Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc- Elektryka szyb
MarcinGlobus
26-06-07, 18:01
Witam wszystkich prosze wszystkich na forum o rade.
Dzis kupiłem sobie zestaw do szyb elektrycznych do mojego civica 92 HB D13B2
Dostałem obie wiązki od drzwi, silniczki, boczki, przełączniki. Facet mowił ze to niby na zasadzie Plug and Play ale tak nie jest bo u mnie wiązka od samochodu do drzwi ograniczona jest do kabli od głosników. Czy jest moze ktos z Warszawy kto mogl by mi to podłączyc ???? Czy moze jest ta wiązka w samochodzie a nie jest wyprowadzona w kierunku drzwi ?????????
:/
Mozesz nie miec wiazki podprowadzonej do drzwi. Musisz sobie sam jakas ulinic. Prawdopodobnie bedziesz musiał załozyc przekaznik i pociagnac zasilanie do drzwi, oraz kable od jednego przełącznika do drógich drzwi zeby operowac obiema szybami od kierowcy. Nie wiem co tam jeszcze masz dokładnie w komplecie ale mysle ze to powinno wystarczyc.
MarcinGlobus
27-06-07, 00:00
Moje proby wyglądają tak ze nie moge ustawic tak aby od strony kierowcy sterowac szybą pasarzera tzn jak połącze mase pod jeden przewód idzie do dołu ale jak chce do gory to jest zwarcie. Czy ten przekaznik to takie pudełko w drzwiach ??
Mam pytanie - ma ktoś schemat - który kabel jest który od oryginalnego przełącznika i wiążki, tez kupiłem ele.szyby i teraz mam rąbaną wiązek z 6wtyczkami a tylko jedna mi potrzebna - kolory niebieskie z oznaczeniami innego koloru ale co znaczą to nie wiem ;)
Ma ktoś schemacik co i jak?
Mam schemat daj maila na pw.
A co do wiązki drzwi, lepiej włożyć całą niż ją ciąć, a wolne wtyczki (m.in. central, lusterka..) mozna zostawic luzem.
A może mały tutorial jak założyć elektryczne szyby ??
zgłaszam zapotrzebowanie również
A może mały tutorial jak założyć elektryczne szyby
Dobra, to ja jakoś po robocie naprodukuje w nowym wątku i się poprosi szefostwo o przyklejenie.
W ramach dziękuję, zaakceptuję honorowe członkostwo w klubie 4 free ;) :aloha: ;) :aloha: ;)
jestem za :P fajnie jakby było z foto takie na max lamerskie ;P
jestem za :P fajnie jakby było z foto takie na max lamerskie ;P
średnio mam co fotografować, bo nie mam już auta, w którym zakładałem, ale opis będzie klarowny i do tego schemat.
Pozwolicie że odgrzebię temat....
Jestem na etapie zakładania elektryki szyb do EJ9. Z wielką radością zauważyłem że bezpiecznik pod maską do elektrycznych szyb mam zamontowany, dwa bezpieczniki w skrzynce pod deską też są, i kiedy włożyłem oryginalny przekaźnik który też mam - prąd na nich jest. I tu zaczynają się schody...
Mam znaleźć kabel zielono/czarny i niebiesko/czarny. Przejrzałem całego pająka który jest widoczny pod dolną osłoną deski rozdzielczej i nic. Wydaje mi się że mogą wychodzić gdzieś z tyłu, ale czy można odkręcić tak o skrzynkę bezpieczników? Chyba nie... w manualu piszą coś o odłączaniu akumulatora, wtyczek od poduszek itp, a pewnie jak to zrobię to mi się będzie lampka od poduszek palić na desce...a tego nie chcę.
A nawet jeśli nie podepnę się zaraz przy skrzynce, to gdzie te kable mogą iść? Do drzwi nie dochodzą, bo wyjmowałem prawą kostkę wpinaną do drzwi i mam w niej tylko cztery styki - siłownik centralnego i głośnik.
Jak znaleźć te nieszczęsne kable?
Pomocy...