Zobacz pełną wersję : civic 2,2 type R
witam od wczoraj jestem posiadaczem hondy cicic V gen niestety silnik 1,5 ktory w niej siedzaił wyzinal ducha. Majac taka mozliwosc zakupiłem w stanach silnik 2,2 V-Tec z Hondy accord Type R i dodatkowo pełen zestaw do montarzu turbiny w tym silniku. czekam na "paczke" która powinna przyjsc za ok 3 tyg i zaraz po powrocie z holnadii na poczatku wrzesnia ruszam z robata.
Czekam na wasze opinie na temat tego pomysłu...
zawieszenie i hamulce juz masz?
Sam ruszasz z ta robota?? H22 do civica 5 gen to nie jest hop siup, najlepiej pogadaj z Romim on to swietnie ogarania :) Pomysł dosyć ciekawy, a nawet bardzo. Poczytaj na hondatech o aucie Grodzia on ma wlasnie h22a+turbo. No i jak pisze markos do takiego setupy zawias i hamulce to podstawa, poczytaj watek tieesto to bedziesz wiedzial czemu.
Sam ruszasz z ta robota?? H22 do civica 5 gen to nie jest hop siup ojciec ma warsztat no i juz stycznosc z honda kiedys mialem, bylem ponad rok temu na forum mialem wtedy civica 5gen ale coupe i vti ktory niestety :rip: potem pzesiadlem sie na VW i znowu jako 2 auto bedzie Hania.
zawieszenie i hamulce juz masz? hamulce hymm??? nie mam jakos patentu a zawieszenie to jakies gwint pojdzie zobaczymy na ile srodki finansowe pozwola bo tania zabawa to nie bedzie
"jakis gwint" to moze byc malo. pytanie o hamulce - mam nadzieje, ze zartowales i doskonale wiesz, ze musisz pojsc w cos duzego z innego modelu hondy.
wiesz, ze musisz pojsc w cos duzego z innego modelu hondy. no własnie moje pytanie dotyczyło tego z jakiego modelu szukac, najlepiej byloby znalezc z tego modelu ktory byl dawca serca. mam mozliwosc zalozenia z modelu 2,3 V-tec 150km czy to wystarczy??
ja bym olal to z 'innego modelu hondy' tylkp rzy takiej modyfikacji wilwwod lub d2 kit i juz.
Octane, czy mozesz mi podac jakis link z ta honda Grodzia bo nie moge jej znalezc
Tutaj jest opisane o h22a turbo
http://hondatech.pl/viewtopic.php?t=3090&start=0
grodzio nie ma tu swojego watku, musisz napisac do niego pw http://www.civicklub.pl/fi/profile.php?mode=viewprofile&u=14174
miedzy d2 i wilwoodem chyba nie ma co sie zastanawiac.. jesli kupowac, to raczej tylko wilwood..
co dokladnie wchodzi w zestaw turbo do tego silnika?
a co jeżdziles na d2?? napisalem ze to albo to zalezy jak z kasa stoi bo nie ma co kombinowac z seria jak to mam miec pewne e+300km
nie jezdzilem, ale wystarczy, ze umiem czytac. zdaje sie, ze coponiektorym troszku popsuly sie zawieszenia.
ps.
jesli kolege stac na zakup h22 i turbo kitu w stanach, ma kase na transport do polski i wlozenie tego motoru, to mysle, ze watpliwosci co do zasobnosci portfela sa chyba troche nie na miejscu. z reszta cena wilwooda ma szanse byc nizsza niz d2, to tak juz zupelnie na marginesie.
ja pisze o hamulcach a nei zawieszeniach
producent jest chyba ten sam :lol:
co dokladnie wchodzi w zestaw turbo do tego silnika? turbina t03/t04 jezeli dobrze pamietam, icek, wg, bov, mbc, dolot, wylot, rury, kolanka, opaski, podkładki, zlaczki, wezyki, wszystko wszystko co potrzeba do zalozenia turba.
producent jest chyba ten sam
No i?? komu popsuly sie hamulce?. Czytales temat o nowych type rach jak sie psuja, co to oznacza za to gówno?? Ale nie wazne bo to nie temat o tym i zaraz zrobi sie syf.
Co do swapa to nie wiem czy tata to tobie ogarnie tak jak byc powinno ja bym zdal sie na Romiego bo juz troche tego zrobil i wszystkie sa bezawaryjne
icek, wg, bov, mbcwszystko no-name made in china? ciekaw jestem, bo te kity z ebay to czasem potrafi byc shit i z calosci nadaja sie moze ze 2-3 elementy...
No i?? komu popsuly sie hamulce?jeszcze nikomu :lol: kup sobie co ci sie podoba, doradzaj innym co uwazasz za stosowne, a mi wystarcza 2 opinie na temat sypiacych sie zawieszen, zeby firme skreslic z listy jakichkolwiek zakupow.
ja slyszalem o sypiących sie koni kitach i cieknących bilsteinach, czy tez mam skreslic firmy z listy dobrych producentów ?
zasada jest prosta, nie miales stycznosci z produktem, nie wydawaj opini, nie pisz !!
ja slyszalem o sypiących sie koni kitach i cieknących bilsteinach, czy tez mam skreslic firmy z listy dobrych producentów ?jesli tylko masz taka ochote, to prosze bardzo
zasada jest prosta, nie miales stycznosci z produktem, nie wydawaj opini, nie pisznie widze tego w regulaminie, a ty mi raczej nie zabronisz
pociągne jeszcze troche ten ot.
markos! jak to jest, że gdzie się wypowiadasz, tam prawie zawsze dochodzi do kótni.
Jesteś strasznie konfliktowy.
Twoje zdanie:
mi wystarcza 2 opinie na temat sypiacych sie zawieszen, zeby firme skreslic z listy jakichkolwiek zakupow.
Cie pogrążyło
A mi sie cos zdaje załozyciel tego tematu troche kituje ;)
Jak na razie ani jednej jego wypowiedzi i silnik któruy sie posypał wczoraj, a zaraz potem zamówiony juz H22 z USA? :d
Poza tym - jak ściągnąć ze Stanów silnik od Accorda Type R, skoro on był na Europę?
Może chodzi o silnik z Prelude SiR z Japonii?
Jak na razie ani jednej jego wypowiedzi i silnik któruy sie posypał wczoraj, a zaraz potem zamówiony juz H22 z USA? :d
silnik byl kupiony wczesniej bo natrafila sie okazja i szukalem cos pod ten motor, a ze sie udalo to przed wczoraj kupilem cifa z zajechanym motorem za pol ceny. a co do moich wypowiedzi to co mam pisac ze pod domem stoi honda ktora czeka na reanimacje. temat byl po to zeby sie dowiedziec co o ty myslicie a nie czytac wasze klutnie i teksty typu "autor sciemnia" nie masz nic konkretnego do powiedzenia nie pisz.
Poza tym - jak ściągnąć ze Stanów silnik od Accorda Type R, skoro on był na Europę?
Może chodzi o silnik z Prelude SiR z Japonii? tylko na europe?? ja sie nie znam na hondach za bardzo byc moze ze tak, po 2 kupowali go moi znajomi ktorzy sa obecne w stanach i w mailu napisali ze jest to od accorda type er wiec pisze co wiem za 3 tyg przyjedzie on kontenerem razem z 2 motorami i autem wiec wszystko sie wyjasni ja niestety zobacze go we wrzesniu. i jeszcze jedno malo w polsce aut ze stanow?? jaki problem znalezc w stanach auto z europy??
w mailu napisali ze jest to od accorda type er
W USA była zupełnie inna buda, niż w europejskich Type R (taka, jak w Japonii). Nie sądzę, żeby komuś z USA chciało się ściągać auto z Europy, jeśli może mieć auto o lepszych osiągach z Japonii. Dlatego podejrzewam, że coś tu nie gra.
i jeszcze jedno malo w polsce aut ze stanow?? jaki problem znalezc w stanach auto z europy??
Rożnica jest taka, że o ile w Polsce ściąga się auta z USA, bo są tańsze (i często niestety rozbite) o tyle w USA rynek jest na tyle duży i bogaty w różnorodne oferty, że jest to nieopłacalne. Jedyna możliwość to to, że ktoś był na tyle szurnięty na punkcie Hondy Accord DOHC, że kupił sobie na zamówienie auto z Europy na prywatny import. Z tym, że w takim przypadku podejrzewam, że albo by się go nie pozbył, albo było mocno walone (tak mocno, że już go nie chce).
Albo może jest to Accord SiR lub Accord Euro-R - oba tylko na rynek japoński i z kierownicą wyłącznie po prawej stronie.
Który jest rocznik tego auta? Może masz chociaż jedną jego fotkę (z zewnątrz)? Może to amerykański Accord ze swapem na H22A?
Tutaj masz stronkę o Accordzie na rynek USA (i trochę o Japonii) http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Accord . Zauważ, że nie ma nic o Type R.
A tutaj o Accordzie Type R http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Type_R#Accord_Type_R.2F_Euro-R
Który jest rocznik tego auta? Może masz chociaż jedną jego fotkę (z zewnątrz)? Może to amerykański Accord ze swapem na H22A? nie moge miec fotki tego auta poniewaz jest to sam silnik jak chcesz moge dac ci fote civica, z ktorego wczoraj wypadl zajechani silnik 1,5
no i jak ruszylo sie cos w temacie amerykanskiego accorda type R ?? ;)
Kilka faktów na temat tego co kolega chce zbudowac z tatą:
Silniki H22 nie nadaja sie za bardzo pod turbo, szczególnie mowa o w/w H22A7 ktory ma CR 11;1
Jesli chodzi o kit turbo to sam zobaczysz ze nie zawiera on wielu elementów niezbednych do poprawnego funkcjonowania
Osadzenie tego w 5gen tez nie jest prosta sprawa, chyba ze nabyles jakeis konwersyjne łapy i sam zobaczysz jak pasuje
Pozostaje jeszcze spory dylemat chłodzenia silnika a jaki to zobaczysz jak Ci sie uda zamontowac motor, kolektor, sprezarke...
Pozdro i zycze owocnej pracy :piwo2:
no i jak ruszylo sie cos w temacie amerykanskiego accorda type R
Kilka faktów na temat tego co kolega chce zbudowac z tatą:
Silniki H22 nie nadaja sie za bardzo pod turbo, szczególnie mowa o w/w H22A7 ktory ma CR 11;1
Jesli chodzi o kit turbo to sam zobaczysz ze nie zawiera on wielu elementów niezbednych do poprawnego funkcjonowania
Osadzenie tego w 5gen tez nie jest prosta sprawa, chyba ze nabyles jakeis konwersyjne łapy i sam zobaczysz jak pasuje
Pozostaje jeszcze spory dylemat chłodzenia silnika a jaki to zobaczysz jak Ci sie uda zamontowac motor, kolektor, sprezarke...
Pozdro i zycze owocnej pracy
nie mów tyle....bedziemy obserwować cud nad cudami jak to wyjdzie.... ;) ;) ;)
tak jak pisalem w tym momencie jestem za granica, ale wiem ze paczka juz dotarla, prac rusza po moim powrocie ktory sie przedluzyl do min pol roku. prosze o zamkniecie tematu rusza prace zaloze nowy... POZDRO DLA NIEDOWAIRKOW :)