na zaworze vtec-a w momencie załączenia masz stan wysoki (czyt. 12V), więc po pierwsze lampka nie będzie Ci świeci przy załączeniu vtec-a a po drugie może się uszkodzić w komputerze obwód wyjściowy sterujacy lampką.

nici_ezg
19-03-12, 16:00
Dziękuje . Wszystko w temacie. Myślałem , że na MIL-a leci plus bo nie sprawdzałem jeszcze.

SorryAleNiChu
19-03-12, 19:57
Rozwiązanie tak na szybko ;)

W teorii możesz podłączyć się pod kontrolkę bocznikowo, kwestię napięcia załatwić poprzez przekaźnik (sygnał z vtec 12V na cewkę, a na styki 2V zasilana zegarów), w celu zabezpieczenia obwodu kontrolki MIL zastosować diodę.

Maskunt
19-03-12, 20:01
Albo wsadzić dodatkową diodę odpowiadającą za VTEC.

nici_ezg
19-03-12, 20:44
Będzie dodatkowa dioda . Po prostu na szybko tak wpadłem na taki pomysł , nie mam schematu jeszcze do tego i nie mogłem zobaczyć jak to jest rozwiązane . Walnę gdzieś jakąś dyskretną diodę . Dziś dobierałem się do kompa i zauważyłem ,że ktoś wyprowadził sobie kabelki trzy i po pinoucie doszedłem wlasnie ze to od vteca , MIL i gnd . W jakim celu ? nie wiem . Pomyślałem że może do tego celu właśnie :)

emg
20-03-12, 09:27
wstawiasz diodę na zielono pomarańczowym od lampki do kompa - paskiem na diodzie w kierunku kompa i przekaźnik, który po załączeniu vteca poda masę na ten kabel między lampką a diodą

albo wstawić sam przekaźnik ze stykiem przełączanym na kabelek zielono pomarańczowy - styk 30 do lampki, styk 87a do kompa, styk 87 do masy. Zasilanie pod zawór vteca i masę

SorryAleNiChu
20-03-12, 14:36
Wszystko już zostało wyjaśnione, jak coś to dołączam schemat jak to masz podpiąć.

KLIK (http://images35.fotosik.pl/1255/599150ce3b9c710d.jpg)

.

stoowa
21-03-12, 21:45
nalezaloby sie zastanowic czy sterowac cewka przekaznika bezpośrednio czy wykorzystać jeszcze jakiś tranzystorek do tego zeby nie obciazac prądowo Vitka...

nici_ezg
22-03-12, 07:03
Hm , cewka przekaźnika to znikome obciążenie.

A w moim przypadku lampka mil odpada. Shiflight będzie dziś także nie mogę dodać kolejnej f-cji do jednej mampki bo potem zgłupieje jak ona się zaświeci . Będzie dodatkowa dioda , pomyślę tylko gdzie? Z dotychczas widzianych projektów , najbardziej podobał mi się patent na zmianę całego podświetlenia konsoli . Dla mnie bajeczka:)

emg
22-03-12, 19:04
to wyjście jest przygotowane pod obciązenie - solenoid to też cewka, która bierze więcej prądu od przekaźnika