Zobacz pe³n± wersjê : Pilne!!! Wahacz wypi± siê ze zwrotnicy podczas jazdy
Witam, proszê o piln± merytoryczn± POMOC!!! Wymienia³em dzisiaj sprzêg³o u mechanika i zaraz po wyje¼dzie od niego ko³o wypad³o z dolnego sworznia wahacza ze zwrotnic±!!! Na pierwszy rzut oka to mam wygiêty b³otnik i próg, mo¿e byæ zgiêty wahacz i dr±¿ek kierowniczy te¿. Wahaczem otar³em o asfalt i zatrzyma³em siê na nim z oko³o 40 km/h. Mechanik mówi, ¿e to nie jego wina bo on odkrêca³ tylko mocowanie amortyzatora do wahacza a tego dolnego sworznia nie rusza³.... Mo¿liwe to? Jutro idê do niego i bêdzie mechanik przymnie rozbiera³ samochód.. Na co zwróciæ uwagê? Proszê o pomoc bo sprawa jest dramatyczna...
no ³a³o prawdopodobne w civicu nie wyjmiesz pó³osi bez odpiecia sworznia chyba ze to Civic VII gen to mozna tak jak powiedzia³ ci mechanik bez odpinania sworznia .
Dr±¿ek móg³ ucierpieæ ale nie musia³ chyba ¿e podwinê³o sie ko³o p[od auto ale to wyrwa³o by te¿ pó³os ze skrzyni wachacz uwarzam ¿e nie powinien ucierpieæ no pare rys na nim nie robi moim zdaniem ró¿nicy ale najlepiej jak bys to rozebra³ czy ten Twój mechanik i cykn±³ fotki . Ja osobiscie Ci±gn±³ bym mechanika do odpowiedzialnosci bo to Ewidentnie jego wina zaznaczam chyba ze to by³ Civic VII gen . Pozdrawiam
móg³ rozpi±æ górny bo jego ³atwiej wypi±æ ni¿ dolny który mo¿e byæ cholernie zapieczony i wtedy jak odkrêcisz koñcówkê dr±¿ka kierowniczego bo wyjmiesz pó³o¶. Móg³ te¿ kombinowaæ co¶ z tym dolnym i efekt jest jaki jest.
kole¶ szuka frajera bo skutki jak sam widzisz s± drastyczne i finansowo bolesne
z w³asnego do¶wiadczenia wiem ¿e górny sworzeñ schodzi ³atwiej a z dolnym jest trochê zabawy. mo¿e kole¶ po prostu próbowa³ próbowa³ a¿ w koñcu mu sie nie uda³o z tym dolnym i go nie zabezpieczy³, nie zakrêci³ ¶rubki
Na co zwróciæ uwagê? Proszê o pomoc bo sprawa jest dramatyczna...
Sprawd¼ czy sworzeñ wypi±³ siê z wahacza i czê¶æ sworznia z gwintem i nakrêtk± zosta³a w wahaczu, czy mo¿e by³ na tyle du¿y luz, ¿e wypiê³a siê kulka ze sworznia.
Je¿eli kulka, to zbieg okoliczno¶ci - tak siê czasem dzieje.
Je¿eli brakuje nakrêtki, zawleczki i sworzeñ wypi±³ siê z wahacza, to ewidentnie niedopatrzenie mechanika i on ponosi za to odpowiedzialno¶æ.
Co do skutków... wydaje mi siê, ¿e wahaczowi nic siê nie sta³o, przegubowi zewnêtrznemu/wewnêtrznemu, pó³osi te¿ nie. Móg³ ucierpieæ McPerson (amortyzator), koñcówka dr±¿ka kierowniczego, ³±cznik dr±¿ka stabilizuj±cego, dr±¿ek stabilizacyjny.
Raportuj co Ci mechanik powiedzia³.
T³umaczenie mechanika -¿e odkrêci³ tylko amortyzator od wachacza ,to zwykla ¶ciema ,bo nie uwolni³by pó³osi.Tak jak napisa³ owsikk ,sprawdziæ trzeba by³o ,czy w wachaczu sterczy nakrêtka ze sworzniem,je¿eli nie ,to trzeba bylo dzwonic na policjê i pacan jest ugotowany.Na swoje szczê¶cie jecha³e¶ wolno,a co jakby¶ pocisn±³ 150?
T³umaczenie mechanika -¿e odkrêci³ tylko amortyzator od wachacza ,to zwykla ¶ciema ,bo nie uwolni³by pó³osi.
Tak bajde³ej, jak wyci±ga³em skrzyniê ze swojego starego d16v1 to równie¿ odpi±³em tylko amortyzator od piasty... ale wtedy odkrêci³em te¿ ³±cznik dr±¿ka, ca³y wahacz i wyci±gn±³em razem z pó³osi±, przegubem i przegubem wewnêtrznym bez rozpinania.
Ciekaw jestem dalszego biegu akcji.
A wiêc tak: zawleczki i nakrêtki nie ma a sworzeñ jest wci¶niêty na swoim miejscu. Mechanik faktycznie rozbiera³ od strony amortyzatora bo s± ¶lady na ¶rubach (bo mój civic to oczywi¶cie VII gen). Tylko jest jednak taka niewiadoma bo mi wcze¶niej co¶ w³a¶nie stuka³o z okolic tego prawego ko³a i nawet kilka osób mi uwagê na to zwróci³o wcze¶niej... zlekcewa¿y³em to bo samochód je¼dzi³ dobrze... i teraz jest pytanie czy mog³o mi to dopiero teraz siê roz³±czyæ samo. Mechanik mówi, ¿e jedyna jego wina jest w tym ¿e nie zwróci³ uwagi na ten dolny sworzeñ bo ju¿ robi³ kiedy¶ civica 7 gen i wiedzia³ ¿e odkrêciæ ten sworzeñ jest ciê¿ko to zabra³ siê od razu od strony amortyzatora.... No i teraz ciê¿ko jest stwierdziæ kogo dok³adnie jest wina... Co do zniszczeñ to na pewno b³otnik do wymiany/naprostowania bo ten próg o którym pisa³em to w³a¶nie czê¶æ b³otnika a reszta chyba w porz±dku. Pewnie bêdê musia³ pojechaæ jeszcze na ustawienie zbie¿no¶ci... No ciê¿ka sprawa
widzisz z mechaniorami to tak jest, jak nie powiesz co chcesz wymienic to sam z siebie ni hu hu nie wymy¶li. Kurcze ja tez mam stuki w tych okolicach, przy lekkim do³ku nic a w wiêkszym g³uchy odg³os , by³em u mechaniora i tam ogl±da³,niby luz na kole jest ale minimalny, i mówi ze na razie nie zawracac sobie g³owy..to chyba zmienie mechaniora..
No i teraz nie wiadomo kogo wina by³a... Mechanika na pewno w tym, ¿e nie zauwa¿y³ braku ¶ruby na sworzniu... Ale ja bêdê musia³ zap³aciæ z w³asnej kieszeni 500 z³ za malowanie, prostowanie b³otnika i 100 z³ geometria zawieszenia. Móg³ bym kupiæ b³otnik na allegro i sam za³o¿yæ ale na to czas mia³ bym dopiero na wakacje. No i b³otnik z allegro te¿ mo¿e byæ porysowany a jak jest ubytek lakieru to rdza od razu atakuje niestety... Ale mimo tego wszystkiego pocieszam siê , ¿e tylko tyle siê sta³o bo mog³o byæ znacznie gorzej a nawet tragicznie....
P.S. Mechanik mówi, ¿e kto¶ wcze¶niej wymienia³ przeguby i nie za³o¿y³ zawleczek na sworznie bo z obu stron nie by³o (auto jest z Niemczech sprowadzone rok temu i do tej pory k³opotów ¿adnych nie by³o...)
P.S. Mechanik mówi, ¿e kto¶ wcze¶niej wymienia³ przeguby i nie za³o¿y³ zawleczek na sworznie bo z obu stron nie by³o (auto jest z Niemczech sprowadzone rok temu i do tej pory k³opotów ¿adnych nie by³o...)[/QUOTE]
Tak,i akurat po wyje¿dzie z warsztatu zawieszenie siê rozlecia³o.W zesz³ym tygodniu skrêca³em po jakim¶ partaczu u znajomej w mazdzie zawieszenia,wymienia³ tuleje i ¶ruby przy³apa³ na kilka zwoi.A¿ dziwiê siê, ¿e niepowypada³y.Mazda trafi³a do mnie na drugi dzieñ ,bo co¶ dalej stuka³o po wymianie tych tulei.
Krzysztof1969
19-03-12, 19:20
Sam sworzeñ jest zabezpieczony wiêc odkrêciæ siê sam nie mo¿e, nawet jak stuka to ma luzik na kulce. Ale nie wyrwie siê. Kole¶ go nie przykrêci³ zapomnia³. U mnie górna tuleja wahacza zerwana, je¿d¿ê powoli w ¶rodê mam nadziejê wymieniæ. sama tuleja tania ale wymiana plus zbie¿no¶æ 240z³. Muszê te¿ wymieniæ os³onê kata bo brzêczy a¿ cholera bierze...Ponad 300z³ w ASO.