Zobacz pełną wersję : CB Radio - gdzie macie zamontowane w swoich 5D?
Witam
Mam prośbę do wszystkich posiadaczy CB w civicach. umieście fotki albo opisy zamontowania ich w aucie.
Jutro porobię fotki i zamieszczę je wraz z opisem w tym temacie. :)
r0b3rt, poszukaj na forum, bo z tego co pamiętam to był wątek odnoiśnie zamontowanie CB w HOndach, jak używam CB to mam w podłokietniku i jak dla mnie jest to najbardziej potymalne miejsce
jak używam CB to mam w podłokietniku i jak dla mnie jest to najbardziej potymalne miejsce
Mi się tam wmieści, ale tylko jak.... nie jest podpięta antena. Wtyk od anteny jest strasznie długi i wtedy CB bardzo dużo wystaje :(
ja zamontowałem w schowku. nic nie widać, wszystko słychać :d
ja mam jedno radio a anteny na dwoch autach i ciagle radio przekladam wiec wepchnalem je w kieszen na fotelu pasazera a grucha kolo recznego, jak dla mnie dobre rozwiazanie tymczasowe (az nie bedzie drugiego radia)
a ja na dniach kupie radio sterowane z tej gały do gadania ... tzn wszystkie rzeczy sie ustawia na niej... wiec problemu z montażem nie bedzie :)
a ja na dniach kupie radio sterowane z tej gały do gadania ... tzn wszystkie rzeczy sie ustawia na niej... wiec problemu z montażem nie bedzie :)
Rzuć jakimś linkiem do takiego radia bo jeszcze nie widziałem
chyba cos takiego bo tam jest napisane ze samochodowe
http://www.cb-radio.info.pl/sklep/radiotelefony_cb_radio/samochodowe/CB%20radio,COBRA%2075%20WX%20ST,rid,46.html
Ja bym się w to nie pchał... za tą cene można mieć CB Presidenta a każdy kto ma choć troche pojęcia o czym mowa wie jaką firma jest Cobra... Zresztą ocena mówi sama za siebie...
a mi idealnie wchodzi w puleczke przy lewarku skrzyni, idealnie przed skrzynia
lekko zaginam kabalek i smiga
jezdze juz tak od praiwe 2 lat i idealnie jak dla mnie ;p
Rzuć jakimś linkiem do takiego radia bo jeszcze nie widziałem
Nie mam linka i nie pamietam firmy, kupuje od Kuby (kiedys 307 - teraz Leon FR niebieski) bo jego kierowcy w firmie w firmowkach to mieli (2 takie) nigdy nie narzekali, teraz Kuba z tym jezdzi i tez swietnie zbiera i nie zajmuje nic miejsca.... on to ma na antenie ktora nie potrzebuje strojenia, wiec to dla mnie wazne bo bede wypinal CB tak jak radio i bral do domu jakby sama sluchawke :) wiec wypas :)
ja mam radio cobra na dobrze dostrojonych antenach i nie narzekam minusem jest zle polozony glosnik (radio musi lezec do gory nogami chyba zeby bylo dobrze slychac chyba ze masz glosniczek)ogolnie z cobry i anteny sirio 160 cm wmontowanej na stale w dach jestem bardzo zadowlony, a ostatnio jezdze na cobrze+ president florida chyba (ta krotka) i tez rewelka.
jezdzilem tez na radiu ktore ma wmontowane przyciski do zmiany kanalow itp. w gruche ale juz par razy sie zlapalem na tym ze niechcacy zmienial sie kanal na radiu i mialem cisze przez dluzszy czas nie wiedzac czemu, jak dla mnie im radio ma mniej bajerow tym sie sprawniej go uzywa :) Yo
Niestety nie udało mi się zrobić fotek bo aparat mi gdzieś wcieło. Przynajmniej napiszę jak to u mnie wygląda. Mam radio alan 100plus i antene midland ML-145, radio mam zamocowane do fotela kierowcy od strony drzwi a gruszka do schowka po prawej stronie kierownicy. Antena z tyłu dachu.
A oto jak wygląda to u mnie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77cb062ac4931329.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7fbc109cb280e35.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a91d9762d650e813.html
ja z kolei mam u siebie zamontowane radio na bocznej ściance środkowej konsoli pod kierownicą :aloha:
myślałem że będzie mi zawadzało o nogę ale bez problemu tam sobie siedzi :) tylko jeszcze gruche będę musiał gdzieś umieścić :speszony:
ja dzis sobie kupiłem antenkę (bo poprzednią mi zapie...) i zamontowałem radio właśnie w tą półeczkę przy lewarku. Panel przedni skierowałem na swoją stronę i podłożyłem klinika pod spód żeby twardo siedziało i jest gitara. Wydaje mi się że to idealne miejsce na radio CB w tym modelu
a mi się wydaje, że to miejsce jest z dupy, radio się tam ledwo mieści i wygląda to strasznie na siłe,
ale niestety lepszego pomysłu nie mam, i też trzymam tam
znaczy w sumie mam pomysł, tylko jest nieco inwazyjny, możnaby wywiercić otwór w podłodze podłokietnika tak aby wtyk antenowy po włożeniu radia do podłokietnika cały wszedł jeszcze niżej, wtedy chyba było by OK, bo teraz z powodu bardzo długiego wyku pół radia wystaje
ja wyjąłem schowek po lewej stronie kierownicy i tam wcisnąłem radio, siedzi ścisło i nie potrzeba nic skręcać, nie przeszkadza w kierowaniu tylko gruszkę trzymam w drzwiach bo nie chcę dziurawić tapicerki przyzwyczaiłem się do tego i jest gitara
pozdr.
a mi się wydaje, że to miejsce jest z dupy, radio się tam ledwo mieści i wygląda to strasznie na siłe,
ale niestety lepszego pomysłu nie mam, i też trzymam tam
znaczy w sumie mam pomysł, tylko jest nieco inwazyjny, możnaby wywiercić otwór w podłodze podłokietnika tak aby wtyk antenowy po włożeniu radia do podłokietnika cały wszedł jeszcze niżej, wtedy chyba było by OK, bo teraz z powodu bardzo długiego wyku pół radia wystaje
JA mam w planach za kilka dni montaż CB w tym miejscu i juz wiem że montaz bez wycinania czegokolwiek w tym miejscu nie sprawdza się gdyz radio pratycznie zawadza o lewarek, dlatego tez mam zamiar wyciać w tylnej sciance tej wneki okrągły otwór na wtyczke od anteny i w związku z tym mam pytanie czy ktoś już to robił i czy da sie to wykonać??chodzi mi o to czy nie ma tam za tym plastikiem jakis przewodów itp które uniemożliwiłyby przeprowadzenie tamtedy kabla antenowego i wchodzenia w ta dziure wtyczki???
Moje drugie pytanie odnośnie montazu- któredy prowadziliście przewód antenowy przez auto??JA mam zamiar(przy zamontowaniu radia j.w.) wcianac go pod tunel sodkowy potem pod tylna kanape i gdzies bokiem w bagażniku przez tylna klape na dach. Co sądzicie o takim rozwiażaniu?(obstawiam że będe jedził na zwyklej magnesówce która na noc bedzie wedrowala do bagażnika codziennie)
I pytanie 3- Radyjko bede miał Uniden 520XL i jako że specem od Cb nie jestem to nie wiem jaka antene do niego dobrać czy zwykła magnesówke najtanszą czy od razu zainwestować w coś droższego montowanego na uchwyt na tylnej klapie(to rozwiązanie w moim przypadku bardziej pratyczne , gdyż nie musiałbym zdjenować codzinnie magnesu z dachu co wiąże się z zarysowaniami lakieru (ze wzgleduów antykradziezowych) tylko wystarczyłoby mi odkrecic antene z uchwytu na klapie. Prosiłbym też o polecenie jakiejś w miare dobrej i nie najdroższej anteny.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
ZaMi
I pytanie 3- Radyjko bede miał Uniden 520XL i jako że specem od Cb nie jestem to nie wiem jaka antene do niego dobrać czy zwykła magnesówke najtanszą czy od razu zainwestować w coś droższego montowanego na uchwyt na tylnej klapie(to rozwiązanie w moim przypadku bardziej pratyczne , gdyż nie musiałbym zdjenować codzinnie magnesu z dachu co wiąże się z zarysowaniami lakieru (ze wzgleduów antykradziezowych) tylko wystarczyłoby mi odkrecic antene z uchwytu na klapie. Prosiłbym też o polecenie jakiejś w miare dobrej i nie najdroższej anteny.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
ZaMi
tu ci powiem to co powiedzial moj znajomy, jak zamontujesz na klapie to mniej bedziesz slyszal do przodu.
ja antene zamontowalem u siebie w miejsce spryskiwacza tylnej szyby, trzeba bylo lekko rozwiecic, ale na tyle ze jak bym sie kiedys rozmyslil to bez problemu wloze tam spowrotem spryskiwacz.(spryskiwacza nie zaluje bo i tak psikal jak by chcial a nie mogl)
jestem zadowolonym uzytkownikiem anteny SIRIO o dlugosci 100cm do tego mam radio TTI 880, a z racji wielkosci tego radia nie dalo sie go upchnac niegdzie... jedyne miejsce jakie znalazlem(tak zeby nie bylo na wierzchu i nie korcilo) zamontowalem pod fotelem pasazera, a kozystam z radia po omacku(da sie bez zadnego problemu)
czy da sie to wykonać
Da się, ja tak właśnie robiłem. większych problemów nie było aczkolwiel pomęczyć się trzeba bo plastik sie wygina itd..
któredy prowadziliście przewód antenowy przez auto
pod wykładziną i za tylną kanapę - kilka min roboty. antena na dachu
Prosiłbym też o polecenie jakiejś w miare dobrej i nie najdroższej anteny
ja mam Hustler, wysokość ok 1m. Ciągnie mi około 10 km
ja mam w pobliżu siedzenia fotela koło łydki kierowcy. kabel pociągniety do bagażnika i przez uszczelke w bagażniku na dach magnes.
ja mam w pobliżu siedzenia fotela koło łydki kierowcy. kabel pociągniety do bagażnika i przez uszczelke w bagażniku na dach magnes.
A woda Ci nie leci do środka (po kablu)?
ja mam radio po prawej stronie koło nog pasazera, przykrecone wkretami do konsoli srodkowej
a antena to 150cm magnes, kabel przez tylne drzwi, jesli jest naprawde duuuuuuza ulewa to wtedy po kablu splywają pojedyncze krople wody.. ;)
ja zamontowałem po lewej stronie kierownicy w "schowku"
trzeba było wyciągnąć schowek obciąć jednego bolca i radio po prostu wygląda jakby było montowane seryjnie
http://images24.fotosik.pl/251/1949d06fcb99a9b3.jpg
http://images27.fotosik.pl/250/6af67932e454b467.jpg
obecnie mam tak samo zamontowane, tylko ze gruszkę przełożyłem przez rączkę w drzwiach
ZaMi
Polecam Sirio AS-100 na magnesie, według mnie bardzo dobra antena, u mnie stoi na klapie i jest ok. w dłuższej trasie przestawiam z klapy na dach i mam większy zasięg.
Nie kupuj najtańszej anteny bo jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia i szybciej pewnie wymienisz radio niż potem antene.
pozdrowienia i szerokości :)
ja polecam midland ml145... 150cm, mocny magnes, bardzo fajna antena... wczesniej mialem husltera ic-100 i musze przyznac ze po prostu nie ma porownania - midland duuuuzo lepszy ;)
Panie i panowie jest dramat. kupiłem sobie antenkę do cb alan 1200 (antenka montażowa) i do tego uchwyt na bagażnik (podobno uchwyt był gratis) uchwyt sf 40. I za chińskiego boga nie mogę dopasować tego uchwytu do klapy bagażnika , po prostu krawędź klapy wchodzi poniżej linii dachu i nie da się całkiem otworzyć bagażnika (inaczej jest np. w golfach gdzie cała klapa bagażnika wychodzi powyżej dachu i tam taki uchwyt pasuje idealnie) poradźcie mi jakiego uchwytu mogę użyć, moja honda to hatchback (może jakieś foto?)
Panie i panowie jest dramat. kupiłem sobie antenkę do cb alan 1200 (antenka montażowa) i do tego uchwyt na bagażnik (podobno uchwyt był gratis) uchwyt sf 40. I za chińskiego boga nie mogę dopasować tego uchwytu do klapy bagażnika , po prostu krawędź klapy wchodzi poniżej linii dachu i nie da się całkiem otworzyć bagażnika (inaczej jest np. w golfach gdzie cała klapa bagażnika wychodzi powyżej dachu i tam taki uchwyt pasuje idealnie) poradźcie mi jakiego uchwytu mogę użyć, moja honda to hatchback (może jakieś foto?)
jeżeli tak masz to autko było źle wyklepane? ;)
numer 2 jeżeli nie znajdziesz żadnego miejsca gdzie możesz zamontować swoją antenkę z tym uchwytem to nic innego nie pozostaje jak tylko wiercenie karoserii :rolleyes:,
Wracając do tematu, ja mam zamontowane po lewaj stronie od kierownicy w tzw. "schowku" , a antenkę magnesówkę President Florida http://img518.imageshack.us/img518/6659/im000225np9.th.jpg (http://img518.imageshack.us/my.php?image=im000225np9.jpg)
Między ręcznym a fotelem pasażera, idealne miejsce
r0b3rt znamy sie? z rodzinnych rejonow widze jestes
hmm a możesz podrzucic jakieś fotki z instalacji? Mam dokładnie to samo radio i kombinowałem jak je przymocować w tym schowku po lewej i za żadne skarby mi nie wychodziło jak tam umieścić ten uchwyt do radia.
Wycinałeś coś w plastiku??
Ja zamontowalem u siebie pod fotelem kierowcy, srednio wygodne tak naprawde, wszystko robie po omacku, zeby cos zobaczyc to musze drzwi otworzyc i sie pochylic ostro pod fotel :)
Ale są też zalety, nie plącza mi sie żadne kable, nic sie nie rzuca w oczy, radyjko praktycznie nie widoczne.
Witam, ja to radyjko zamontowaŁem na "wcisk"- nic nie wierciŁem. Aha i przy wciskaniu trzeba wyregulować tymi "śrubami" szerokość, i najlepiej coś gumowego jeszcze wŁożyć pomiędzy plastik, a śruby, żeby się trzymaŁo w jednym miejscu ;) jeżeli się chce wrócić do wcześniejszego wyglądu wystarczy wyjąć radio i wŁożyć póŁkę.
Radyjko trzymam w lewym schowku - pasuje idealnie.
Moje niestety nie chce się zmieścić do schowka :( (President Walker).
Aktualnie przyczepione do środkowej kolumny po prawej stronie od kierowcy (przy łydkach pasażera), ale planuje trochę rozwiercić schowek i wtedy jakoś tam to "upchnąć" ...
Antenka na stałę Sirio 5000 Turbo na klapie bagażnika
Tu można zobaczyć jak się prezentuje antenka
Moja Hania (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=47997)
ALAN 102 + SIRIO ML 145
http://img29.imageshack.us/img29/4905/dsc00220w.jpg