PDA

Zobacz pełną wersję : głębokie rysy na rantach ...

civic-5
15-03-12, 19:20
Jak w temacie, panowie jak mechanicznie usunąc głebokie rysy na rantach ?
Od razu mówie ze recznie nie da sie nic z tym zrobic, macie jakies pomysly i sugestie ?
Ranty są w połysku... także żadna szpachla nie wchodzi w grę.

Kriss91
15-03-12, 19:56
Ranty na felgach, tak? W połysku, w sensie polerowane? Przydałyby się fotki uszkodzeń.

civic-5
15-03-12, 20:05
Tak, na felgach z polerowanym rantem. Nie posiadam fotki ale można sobie łatwo wyobrazic, są to uszkodzenia od kraweżnika.

Kriss91
15-03-12, 20:28
"Głębokie" to pojęcie względne. Dla jednych będzie to rysa, którą można usunąć stosując papiery ścierne, dla innych uszkodzenie, w którym bez napawania rantu się nie obędzie.

civic-5
15-03-12, 20:52
ok, felga posiada rysy o głębokości 2 - 3 mm. Moje pytanie brzmi, w jaki sposób mechaniczny mozna się tego pozbyc, cała felga jest zajechana wokoło. Czy zakladac na szlifierkę oscylacyjną papier scierny zaczynajac oczywiscie od wiekszej granulacji, kończąc na mniejszej... jest to dosc widoczne ale mysle ze napawac nie trzeba.

Kriss91
15-03-12, 21:08
2-3 mm to jednak dużo, chyba że przesadziłeś. Jeśli rysy są jednak mniejsze i po bokach to zrobiłbym to inaczej (w warunkach garażowych). Samochód na podnośnik, ktoś do operowania gazem, papier w dłoń i szlifowanie przy kręcącym się kole. Oczywiście trzeba byłoby to zrobić z głową, ale w taki sposób jest największa szansa, żeby całość była równo zeszlifowana. Po zeszlifowaniu odpowiednimi papierami, spolerować w taki sam sposób.

Dario022
15-03-12, 22:19
ja bym jednak oddal felgi do kogos kto to umie ogarnac. bo jednak balbym sie samemu to robic.... mozesz to jeszcze tylko pogorszyc.

Kriss91
15-03-12, 22:26
Kwestia rozmiaru uszkodzeń, wartości felgi i zdolności manualnych :)

Infi
15-03-12, 23:48
a ja bym dal na przetoczenie i potem samemu spolerowac od nowa rant.

sivy
16-03-12, 00:38
zeby dac do przetoczenia musiałby by miec idelnie prosta felge.

Szczery
16-03-12, 01:38
ja jak kiedys wymyslilem sobie polerowany rant to:
1. PROSTOWANIE u pana magika
2. nadlanie za pomoca tiga (rodzaj spawarki) ubytku na jednej z felg
3. potem pan magik od felg przetoczyl spawy by bylo prawie mega rowno.
4. piaskowanie.
5. ze starej piasty umocowanej w imadle, silnika od pralki frani i dluuugiego cienkiego paska klinowego zmontowalem przyzad do krecenia felami... :D
6. papier scierny od 100 poprzez 200, 600, 1000, 1500 do 2000
Po ostatnim papierze bylo juz prawie lustro...
7. wiertarka, filcowe walki do polerowania i pasta do polerowania alu i jedziemy.
8. potem malowanie proszkowe na czarny i czerwony i bylo gotowe.
Polerowanie kazdej felgi zajmowalo mi okolo 5-6h...
W uj roboty ale efekt byl taki ze tylko ja takie mialem...
moje moje moje one byly...
Teraz w jakiejs astrze je widuje, juz chyba 4ty wlasciciel :D

civic-5
16-03-12, 06:44
Jeśli chodzi o felgi to są to

http://www.wheelheaven.co.uk/admin/uploaded_photos/2_product_1_big.jpg

17tki'

Nie no panowie, jakie przetaczanie. Ja mam idealnie spolerowane felgi, sam to robilem pare miesiecy temu, wiec toczenie niema najmniejszego sensu, myslalem zeby wykonac to w warunkach piwnicznych ze sprzyjającymi do tego narzedziami... i na szczescie te rysy sa na krawedziach a nie na calym rancie...

Szczery
17-03-12, 00:38
nie chodzi tu o jakies mega toczenie tylko o to by wyrownac to co pan zenek z TIGiem ponadlewal.
Wazne! miejsce w ktorym mialem nadlany mterial po wypolerowaniu mialo delikatnie inny ciemniejszy odcien.
Jesli natomiast zdecydujesz sie na zeszlifowanie materialu dookola rysy to pozniej bedzie widac ze fela jest nierowna. Domowym sposobem trudno bedzie rowna warstwe dookola rantu zebrac tak by tego po wypoleroeaniu nie bylo widac..

PrzemoS
08-04-12, 00:05
Ja ostatnio też przerabiałem rysy/zadrapania na rantach od krawężników o takie:
http://i1241.photobucket.com/albums/gg511/PrzemoS/DSCN9265.jpg
I spokojnie to wyprowadziłem papierem ściernym, że śladu nie było.
A na większe zadrapania/ubytki można spróbować takiego patentu:

http://www.youtube.com/watch?v=LxxG4A4OgHI&feature=player_embedded

Dario022
08-04-12, 11:03
bardzo fajny tutorial jak naprawic felgi.

http://www.youtube.com/watch?v=CDfnui1M4OE