PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż sprężyn - problem

pawelek
25-06-07, 22:11
Zakupiłem do mej hondziny jamexy -40/-40.
Przód udało mi się wymienić bez "większych" problemów (masakra.....), ale
tył za cholerę nie chce ruszyć.

W związku z powyższą sytuacją wqrwilem sie niemiłosiernie i postanowiłem na razie zamotnować to spowrotem do kupy,
ale.................... chodzi o to, że teraz nie mogę wkręcić (!!) tych debilnych śrub (zaznaczyłem na fotce). Jak uda się wkręcić jedną
to nie pójdzie druga i na odwrót (śruba nie przechodzi w całości przez tuleję).
No masakra. Wkręciłem to "do połowy" i jakoś dojechałem powoli do domu i auto mi teraz stoi pod blokiem ....... :(

http://img253.imageshack.us/img253/4626/p50600338pesh4.th.jpg (http://img253.imageshack.us/my.php?image=p50600338pesh4.jpg)

Może ktoś ma jakieś dobry sposób jak to dokręcić ??

dawid01
27-06-07, 10:24
sluchaj a podlewarowales dodatkowo tylna zawieche zanczy miejsce gdzie jest sprezyna?? moze to ulatwic sprawe. pozdro

Feniks
27-06-07, 13:23
z tego co sie dowiedzialem to te sruby sa zawsze do wymiany przy remoncie(rozkrecaniu) tylnej zawiechy, koles mi powiedzial ze sie je przewaznie wymienia bo sie urywaja zrywaja i z tym sie nie dyskutuje. a zeby nie bylo za drogo to szukac srub M10 klasy 10.9 z malucha z zawieszenia, pasuja,

pawelek
27-06-07, 20:55
Udało się jakoś .....
Odkręciłem śrubex mocowania wahacza do nadwozia i dałem radę nastawić
wahacz tak żeby śruba przeszła.
Trochę z tym gimnastyki, ale dało radę.

palermo444
09-07-07, 17:40
no to ja ujeb.....lem (nie bylo takiej mozliwosci ze je odkrecic) sróby te na czapie amora tam jest imbus .... hmmm i musialem kupic 2 nowe amory zeby sobie zalozyc sprezynki ....... oczywiscie z tymi starymi to juz tylko katówka sobie poradzila :)

Lcfr
12-07-07, 19:39
z tego co sie dowiedzialem to te sruby sa zawsze do wymiany przy remoncie(rozkrecaniu) tylnej zawiechy, koles mi powiedzial ze sie je przewaznie wymienia bo sie urywaja zrywaja i z tym sie nie dyskutuje. a zeby nie bylo za drogo to szukac srub M10 klasy 10.9 z malucha z zawieszenia, pasuja,

to prawda....
w wiekszosci civic z V gena sruby pokazane na focie przeważnie dają sie odkręcic tylko poprzez urwanie sruby :)
trzeba wtedy kupic/zalatwic 2 nowe sruby M10 i czesto nowe tuleje wbic bo w starych pozostaje zapieczona sruba

ja tez urwalem ;)
z braku mozliwosci kupna takich tulejek i srub (weekend i wies) zamontowalem tuleje z przedniego wahacza-srednica zewnetrzna taka sama a wewnetrzna na srube M12 i pasuje sruba od poloneza czy innego polskiego złoma
i jest to sruba specjalnie utwardzona (przeznaczona do zawieszenia) i nowa...