PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie na temat zawieszenia ?

ciapek1
18-03-12, 22:27
Witam.
Pytanie jest takie ?
Założyłem felgi 7'' opona 195/50/15 delikatnie wystają poza błotnik około pół cm przy naszych drogach jak zawieszenie dobije to obcierają o nadkole. Zastanawiam się nad zmiana sprężyn. Czy twardsza sprężyna wyeliminuje problem ? I czy na seryjnych amortyzarorach można założyć trochę niższą sprężynę ? Jak tak to może ktoś napisać jakich mniej więcej szukać ?

Powiem jeszcze że felg nie chce zmieniać bo te mi się podobają .

czy tego typu zabieg ma sens ?
http://moto.allegro.pl/sp...2153273720.html

Proszę o jakieś rady bo szkoda mi opon bo to przycieranie na pewno na nie dobrze nie wpływa ;)

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?135299-EG4-MPFI-by-CIAPEK

maciu$
19-03-12, 00:21
Masz po prostu źle dobrane felgi, a chcesz jeszcze zepsuć zawieszenie? Zawias ma pracować, a nie wyglądać.
Na serii w teorii możesz wrzucić sprężyny do -40mm.

muirawa
03-04-12, 22:28
Panowie mam pytanie odnośnie zawieszenia w Civicu VI gen. a mianowicie ; chcę zamontować stabilizatory do swojego EJ9 , przednie dolne wahacze nie są przystosowane do stabilizatorów( brak otworów ), czy bez problemu włożę wahacze ze stabilizatorem z Civica VI gen. MB, MC ( ogólnie z angielki ) bądź z rovera serii 400 ?????? chodzi mi czy będą pasowały w miejsce tych seryjnych z ej9?????

Gorliś
03-04-12, 23:29
Nie. W angolu sa inne wahacze niz w pozostalych 6genach, angol ma w sumie blizej do 5gena;)

lukaszwwl
07-04-12, 08:51
witam
nie będę zakładał nowego tematu.
mam problem z zawieszeniem z przodu samochodu, coś cyklicznie chrupie podczas toczenia się samochodu, tak jakby o coś obcierało koło, odgłos raczej dobiega od koła ( tarczy, zacisku) jak jadę trochę szybciej powiedzmy 25 km/h nic takiego nie słychać. Gdy cofam i zahamuję czasami ale nie zawsze słychać takie chrupanie tylko że mocniej. Co to może być ? stare tarcze choć zwihrowane nie są, nic nie bije mi na kierownicy. Dziś wybiorę się na szarpaki ale każde propozycje mile widziane

CRX1
07-04-12, 12:04
Może Ci ocierać nadkole ,kończące się klocki,chrupanie też może pochodzić od przegubu półosi ,trzeba poprostu sprawdzić ,która strona i przeglądnąć .