PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana elektrycznego podnośnika szyb w EJ9

Styler84
16-03-12, 01:08
Nie działa elektryczne podnoszenie / opuszczanie szyby kierowcy w EJ9, wszystko wskazuje na silniczek. W jaki sposób wyciągnąć ten mechanizm jeżeli szyba jest ciągle podniesiona. Wyjmowałem szybę i mechanizm podnoszenia nie raz, ale zawsze w pozycji max dół, jest jakiś awaryjny sposób żeby opuścić szybę? Wpychać ją na siłę?

pavel55
16-03-12, 08:49
Z tego co pamiętam musisz odkręcić mechanizm od drzwi i od samej szyby. Uważaj tylko, żeby szyba się nie obiła. Później wyciągniesz sam mechanizm.

Sheiva
16-03-12, 09:50
Dokładnie tak, ścigasz boczek, odkręcasz silniczek od blachy i masz luźną szybę, więc musisz ją trzymać rzecz jasna, wtedy wysuwasz ją lekko pod katem z drzwi - do góry i na zewnątrz, zaczynając od strony tylnej - i odkręcasz śrubkę od szyby i później druga strona (bliżej przodu) i masz wyjęte. Dużo sprawniej pójdzie w dwie osoby ;)

Styler84
16-03-12, 13:17
Do góry? Przecież mechanizm nie pozwoli jej wyciągnąć.

pavel55
16-03-12, 13:49
Musisz odkręcić mechanizm od szyby wewnątrz drzwi. Czyli najpierw odkręcasz mechanizm od blachy, wtedy opadnie razem z szybą i jak opadnie - składasz go, odkręcasz szybę i wyciągasz mechanizm ;) jak Poodkręcasz wszystkie śrubki mocujące mechanizm sam dojdziesz do tego. Powodzenia :)

Styler84
16-03-12, 14:45
Dobra, chyba łapie. A jak podłączyć silniczek "na krótko", żeby na 100% go sprawdzić?

pavel55
16-03-12, 14:54
Z jego obudowy wychodzi tylko jeden kabel. Więc to pewnie +. A masę trzeba znaleźć, nie pamiętam jak to podłączyć mi się nie udało ;p pewnie jakiś element obudowy przewodzi masę, ale mówię tylko jak mi się wydaje..
Ps. a sprawdzałeś w ogóle czy prąd dochodzi do silniczka?

Styler84
18-03-12, 00:35
Dzięki za odpowiedzi, myślę że okażą przydatne. Na razie temat odkładam ze względu na inne zajętości. Pozdrawiam.