Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami. tuleje - tarcze??
kamil_kaka
15-03-12, 14:33
Witam. Mam problem z hamulcami gdyż kupiłem Civica któremu lekko drgała kierownica przy hamowaniu. Winą ponoć były tarcze więc zostały wymienione oczywiście klocki też lecz drgania nadal występują. I tuj jest problem co może być przyczyną ? Czy tarcze zostały założone bez wyczyszczenia piasty?? I czy po zdjęciu i wyczyszczeniu piast problem może zniknąć?? Dziś auto było na kanale i dowiedziałem się ze tylne tuleje przedniego wahacza mają luz może to jest przyczyną drgań?? Kierownica drga podczas hamowania powyżej 60km/h.
Czy mógłby mi ktoś podać link do takich tuleji (gum) bo u mnie w mieście powiedzieli ze ciężko z tym i trzeba znać dokładne wymiary. Civic z 95r EJ9 d14a4 6gen.
Dodam jeszcze ze mieszek od przegubu jest pęknięty no ale to raczej nie jego wina.
Jeśli ktoś ma inne pomysły co może być przyczyną proszę pisać.
wojtas0010
15-03-12, 16:20
A jak jedziesz nie ucieka ci czasem samochod na bok? Tak moj kumpel mial to samo wymiana tuleji pomorze.A tuleji poszukaj na allegro na pewno znajdziesz.
kamil_kaka
15-03-12, 16:58
Wiesz co delikatnie w prawo go ciągnie. No jest wiele tego znalazłem po 70zł sztuka albo po 20 więc własnie nie wiem jakie tam są.
Może być tak, że ktoś niedoczyścił piasty.
Mogą to być tuleje, jak zauważyłem - nawet dobry zamiennik to gówno. Bo po 10k km wysrało mi oba zamienniki, a OEM w wahaczu siedzi tak jak był włożony i nic na nim wrażenia nie robi. Dlatego nie szukaj po zamiennikach - taka dobra rada ;]
Na forum są dostępne manuale do których możesz zajrzeć - dokładne rysunki, wraz z numerami części. Ułatwi Ci to sprawę napewno ;]
Właściwie to już sam sobie odpowiedziałeś na pytania, bo może to być zarówno niechlujstwo mechaników i zrobienia tego "na szybko" bez oczyszczenia piasty, która to właśnie po osiągnięciu wyższych obrotów wpada w wibracje. A może być też ta tuleja, jeśli jest już mocniej wyrwana/zużyta, z tym że osobiście nie do końca jestem pewien, o której tulei piszesz (70zł szt. a inna za 20zł, to chyba coś nieteges jest), w każdym razie wiadomo, że warto ją wymienić jak jest rozerwana.
Odnośnie osłony przegubu: nie ma ona wpływu na ten objaw, ale koniecznie ją wymień w trybie natychmiastowym, bo jak nie, to dostanie się syf i będziesz miał kolejny wydatek w postaci nowego przegubu.
kamil_kaka
15-03-12, 19:49
Wiesz co z tymi cenami to jest tak ze pytałem w 3 sklepach w mojej miejscowości i w jednym pan powiedział mi że 1 tuleja będzie kosztować ok 70zł dobrej sprawdzonej firmy a najtańsze mają po 20-30zł ale takich nie poleca. A w 2 sklepie powiedzieli mi że najlepiej było by zmierzyć ją albo przynieś bo mają kilka i ceny wahają się od 50 do 100zł.
Chodzi mi o tuleje przedniego wahacza. Tam są 2 tak. Przód i tył. Więc o tą z tyłu bliżej kierowce. Może ja źle to nazwałem ale wydaje mi się ze chodzi właśnie o tuleje przedniego wahacza. Coś takiego: http://allegro.pl/honda-civic-95-01-tuleja-wahacza-przod-tylna-lewa-i2123881863.html
Tak myślałem, że chodzi o tą nietypową, ale wolałem się upewnić. W takim razie ta jak najbardziej może kosztować 70zł, powiem więcej, na te za 20zł nawet bym nie patrzył, bo tyle kosztują zwykłe tulejki do wahacza poprzecznego.
wojtas0010
15-03-12, 23:59
Tak myślałem, że chodzi o tą nietypową, ale wolałem się upewnić. W takim razie ta jak najbardziej może kosztować 70zł, powiem więcej, na te za 20zł nawet bym nie patrzył, bo tyle kosztują zwykłe tulejki do wahacza poprzecznego.
Dokladnie nie ma co oszczedzac na takich typu czesciach bo od tego zalezy twoje bezpieczenstwo no i oczywiscie komfort jazdy;) bierz ta z gornej polki nawet sie nie zastanawiaj i ta oslone od przegubu tez wymien bo troche piachu i za chwile bedziesz go slyszal przy skrecaniu.