Zobacz pełną wersję : CIVIC 5 D wymiana silnika
Witam
posiadam Honde Civic 1.6i LS symbol silnika D16Y3 SOHC 113 KM (po prawej stronie kierownica)
Problem przedstawia sie tak że zatarł mi sie silnik w wyniku awarii pompy olejowej...
Teraz tak: problemem jest to że jestem w irlandii i na tutejszych szrotach nie możemy znalesć silnika D16Y3 SOHC
Wpadlismy na pomysła że kupimy jakis inny silnik z hondy 1.6 i przełożymy tylko głowice...
I teraz moje pytanie czy jest to wogóle wykonalne ????
Czy głowica z mojego SOHC będzie pasować do BLOKU silnika np. 1.6 SOHC V-TEC D16Y2 o mocy 126 KM lub B16A2 SOHC V-TEC o mocy 160 KM do innego Bloku silnika, nie ważne z jakiego rocznika tylko żeby był 1.6
No i jak się to ma do mojej skrzyni biegów ???
Bracia POMOCY bo jeżdzę zastępczym Mazda 323 1.4
Głowica od D16Y2 będzie pasować, od B16A2 już napewno nie. MOżesz jeszcze szukać np. D16Z6 czy D16Y8 wszystkie VTECowe, tlyko wtedy cza jeszcze kompa zmieniać żeby się vtec włączał.
Ale jesteś pewny, że awarii uległa tylko głowica???
Głowica od D16Y2 będzie pasować, od B16A2 już napewno nie. MOżesz jeszcze szukać np. D16Z6 czy D16Y8 wszystkie VTECowe, tlyko wtedy cza jeszcze kompa zmieniać żeby się vtec włączał.
Ale jesteś pewny, że awarii uległa tylko głowica???
Źle zrozumiałes, szukam blok silnika od jakiegos 1.6 a głowice chcę zostawić, bo moja jest dobra.
o szit ale hardkor :szok szok szok : :uu:
zgadzam się z Cairo - po awarii pompy i obiegu oleju z silnikiem może być mocno nieciekawie no i nie sądze że tylko głowica do wymiany ...
no to wszyscy źle zrozumieli :)
A nie lepiej wstawić tam kompletny silnik bez przerzucania głowicy? Skrzynie są wymienne w większości przypadków.
Btw. ciekawe pojazdy masz w podpisie :up:
A nie lepiej wstawić tam kompletny silnik bez przerzucania głowicy? Skrzynie są wymienne w większości przypadków.
Btw. ciekawe pojazdy masz w podpisie :up:
Chodzi o to ze silnika 1.6 tu nie moge dostać (co za kraj) wiec szukam nawet samego bloku i chcę się dowiedzieć jaki blok podejdzie do mojej głowicy (po ogledzinach wynika że jest dobra)
Co do pojazdów militarnych jakie posiadam nie tylko w opisie, to takie moje hobby (czyli rosyjskie pojazdy militarne ale tylko ciężarówki i gąsienicowe, nic mniejszego-używane w wojnie Afgańsko Rosyjskij 1979-89) tak dla ciekawosci pojazdy te kosztują mniej więcej jak Honda rocznik 97 tylko ich spalanie jest przerażające (bęzynowe silniki) na trasie srednio 50-60 litrów/100 km przy prędkosci max 55 km/h a w ciężkim terenie liczymy X 2 i wcale nie przesadzam... No cóż każdy ma jakiegos jobla :)
Zapraszam na IV Międzynarodowy Zlot Pojazdów Militarnych w Bornym Sulinowie 16-19 sierpień 2007 gdzie można się przejechać nie tylko moimi pojazdami militarnymi. Oczywiscie na hasło że jest się z forum hondy jedziecie moimi pojazdami za Free. :chinczykk:
To napewno podejdzie Ci blok D16y2, D16Z6,D16y7, D16y8 tylko w tym ostatnim jest chyba odb2 więc nie wiem czy nie bedzie jakiś problemów z elektroniką.