PDA

Zobacz pełną wersję : mechanizm szyby bocznej aero

r3g
17-03-12, 15:31
Witam

Od niedawna mam aero 1.5 i nie bardzo wiem jak się zabrać do jednego tematu więc pozwolicie, że tutaj zapytam. Problem to odpadająca szyba kierowcy, dzisiaj po demontażu boczka drzwi i wyjęciu szyby okazało się, iż brakuje jednej rolki prowadnicy - to moja nazwa, nie wiem jak się to fachowo nazywa.
Zdjęcie poglądowe http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fdd1d3c60ccff44.html

a teraz zapytania :

1. jak się ten plastik nazywa i gdzie go można dostać ? - kombinowałem, że podobne usrojstwo jest w kabinach prysznicowych, biurkach, innych elementach z prowadnicami ale już sam nie wiem;
2. powiedźcie proszę jak założyć spowrotem boczek drzwi na miejsce ;] największy problem mam z górą tam jest uszczelka z taką listwą pod spodem i to za cholerę nie chce wejśc na miejsce;
3. na rysunku są strzałki na boki pokazujące luz całego mechanizmu, czy to normalne zjawisko ? a jeśli nie to jak temu przeciwdziałać ?

pozdrawiam

Michał

sucharek
17-03-12, 21:04
obawiam sie ze musisz kupic caly mechanizm chyba ze to zlozysz tak ze bedzie chodzilo ale muszisz troche powalczyc co raczej ci sie nie uda co do boczka najpierw caluz gore uszczelke miedzy szybe troche poproboj powinno wskoczyc to troche ucizliwe a pozniej dól na zapinki i boki

r3g
18-03-12, 08:34
miał ktoś podobną sytuację z brakującą rolką ? niemożliwe żeby z takiego powodu wymieniać cały mechanizm... na tą chwilę jako tako to poskładałem i szyba chodzi ale jest kwestią czasu, aż przy mocniejszym uchyleniu wyskoczy z prowadnicy.
co do boczka to tam jest taka uszczelka od góry zaczepiana haczykami do boczka i nie potrafię włożyć tego za rant drzwi, nie idzie a jak mocniej odegnę to uszczelka odchodzi. potrzebuję jakiegoś patentu na to poza max uchyleniem szyby - odpada z racji problemu z prowadnicą.

boczek założony, nie wiem czy to fart czy sposób ale najlepiej zakładać pod kątem od strony lusterka, reszta sama wpada.
dalej proszę o podpowiedź gdzie można dostać nazwijmy to : rolkę prowadnicy.

Camellia Racing
18-03-12, 14:02
A nie leży Tobie ta rolka gdzieś wewnątrz drzwi ? :)
Boczek spróbuj od góry założyć. Możesz też od dołu ale musisz go siłą naciągnąć na górę ;)

sucharek
19-03-12, 20:40
a to manual czy elektr

r3g
20-03-12, 18:24
a to manual czy elektr

szyba elektryczna